НовиниЦіни на бензин полізуть вгору – експерт

Ціни на бензин полізуть вгору – експерт

-

- Advertisment -

Ціна на бензин продовжуватиме зростати через те, що з нового року уряд запровадив новий податок з обороту підакцизних товарів у розмірі 5 %.

Про це в коментарі УНН зазначив експерт Сергій Куюн.

За його словами, цей податок насправді становитиме 6 %, тому що зверху буде нараховуватися ПДВ, а це вже в січні призведе до підвищення ціни до 90 копійок на кожному літрі.

"Уряд дуже хитро себе повів в бюджетному процесі. З одного боку він не чіпав податки на пальне, там дуже маленьке підвищення акцизу, 1-4 євро за тону, це в межах 10 копійок на літрі, що ніхто не помітить. Але запровадив новий податок з обороту підакцизних товарів", – зазначив експерт

За його словами, попри те, що ціна на нафту падає ціна на бензин зростає через внутрішній і зовнішній фактор ціноутворення.

"Зовнішній фактор зараз позитивний. Останніми місяцями відбувається зниження цін на нафту і Україна це відчуває. Наприклад, в січні минулого року ціна на бензин А-95 була приблизно 11 гривень за літр, що становило біля 1 долара 33 центів. Сьогодні ціна цього ж бензину становить десь 90 центів, що означає, що ціни впали за рік на 40 %, тобто практично так само, як і впала ціна на нафту", – наголосив Куюн.

Але, за його словами, є внутрішній негативний фактор – це насамперед девальвація гривні.

"Курс долара по відношенню до гривні за рік зріс вже вдвічі. Для нафтопродуктів це дуже критично оскільки 85 % палива ми імпортуємо, тобто ми розраховуємося в доларах. Крім того, згідно з українським законодавством податки на паливо, тобто акцизний збір, встановлений у євро. Тому до 90 % у вартості палива має валютна складова. Тобто паливо – це фактично ті ж самі автомобілі або техніка, яку ми імпортуємо. Це повністю валютний товар, який не може не реагувати на те, що відбувається з доларом, тому ми бачимо таке зростання", – пояснив експерт.

Він зазначив, що в Україні іде боротьба між зовнішнім фактором, який є дуже позитивним, і негативним внутрішнім чинником.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x