НовиниЧеркащина"Ці люди були налаштовані агресивно": прокурор розповів про дії...

"Ці люди були налаштовані агресивно": прокурор розповів про дії "Нацкорпусу" в Черкасах

-

- Advertisment -

На початку весни 2019 року Черкаси "прославилися" на всю країну та далеко за її межами завдяки подіям, що сталися у центрі міста після виступу Президента України 9 березня. Наразі двом членам "Національного корпусу" Дмитру Кухарчуку та Антону Братко повідомлено про підозри і обрано міру запобіжного заходу.

Нацкорпусівцям інкримінують організацію масових заворушеннях, грубе порушення громадського порядку, а також умисне заподіяння тілесних ушкоджень працівникам поліції під час виконання ними своїх службових обов’язків. Про розвиток справи розповів прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко, пише "Вичерпно".

Він зазначив, що кримінальне провадження за цим фактом було розпочато одразу. Спочатку розслідуванням займався Черкаський міський відділок поліції, однак його передали слідчим Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

"Наше місто "прославилося" і, на мою думку, не з кращого боку. Я особисто був в епіцентрі тих подій, оскільки за протоколом я, як і інші керівники правоохоронних органів, мав супроводжувати Президента. Я безпосередньо знаходився біля виходу зі сцени, бачив, як відбувалися ці події. Відверто скажу, нічого спільного із мирним протестом вони не мали, люди, які це вчинили, були налаштовані на конфлікт. Це було видно відразу. Ніхто не забороняв їм підійти до сцени і поставити питання, вони мали для цього всі можливості, і навіть технічні, маючи гучномовці. Більш того, на мою думку, це була спланована провокація, бо вони чекали, поки закінчиться виступ Президента", − повідомив Сергій Овчаренко.
 

Прокурор зауважив, що від "нацкорпусівців" ніхто не тікав. Коли виступ завершився, Президент спокійно спустився зі сцени та хотів поспілкуватися із праворадикалами, але служба охорони заборонила йому це робити, оскільки ніхто не розумів, що буде відбуватися. Вже коли кортеж Порошенка почав рухатися, тоді розпочалася відкрита бійка з працівниками поліції.

"Варто відзначити, ті хто називають себе "активістами", вочевидь бачили, що працівники поліції не були готові до такого розвитку подій. Не було безпрецедентних заходів безпеки, захисних шоломів, щитів, кийків. Ніхто з працівників поліції не був забезпечений спецзасобами і, очевидно, вони про це знали і мабуть це додавало їм хоробрості у діях. Ми бачимо, що серед постраждалих 22 особи – працівники поліції. Навіщо це було зроблено? Я думаю, що ті, хто це робив, вони були запрограмовані зробити картинку, відпрацювати замовлення і вони це зробили", − підкреслив Сергій Овчаренко.
 

Окрім цього обласний прокурор пояснив, що підозри було вручено лише двом членам "Нацкорпусу",оскільки вони є головними організаторами і найактивнішими дійовими особами цих подій.

Впершу чергу було оголошено про підозру одному із організаторів, керівнику обласного осередку "Національного корпусу" Дмитро Кухарчук. Оскільки його роль, як організатора доведена безпосередньо.

"Всім було очевидно, і навіть пересічним громадянам, які дивилися відео подій, він керував групою в Черкасах і очолював безпосередньо бійку з працівниками поліції. Всі бачили, як він стрибав по поліцейському автомобілю. До речі, досі не розумію, в чому була потреба стрибати, як мавпа, на даху поліцейської машини, яка куплена за гроші платників податків. Він був наступного дня затриманий по дорозі на Київ працівниками поліції. Йому оголошена підозра та обрано запобіжний захід: слідчі наполягали на триманні під вартою, але суд не підтримав, обравши цілодобовий домашній арешт, але то прерогатива суду. Наразі це рішення оскаржується обома сторонами", − повідомив прокурор.
 

Під час розслідування було встановлено особу ще одного активного фігуранта Антона Братка, який безпосередньо завдавав тілесні ушкодження працівникам поліції. Його також було затримано в одному автомобілі з Кухарчуком. Наразі правоохоронці продовжують розслідування і вже встановили інших осіб, які також брали активну участь у нападі на поліцейських. Тож підозри однозначно будуть вручати ще багатьом "нацкорпусівцям".

"Ми ж розуміємо, що дві особи не могли завдати 22 працівникам поліції тілесні ушкодження. До речі, вони заздалегідь та ґрунтовно готувалися до цих подій, окрім того, що вони використовували фаєри, вони також використовували рідину, яка була залита у пластикові пляшки. Ця рідина – не той сертифікований спецзасіб, який використовують працівники поліції, який власне не пристосований до того, щоб спричиняти серйозні тілесні ушкодження. Тож ми думаємо, що з пластикових пляшок розприскували розчинник для фарби, розмішаний із масляною рідиною, можливо, це була олія. За свідченнями багатьох працівників поліції, ця рідина не змивалася з обличчя та мала липку консистенцію", − повідомив Сергій Овчаренко.
 

Як повідомляв сайт vikka.ua, ще один суддя взяв самовідвід у справі головного нацкорпусівця Черкащини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Прокуратура вимагає стягнути з підприємств на Черкащині понад 4 млн грн за забруднення повітря

Після виявлення грубих порушень норм законодавства про охорону атмосферного повітря на Черкащині, прокуратура звернулася до суду. Про це повідомляє...

У Черкасах фіксували підвищену концентрацію шкідливих речовин упродовж тижня

Протягом минулого тижня в місті Черкаси спостерігалася перевищена концентрація формальдегіду, аміаку та оксиду азоту, що перевищувало гранично допустимі норми....

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x