НовиниЧеркащинаДепутат від Черкащини звернувся до Європейського банку щодо грубих...

Депутат від Черкащини звернувся до Європейського банку щодо грубих порушень екологічного законодавства відомим підприємством

-

- Advertisment -

Народний депутат України Віктор Вовк звернувся до Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні щодо реагування на факти грубих порушень екологічного законодавства партнером ЄБРР в Україні агрохолдингом МХП.

Одним з напрямків діяльності Віктора Вовка як народного депутата України є реалізація ідей та принципів сталого (екологічно та соціально збалансованого) розвитку в процесі реформ в Україні, а також контроль за дотриманням екологічного і природоохоронного законодавства, зокрема щодо збереження та використання природних ресурсів.

На переконання нардепа, в цьому контексті однією з галузей господарювання, що потребує пильної уваги з боку громадськості, ЗМІ, державних органів та депутатів є сільське господарство, особливо діяльність агрохолдингів. Це одна з причин активної підтримки Віктором Вовком громадськості, екологів та громадських природозахисних організацій, що мають сміливість висловлювати протест та виступати з громадянською позицією щодо екологічно нечистої діяльності агрохолдингів.

Нагадаємо, що нещодавно міжнародний резонанс отримала скарга мешканців сіл Клебань, Оляниця і Заозерне Вінницької області подана у червні цього року до Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), в якій наведені численні факти порушень підприємствами ПАТ "Миронівський Хлібпродукт" екологічного законодавства.

ЄБРР має кредитувати МХП з урахуванням критеріїв та вимог реалізації проектів, встановлених їх директивним документом "Екологічна та соціальна політика", що чітко зобов’язує ЄБРР надавати сприяння у своїй діяльності лише екологічно здоровому розвитку. Так, згідно цього документу, вимогами ЄБРР до реалізації проектів, що фінансуються ним, зокрема є оцінка екологічних і соціальних впливів та управління ними, ресурсоефективність, запобігання та контроль забруднення навколишнього середовища, охорона здоров’я та безпека.

Водночас, незважаючи на такі вимоги ЄБРР до реалізації проектів, яких мають дотримуватись підприємтсва ПАТ "Миронівський Хлібпродукт" як отримувачі кредитів від ЄБРР, жителі сіл Клебань, Оляниця і Заозерне Вінницької області у скарзі до ЄБРР наводять численні факти грубого порушення цим агрохолдингом екологічного законодавства та нанесення суттєвої шкоди природному довкіллю, що також негативно впливає на здоров’я жителів зазначених сіл, а саме: зберігання побічних продуктів тваринного походження, не призначені для споживання людиною, зокрема решток птиці, гною (екскременти птиці), просто у відкритому полі, без жодних конструкцій, які б запобігали потраплянню побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною, у ґрунт та водні об’єкти.

Також відсутність природних бар’єрів (смуги дерево-чагарникових насаджень) між бригадами компанії та житловими будинками, висадка яких передбачена законами України. Забруднення водних джерел. Порушення обмежень використання землі прибережних захисних смуг уздовж річок у межах водоохоронних зон.

Аналогічні порушення птахофабриками систематично здійснюються також в Черкаській, Київській та Дніпропетровській областях, де розташовані потужності МХП.

У зверненні до ЄБРР Віктор Вовк відмітив, що 10 серпня 2018 р. на сайті Bankwatch Network з’явилась дивна публікація, яка є вкрай хвалебною щодо МХП та носить очевидно лобістський характер і має явні ознаки PR-замовлення.

У публікації, зокрема, зазначено, що "члени громади звернулись до "департаментів підзвітності" ЄБРР та МФК з проханням сприяти механізму Врегулювання Спору, що дозволить їм вести переговори для пошуку рішень безпосередньо з МХП. Урегулювання спору є добровільним механізмом та може бути реалізовано лише за згодою обох сторін – членів громади та компанії". Тож нардеп звернув увагу ЄБРР, що така начебто власна ініціатива жителів сіл Клебань, Оляниця і Заозерне Вінницької області викликає великі сумніви та обґрунтовану підозру щодо ймовірного використання погроз, залякування, підкупу та владного (адміністративного) ресурсу з боку МХП з метою примусити постраждалі громади використовувати саме такий механізм "врегулювання спору".

Також народний депутат України Віктор Вовк повідомив ЄБРР, що реагуючи на численні звернення громадськості, він неодноразово звертався з депутатськими запитами та зверненнями до правоохоронних органів щодо розслідування фактів грубих порушень екологічного законодавства агрохолдингом ПАТ "Миронівський Хлібпродукт".

Віктор Вовк звернув увагу ЄБРР і на інші грубі порушення законодавства України власником МХП Юрієм Косюком, зокрема стосовно пам’ятки археології національного значення "Хотівське городище" та парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Феофанія".

Віктор Вовк застеріг ЄБРР, що продовження тісної співпраці ЄБРР з МХП може викликати справедливе обурення громадян, які страждають від екологічно шкідливого виробництва МХП та живуть в отруєному агробаронами середовищі, негативний резонанс в українських ЗМІ.

"Пропоную врахувати той факт, що продовження ділового партнерства з МХП та його власником Ю. Косюком, які грубо порушують законодавство України, зокрема екологічне та земельне, може викликати справедливе обурення українського суспільства і ЗМІ, зашкодити репутації ЄБРР в Україні і світі та поставити під сумнів відданість ЄБРР європейським нормам і правилам та власним задекларованим цінностям стосовно "прагнення сприяти екологічно та соціально здоровому і сталому розвитку". − наголосив у своєму зверненні до ЄБРР Віктор Вовк.

Як повідомляв сайт vikka.ua, нардеп вимагає від правоохоронних органів перевірити екологічно нечисту діяльність МХП.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Нардеп від Черкащини задекларував квартиру в Швейцарії і 720 тис грн зарплати

Квартиру в Швейцарії і в Києві, нежитлові приміщення та заощадження готівкою і на банківських рахунках задекларував народний депутат, обраний...

На Черкащину насуваються дощі та похолодання

З новим робочим тижнем на Черкащині настає зміна погодних умов. Наближаються атмосферні фронти, які принесуть грозові дощі. Про це...

Цікаве:

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...

Який смартфон вибрати у 2024 році

Який смартфон вибрати у 2024 році Шукаєте ідеальний iPhone? Ми...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x