НовиниДепутати шукали, хто підзаробив на землі в районі "Поляна"....

Депутати шукали, хто підзаробив на землі в районі "Поляна". Продовжить прокуратура

-

- Advertisment -

Прокуратура та міліція розслідують законність отримання у приватну власність 44 земельних ділянок у районі "Поляна". З таким проханням до правоохоронців сьогодні звернулася Черкаська міська рада.

Як стало відомо під час сьогоднішнього засідання, земля потрапила у приватні руки у 2009 році. Кілька тодішніх депутатів міськради або ж наближені до них люди підписали інвестиційні угоди із КП "Черкасиінвестбуд", на балансі якого й перебували земельні ділянки. Фактично, так вони отримали їх у власність безкоштовно. Майже всі "власники" землі за цей час устигли перепродати землю третій особам. Однак жодних договорів купівлі-продажу з ними не укладалося, оскільки відбувся лише перепродаж права укладати інвестиційні угоди. Тепер люди, що перекупили права, звернулися до мера Черкас з проханням підписати договір суперфіції, оскільки без нього не мають законного права на будівництво.

 

Історія не нова

Місяць тому міська рада створила спеціальну комісію, щоби та вивчила законність укладання так званих інвестиційних угод для отримання землі. На сьогоднішній сесії голова комісії, депутат від ВО "Свобода" Ярослав Нищик повідомив: більшість членів комісії (6 з 11) ухвалили рішення рекомендувати міському голові Сергію Одаричу підписати договори суперфіції з особами, що підписали інвестиційні угоди з КП "Черкасиінвестбуд" на вказані земельні ділянки.

"Під час розгляду комісія почула від директора КП "Черкасиінвестбуд" пана Сіренка про те, що інвестугоди вперше підписувалися у 2009 році, коли керівником був пан Гужва. У 2013 році Сіренко не отримав документацію, за якою можна було б встановити прізвище осіб, з якими у 2009 році було укладено інвестиційні угоди та які в подальшому фактично перепродавали право підписання цих угоду. Не вдалося знайти й публічні джерела інформації, з яких люди дізналися про таку можливість отримання земельних ділянок під забудову", – повідомив Нищик.

Він додав, що як голова підписав рішення тимчасової комісії рекомендувати міському голові підписати договори суперфіції. Однак як депутат таке рішення не підтримує і під час голосування на комісії "утримався". На його думку, підписання договорів призведе до того, що місто не отримає коштів у бюджет, які могло б заробити у разі продажу земельних ділянок із аукціону. А це – близько мільйона гривень.

"Зважаючи на постійні чутки про причетність деяких депутатів колишнього скликання до вчинення корупційних дій при отриманні прав укладання інвестиційних угод на вказані 44 земельні ділянки у мікрорайоні "Поляна", що кидає плями бруду на світлий та непорочний образ депутатів Черкаської міської ради, прошу депутатів проголосувати за звернення до прокурора міста Черкаси та начальника обласного управління міліції з проханням перевірити законність підписання інвестиційних угод заявників та КП "Черкасиінвестбуд" та запобігти порушенню закону при можливому підписанню договорів суперфіції на земельні ділянки в мікрорайоні "Поляна" в разі виявлення злочину", – зазначив депутат.

Також Нищик розповів, що право підписати інвестиційні угоди на земельні ділянки перепродавали третім особам приблизно за 12 тисяч доларів. Деякі земельні ділянки пробували продати навіть за 30 тисяч.

Опісля депутати почали обговорення звіту Нищику. Фактично народні обранці поділилися на два табори. Одні відстоювали думку, що договори суперфіції мерові все ж слід підписати, адже люди, що там збудувалися, мають узаконити своє житло. Інші говорили про збитки для міста та пропонували вимагати повернення людям коштів, витрачених на право переукладання інвестиційних угод.

"Якби були юридичні підстави, міський голова давно б уже підписав договори суперфіції. Але ж ані Одарич, ані Білоусов (тимчасово очолював місто після відставки Сергія Одарича – vikka.ua) цього не зробили. Значить там є юридичні нюанси. Зараз виходить, що ми створили комісію… На скільки взагалі вона була фаховою, якщо пропонує міському голові протиправні дії по підписанню договору?" – обурилася у своєму виступі депутат від ВО "Батьківщина" Наталія Коваленко.

Своє слово взяв і директор департаменту архітектури та містобудування, а за сумісництвом – позафракційний депутат міськради Артур Савін. Він наполягав на тому, що Одарич має підписати договори суперфіції, адже "люди не повинні страждати".

"І я відповідально заявляю: нема в мене там ділянок", – додав Савін, зазначивши, що постійно чує плітки про те, що він має там свої інтереси.

Фото Ігоря Єфімова

Такої ж думки був і депутат міськради від Партії вільних демократів Руслан Зоря. За його словами, прокуратура вже перевіряла укладання інвестиційних угод 2009 року. І порушень, мовляв, не виявила.

"Ми просто ходимо по колу", – вважає Зоря.

 

"Сам винен!"

Не обійшлося обговорення і без сварки між міським головою Сергієм Одаричем та секретарем міськради Олександром Радуцьким.

Так, Радуцький заявив, що тодішнім керівником КП "Черкасиінвестбуд" був колишній його заступник Олексій Гужва. Нині він очолює асфальтобетонний завод. Саме Гужва, на його переконання, винен у тому, що землю отримали у приватні руки безкоштовно.

Мер натомість звинуватив у всьому "друзів Радуцького".

"Усі проекти рішень і ідеологію відведення вільних земельних ділянок на КП "Черкасиінвестбуд" готував і приводив у життя тодішній депутат Ігор Калашник. Це його ідея, його реалізація, щоб через комунальне підприємство залучати інвестиції в місто Черкаси. Що стосується проекту "Поляни", то ним займався від початку до завершення профільний заступник міського голови Сергій Гура. Він справді заходив до мене кілька разів із проектами розвитку цього мікрорайону. Я думаю, ми могли б запросити сюди їх, розібратися. Двоє ваших друзів добре все це знають", – звернувся до Радуцького міський голова Черкас Сергій Одарич.

Крім того, секретар міськради пропонував мерові створити ще одну спеціальну комісію, яка б вивчила це питання. Утім Сергій Одарич "завернув" таку ідею, пояснивши, що вона є недоцільною.

"Скільки можна створювати комісій? Це лише шлях закопати питання", – сказав він.

 

Депутатське прозріння

Як виявилося під час засідання, серед тих, хто купив собі ділянку у 2009 році, – Андрій Більда, який тоді ще був не депутатом, а звичайним підприємцем.

"Мені запропонували за 12 тисяч доларів цю земельну ділянку. Я віддав їх людині, що пропонувала гроші, після цього мене з дружиною завели в кабінет до директора "Черкасиінвестбуду" пана Гужви, де нам запропонували підписати інвестиційну угоду. На кому була тоді ця земельна ділянка, я не знаю. Після того, як через рік я став депутатом, вивчив це питання і зрозумів, що законних підстав надавати мені цю земельну ділянку немає, я ніяк не прискорював це питання. Я і сьогодні вважаю, що всі ці земельні ділянки були роздані незаконно. Я проситиму колишню дружину, щоб вона відмовилась від цієї земельної ділянки. Наприклад, на користь воїнів АТО. Або пропоную виставити ділянки на аукціон і продати", – сказав депутат міськради, голова фракції Блок Петра Порошенка Андрій Більда.

Його колега, депутат від ВО "Батьківщина" Микола Добровольський пригадав, що і йому тоді пропонували землю.

"Мені теж пропонували купити там ділянку за 12 тис доларів! Якщо буде розслідування прокуратури, я назву цю людину. Я вважаю, що потрібно сьогодні не ховати оці непрозорі схеми відведення земельних ділянок. Так, вивчала раніше прокуратур, але, може, вона була корупційна… Зараз, сподіваємось, інша", – сказав Добровольський.

Натомість його однопартійка Наталія Коваленко пригадала, як у 2009 році відбувалося голосування за відведення земельних ділянок КП "Черкасиінвестбуду".

"Не маю там ділянок і не в курсі тої "теми". В той моменти, коли ухвалювалося рішення про виділення землі на комунальне підприємство "Черкасиінвестбуд", її виділяли на інвестиційну діяльність. Тобто були благі наміри, щоб підприємство заробило. Ми так зрозуміли, що прибуток отримало певне коло людей, які були в курсі цього питання", – підсумувала депутат від ВО "Батьківщина" Наталія Коваленко.

"Коли ви захищаєте людей, то я хочу сказати, що вони можуть удруге постраждати, якщо прокурор внесе протест на договори, якщо їх підпише міський голова, і може бути ще складніша ситуація", – припустила депутатка.

 

Крик народу

На сесію прийшли і люди, що намагаються узаконити свої земельні ділянки. Зокрема, черкащанка Тетяна Краснова. Вона заявила, що намагається отримати підпис на договорі суперфіції вже два роки. Також вона попросила депутатів не підбурювати мера, відмовляючи його у підписанні.

"Коли вас обирали, ви обіцяли допомагати людям. Самі у 2009 році проголосували за таке рішення. Ми вклали в ці земельні ділянки кошти, в ремонт дороги, в комунікації, оздоблення прилеглих територій, розбирали ділянки від чагарників. Не треба грати у свої ігри та робити нас заручниками. Прошу нарешті поставити крапку в цьому питанні і підписати договори суперфіції", – закликала народних обранців Краснова.

Як повідомив кореспонденту vikka.ua голова комісії Ярослав Нищик, у жінки є двоповерховий будинок, який вона збудувала без дозволів, але вже встигла узаконити. За його словами, факт будівництва Краснова визнала на засіданні спеціальної комісії.

Фото Ігоря Єфімова

Після того, як депутати проголосували за звернення до прокуратури та міліції, люди почали викрикувати, що депутати зрадили їх. Крім того, одна з жінок заявила, що якщо міськрада не хоче узаконити все "по-мирному", то вони готові боротися по-інакшому.

"Треба просто взяти зброю, стати на дверях і розстріляти вас усіх", – резюмувала розгнівана жінка й вийшла із залу засідань.

 

 

Єлєна Щепак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські спортсмени здобули нагороди чемпіонату України з військово-спортивних єдиноборств

У Києві відбувся чемпіонат України з військово-спортивних багатоборств, дисципліна — бойове двоборство. Про це повідомили в пресслужбі відділення НОК...

“Медсестра – це очі незрячого”: як описують свою роботу медсестри одного з медзакладів на Черкащині (ВІДЕО) 

Ледь помітна, але вкрай значуща. Саме такою є професія медичної сестри. Роль сучасної медичної сестри не зводиться до виконання...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x