НовиниОсвітаЧим живе Інститут історії ЧНУ під час війни: наука,...

Чим живе Інститут історії ЧНУ під час війни: наука, волонтерство, втрати на фронті

-

- Advertisment -

З нагоди масштабної наукової конференції, черкаські історики розповіли, чим живе Інститут у період повномасштабної війни. Студенти активно волонтерять, щоб допомогти армії. Деякі випускники пішли воювати. Попри все, у Черкаському національному університеті дбають про збереження та розвиток наукової справи.

Андрій — студент інституту історії. А ще волонтер. Разом з іншими студентами постійно влаштовують заходи, які допомагають зібрати гроші на допомогу ЗСУ.

АНДРІЙ, СТУДЕНТ ІНСТИТУТУ ІСТОРІЇ ЧНУ, АКТИВІСТ
Дуже багато потреб, дуже багато наших студентів є відомими, часто просять допомоги для військових частин. Кожен із них передавав нам невеличкий презент.

На знак подяки військові передавали підписані прапори, гільзи, тубуси. Так сформувався відповідний тематичний куточок. Студенти збирали на дрони, автівку та іншу техніку для захисників. Студентка Вікторія проводить збори у своєму гуртожитку.

ВІКТОРІЯ ЛИСЕНКО, СТУДЕНТКА ІНСТИТУТУ ІСТОРІЇ ЧНУ
Люди втомилися від цього. Але це не означає, що треба зупинитися і більше нічого не робити. Бо якщо ми всі зупинимося — про яку перемогу може йти мова?

Активно волонтерить і майбутній історик Владлен. Хлопець приїхав у Черкаси два роки тому із Луганщини. Каже, адаптуватися допомогли університетська спільнота і батьки.

ВЛАДЛЕН ПАВЛОВ, СТУДЕНТ ІНСТИТУТУ ІСТОРІЇ, ВИМУШЕНИЙ ПЕРЕСЕЛЕНЕЦЬ
Адаптуватися мені допомогли саме мої батьки, які розуміли, що треба жити далі… Життя продовжується, треба все починати спочатку.

У протилежному крилі корпусу — куточок пошани полеглих у боях за Україну випускників Черкаського національного університету. З 28ми випускників істориків – семеро.

ВІКТОРІЯ КІРЄЄВА, ЗАВІДУВАЧКА КАФЕДРИ ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ ТА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ЧНУ ІМ. Б. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО
І Женя Кучугурний, і Богдан Северенчук, і Сірьожа Ненада, яких ми пам’ятали як хороших світлих дітей, тому для нас це велика трагедія. І ми їм неймовірно вдячні. Тому ця стела — це пошана і пам’ять про цих дітей і про цих хлопців.

Вшанувавши пам’ять загиблих захисників України, в університеті розпочинають наукову конференцію. Зібралися науковці, журналісти, працівники музеїв. На онлайн-зв’язку — колеги з інших областей. За два роки Черкаський національний зібрав більше 3 мільйонів гривень на допомогу ЗСУ, повідомляє ректор.

ОЛЕКСАНДР ЧЕРЕВКО, РЕКТОР ЧНУ ІМ. БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО
Чи брать вчорашній день, чи позавчорашній… Багато чого ми присвячуємо тому, як допомогти нашим воїнам, як тримати переможний дух в тилу. Як робити конкретні речі, які б допомагали фронту.

Серед запрошених на конференцію — боєць ЗСУ Тимофій Легоняк. Теж випускник інституту історії. Його військова частина — одна з тих, яким допомагали студенти.

Військовий переконаний: важливість істориків — вчителів та науковців — важко переоцінити. Тим паче у країні, яка вже не вперше мусить воювати проти того самого загарбника.

ТИМОФІЙ ЛЕГОНЯК, ВІЙСЬКОВИЙ 43 ОМБр ІМЕНІ ТАРАСА ТРЯСИЛА
Історики, викладачі історії мають це знати для того, щоб поширювати ці знання далі в маси. Нашим дітям, внукам — щоб вони розуміли, хто дійсно є ворог. Як воно все розпочинається. І як воно, на жаль, не закінчується, а призупиняється.

Олеся Омельченко, Іван Дуда, Телеканал ВІККА

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащину з робочим візитом відвідав міністр МВС

Вчора у Черкаській області з робочим візитом побував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Про це повідомляє начальник Черкаської...

У Черкасах прокуратура «виселила» з ЦДЮТ ломбард

Прокуратура Черкаської області домоглася через суд розірвання договору оренду ЦДЮТ з комерційною фірмовою. Про це повідомляється в пресслужбі обласної...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x