додому Новини Депутати визначили, які податки збиратимуть із черкащан у 2015 році

Депутати визначили, які податки збиратимуть із черкащан у 2015 році

0

Сьогодні на пленарному засіданні Черкаської міської ради депутати ухвалили рішення про затвердження положень та ставок місцевих податків та зборів у Черкасах, пишуть "Вечірні Черкаси". 

За відповідне рішення проголосували 48 депутатів, утрималось 6.
 

"З 1 січня 2015 року набули чинності зміни до Податкового кодексу. Змінено і перелік місцевих податків та зборів. У Черкасах планується встановити два нові податки: податок на майно та єдиний податок. Податок на майно у своїй структурі має податок на нерухоме майно, плату за землю та транспортний податок. Також є два збори: за паркування транспортних засобів та туристичний збір", – доповідала на сесії заступник директора департаменту фінансів Черкаської міськради Тетяна Харенко.

Збір за паркування та туристичний збір депутати залишили на рівні минулого року. Туристичний збір становить 1 % та 0,15 % становитиме збір за паркування. Транспортний податок визначений Податковим кодексом України і сплачуватиметься до міського бюджету за автівки, які використовуються до п’яти років та мають об’єм двигуна понад 3 тис. куб. см. – 25 тис грн за рік.

Також депутати визначили розмір єдиного податку. Його міська рада встановлює для підприємців 1 та 2-ї групи. Перша група сплачуватиме 10 % від мінімальної зарплати, друга – 20 %.

"Податок на нерухоме майно щодо житлової площі міська рада вирішила залишити на рівні минулого року, тобто оподатковуватимуться лише власники квартир площею понад 120 кв. м та будинки площею понад 250 кв. м. Цей податок встановлено на рівні 1 % від мінімальної зарплати на початок року", – розповіла Тетяна Харенко.

Найбільшу дискусію викликало питання підняття плати за землю. У проекті бюджету пропонувалося підняти цю плату до 3 % з 1 січня цього року та до 10 % з 1 липня для постійних користувачів земельних ділянок. Саме через це питання під стінами будівлі, де проходить сесія, від ранку зібралися сотні підприємців, які працюють на черкаських ринках. Вони переконані: підняття плати за користування землею врешті вплине і на зростання орендної плати для них.

Мер Сергій Одарич переконаний, що збільшення плати за землю не має позначитись на оренді, яку ринкам платять підприємці, адже вона збільшиться всього на 1-2 гривні за квадратний метр. Тож Одарич запропонував залишити 3% плати за землю на весь рік.

"Нам треба разом із вами іти до власників ринків, бо вони беруть із вас по 200 гривень за квадратний метр, а до бюджету платять лише 1 %. У них немає підстав для збільшення орендної плати для вас", – зауважив депутат міської ради Богдан Колядко.

Врешті постановили поки що із проекту рішення вилучити положення про збільшення плати за землю на 10 % з 1 липня і першим питанням на земельній сесії, яка відбудеться наступного вівторка, знову поставити це питання. Покликати власників і адміністрацію черкаських ринків і зобов’язати їх не піднімати оренду для підприємців.

Водночас згідно з рішенням, з 1 січня податок піднімуть до 3 % . Під міську раду сьогодні прийшли тільки підприємці, які працюють на ринках, а цей податок стосується і інших користувачів міською землею. Це і великі підприємства, такі як ЗХВ, яке може підняття плати за землю закласти у тариф на теплопостачання.

У результаті, за матеріалами "Вчасно", з 1 січня встановлюється: 

Ставка податку на земельні ділянки, в тому числі для сільськогосподарських угідь, з 1 січня цього року справляється у розмірі 1% від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка податку на земельні ділянки, зайняті житловим фондом, автостоянками для зберігання особистих транспортних засобів громадян, які використовуються без отримання прибутку, гаражно-будівельними, дачно-будівельними та садівницькими товариствами, індивідуальними гаражами, садовими і дачними будинками фізичних осіб справляється у розмірі 0,03 % від нормативно-грошової оцінки землі з 1 січня.

Податок у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

 

Вже з 1 липня встановлюється:

Ставка податку за земельні ділянки, в тому числі для сільськогосподарських угідь, у розмірі 1% від їх нормативної грошової оцінки. Ставка податку за земельні ділянки, на яких розташовані індивідуальні житлові будинки у розмірі 0,15 % від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка податку за земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинків висотою до трьох поверхів (включно) у розмірі 0,5 % від їх нормативної грошової оцінки.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version