додому Новини Черкащина "Ця справа давня": прокурор розповів деталі провадження про несплачені податки черкаського депутата

"Ця справа давня": прокурор розповів деталі провадження про несплачені податки черкаського депутата

0

Нещодавно депутату Черкаської міської ради від ВО "Батьківщина" Юрію Тренкіну та двом керівникам приватних товариств було повідомлено про підозру. Зокрема, однопартієць мера організував і очолив злочинну групу, яку підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків і заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Так, зазначається, що упродовж 2016-2018 років, шляхом видачі та використання завідомо підроблених офіційних документів про неіснуючі фінансово-господарські відносини, вони ухилилися від сплати податків на суму 4,6 млн. грн. Про деталі справи розповів прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко, пише "Вичерпно".

Зокрема, прокурор зазначив, що ця справа давня, оскільки була зареєстрована ще влітку 2017 року. Тому підозрювані "кривлять душею", коли говорять, що цю справу підняли спеціально з нагоди виборів.

"Зареєстрована вона була слідчим підрозділом податкової поліції за результатами їхніх оперативних розробок. Тобто це не була якась заява, це була оперативна розробка податківців, за результатами якої було встановлено, що це підприємство ухиляється від сплати податків. Були виявлені нетипові операції, відображені у податковій звітності, вони попали в поле зору ДФС. Із того часу це провадження жодного разу не закривалося. Воно розслідувалося тривалий час, бо всі провадження, пов’язані з ухиленням від сплати податків, доволі складні і потребують вилучення великої кількості документів, проведення специфічних бухгалтерських досліджень. Це тисячі накладних, дуже кропітка робота. Майже рік тому проводили обшуки на ТОВ "Промбуд Індустрія", де всі галасували, що ми прийшли боротися із ковбасним бізнесом. Цей обшук, власне, і був пов’язаний якраз із цією справою", − зазначив Сергій Овчаренко.
 

Прокурор також повідомив, що про підозру особам було оголошено на початку березня цього року, тому що до цього часу тривало дослідження справи. Оскільки остання експертиза, яка стосувалася саме розкрадання коштів на зупинках, завершилася у середині лютого.

"Практично одразу по завершенню цією експертизи була сформована підозра і оголошена всім її фігурантам. Одне повідомлення про підозру складає понад 300 аркушів, матеріали справи – більше 50 томів. Сказати, що вона десь лежала чи чекала свого часу, − не можна. Я був би радий, якби вона була завершена до виборчого процесу, але, на жаль, вона припала саме так. Я вважаю, що ми не повинні були чекати, поки пройдуть вибори", − зауважив прокурор області.
 

Сергій Овчаренко також розповів про основну суть справи. Він зазначив, що підприємство "Хлібний Дім", власником якого є сестра Тренкіна, раніше очолював сам Юрій Васильович, однак потім вийшов із керівного складу. Наразі керівником цього підприємства працює чоловік сестри Тренкіна. Друге підприємство – "Промбуд Індустрія", директором якої був призначений його помічник. Тому слід розуміти, що фактично власником обох підприємств є Юрій Тренкін. Це й було доведено оперативними матеріалами.

"Підозрювані шукали шляхи вирішення проблеми з ухилення від оподаткування. Для того, щоб не платити податки, вони формували між двома пов’язаними підприємствами безтоварні операції. Тобто, купувати нетипову для них продукцію, наприклад, ТОВ "Промбуд Індустрія", яка ніколи не займалася виготовленням м’ясних виробів, у великих обсягах купувала м’ясо і передавала його ТОВ "Хлібний Дім", яке потім же надавало їм послуги зі зберігання, заморожування, розморожування і за це все вони виставляли рахунки. Коли на цьому їх спіймали податківці і порушили кримінальне провадження, вони зрозуміли, тих обсягів м’ясної продукції у них нема і не могло бути на складах. Ось чому тоді, коли ми проводили обшук, вони здійняли такий ґвалт", − повідомив прокурор.
 

Він також зазначив, що, рятуючи ситуацію, "на папері" вони уклали договір і ніби передали більше 100 тонн фаршу фіктивному підприємству, яке зареєстровано у Київській області. Правоохоронцями вже доведено, що це підприємство ніколи не здійснювало діяльності і не мало жодних потужностей і можливостей зберігати, а тим більше переробляти таку кількість фаршу. Важливо, що це підприємство зареєстровано по втраченому паспорту, а його власник працює електриком на одному з підприємств області.

"Підозрювані до Господарського суду подали позов із вимогою стягнути з того фіктивного підприємства збитки, спричинені неповерненням їм м’ясної продукції. Звичайно у суд сторона відповідача не з’явилася. Суд по процедурі послав декілька викликів, зрозуміло, що це було безрезультатно. На основі поданих фіктивних документів, суд виніс рішення по скороченій процедурі. Зараз вони бігають з ним як з прапором і думають, що воно якимось чином допоможе уникнути їм кримінальної відповідальності. Я хочу їх розчарувати, бо це рішення немає жодного відношення до нашої справи і ніяким чином воно не створює для нас юридичних наслідків. Фіктивність того підприємства доведена і доведено, що ці операції не здійснювалися взагалі, а були проведені виключно на папері між пов’язаними підприємствами для того, аби ухилитися від сплати податків. Це рішення суду − їхня захисна стратегія, адвокати працюють. Розумію, що їм важливо знайти собі виправдання перед журналістами і громадськістю", − розповів прокурор.
 

Окрім цього Тренкіну вручено підозру про те, що так звана організована злочинна група упродовж 2016 року, шляхом завищення вартості підрядних робіт із капітального ремонту об’єктів інфраструктури міста товариством "Промбуд Індустрія", заволоділа бюджетними коштами на суму 1,7 млн. грн. Йдеться про встановлення зупиночних комплексів. Цей факт було встановлено у матеріалах оперативних розробок податковою.

"Коли почали цим займатися, встановили, що по зупинках мало місце завищення вартості виготовлення зупиночних комплексів. Щоб зрозуміти, чому ми говоримо про злочин, поясню. Говоримо образно: у місті встановлюються 100 зупинок, одна зупинка вартістю від 50 до 80 тисяч гривень. Якби це відбувалося розумно і дійсно хотіли зробити для міста, мали б оголосити тендер, щоб забезпечити доступ учасникам, які б могли конкурувати по вартості, вибрали найкращий варіант і уклали договір, наприклад, на встановлення 100 зупинок. Цього не було зроблено. Чому? Бо першочергово була продумала схема: на кожну зупинку укладати окремий договір. Ми ж розуміємо, що це було зроблено для того, аби уникнути тендер і укласти договір з конкретно визначеним учасником, яким був ТОВ "Промбуд Індустрія", а в подальшому приватний підприємець, який робив це все під їхнім контролем", − зауважив прокурор.
 

Він також повідомив, що досить часто договір складали вже по факту, коли зупинку встановили. Це все було з самого початку придумано для того, аби на цьому заробити. Якщо взяти по сумі, то вартість коливається від 45 до 80 тисяч. Відповідно, на кожній зупинці було завищено від 15 до 20 тисяч гривень. Якщо зупинка коштує 50 тисяч гривень, то 15 тисяч вже закладено у саму суму. Результат такого ремонту був яскраво помітний, коли ці зупинки падали. Наразі правоохоронці продовжують перевірки зупинкових комплексів, оскільки кількісно їх було значно більше.

Також Сергій Овчаренко зазначив, що процесуальна поведінка Юрія Тренкіна заслуговує на повагу, оскільки він не тікав від вручення підозри і зараз з’являється на кожен виклик.

Як повідомляв сайт vikka.ua, прокурор розповів про підозри черкаському меру. 

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version