НовиниЧому зарплати "азотівців" контролює Росія?

Чому зарплати "азотівців" контролює Росія?

-

- Advertisment -

У той час, коли на території України триває відкрита збройна агресія Російської Федерації, усіх працівників найбільшого черкаського підприємства ПАТ "Азот" змушують переоформляти свої заробітні картки на банк окупанта – "Сбербанк Росії". Як до цього ставляться співробітники, а також офіційну позицію заводу з'ясовував кореспондент vikka.ua.

"Половину працівників підприємства перевели на "Сбербанк Росії" ще десь 3-4 місяці тому. Зокрема, людей, які працюють в адміністративній будівлі "Азоту" (8-поверхівці). А зараз уже починають переоформлювати і тих працівників, що працюють у цехах", – говорить кореспонденту vikka.ua Людмила, працівник середньої керівної ланки ПАТ "Азот".

"Тепер ми вже отримуємо гроші на картки нового банку. Звичайно, не всі були задоволені таким нововведенням. Але вибору в людей особливого немає. У них не питали. Якщо щось не подобається – пиши заяву на звільнення", – зазначає жінка.

Нагадаємо, наприкінці липня 2014 року близько 1 000 працівників "Азоту" перевели на зарплатні картки російського банку. До слова, "Сбербанк Росії" – один із найбільших комерційних банків РФ, який контролюється державою, а точніше – Центробанком.

Тоді багато працівників "Азоту" відразу висловили невдоволення, мотивуючи небажанням мати справу з фінустановою держави-агресора. Цю справу навіть розглядали черкаські СБУшники, які не знайшли порушень у діях керівництва хімічного заводу.

Коли тільки почали говорити, що можуть перевести на російський банк, люди навіть хотіли організувати страйки
 

Водночас у заводській газеті з'явилося роз’яснення: "Сбербанк Росії" – партнер підприємства і один із головних банків, які фінансують ПАТ "Азот".

Відразу після цього, як розповідають самі працівники, з "Надра Банк", в якому обслуговувалися решта співробітників, почалися серйозні проблеми з виплатами грошей.

"Надра" заблокував усі наші зарплатні картки, депозити тощо. Тому в останні місяці дуже складно було отримати гроші – не більше 2 тисяч на добу, – говорить vikka.ua Сергій, працівник середньої керівної ланки ПАТ "Азот". – На банкомати завозили гроші лише в дні зарплати і авансу. Згодом у банкоматах узагалі не стало грошей, а в інших банках можна було зняти не більше 200 грн на добу".

"Люди дуже сильно обурювалися, але на це ніхто не звертав уваги. Зараз переводять нас на "Сбербанк Росії". Така політика підприємства, нас ніхто особливо не запитує", – констатує чоловік.

Сергій бідкається: "Склалася така ситуація, що треба йти в магазин, дітям якусь копійку дати, а немає взагалі готівки. Коли тільки почали говорити, що нас можуть перевести на російський банк, люди дуже сильно обурювалися. Хотіли навіть організувати страйки тощо. А коли побачили, що у тому банку зарплати видають вчасно і без проблем, а тут не можна забрати свої гроші, то змушені переходити. Чи це спеціально було зроблено, чи ні – не знаю".

"Азотівець" розповідає, що ще раніше зарплати їм видавали на картках "Укрсиббанку", потім став "OTP Банк", а ще згодом – "Надра".

"Залежно від того, кому належить підприємство, у такий банк нас і кидають. Щоб так із людьми радилися, через який банк ви хотіли б отримувати зарплату – такого немає, – каже він. – Наскільки мені відомо, "Сбербанк Росії" – це єдиний банк, який дав кредити підприємству для подальшого виробництва, коли всі українські відмовилися. Але була одна умова, щоб працівники перейшли на зарплатні картки цього банку".

Нагадаємо, 17 квітня 2014 року Генеральний прокурор України повідомив, що відкрито кримінальне провадження щодо "Сбербанку Росії" за підозрою у фінансуванні акцій на сході та півдні України. Також у прес-центрі СБУ заявили, що цей банк у березні-квітні 2014 року перевів у готівку 45 млн грн для фінансування терористів.

Тоді Україною також прокотилася хвиля акцій протесту проти російських банків, зокрема і проти цього. Траплялися і випадки вандалізму та погромів банків, зокрема були вони і в Черкасах.

Цього місяця гроші видавали прямо в цеху готівкою, але сказали, що таке було востаннє
 

Крім того, у вересні 2014 року через російське вторгнення у Крим і схід України США та Євросоюз ввели третій етап санкцій проти низки російських компаній із державною часткою власності, серед яких опинився і "Сбербанк Росії".

"Коли я майже рік тому прийшла на роботу в "Азот", то відразу оформила заробітну картку саме в цьому російському банку, – розповідає vikka.ua Анна, одна з працівниць заводу. – На той момент, коли я прийшла, у нас в країні все було більш-менш спокійно. До того ж, мені було зручно, оскільки відділення цього банку розташоване біля будинку, де я живу".

За словами дівчини, у працівників спочатку був вибір, тобто вони могли добровільно перевести зарплатню на будь-який банк, написавши відповідну заяву.

"Тим, у кого були картки "Сбербанку", може, цей факт і був неприємний, але набагато неприємніше не мати ні копійки за душею. Я думаю, що, незалежно від політичних поглядів, родина стоїть на першому місці", – додає вона.

У січні в ЗМІ з'явилася інформація, що НАК "Нафтогаз України" подав позов про банкрутство черкаського "Азоту". Зазначалося, що підприємство, яке входить до групи Ostchem Дмитра Фірташа, заборгувало держкомпанії 181 млн грн.

Господарський суд Черкаської області прийняв до розгляду заяву НАК 17 січня. 30 січня суд міг розпочати процедуру банкрутства.

За даними ЗМІ, борг "Азоту", який став приводом для позову, з'явився давно – уперше суд визнав його в 2011 році. Боржник оскаржував його у вищих інстанціях, але в серпні 2014-го на сторону "Нафтогазу" став Вищий госпсуд, тоді ж було відкрито виконавче провадження у справі.

Водночас офіційних коментарів із цього приводу керівництво "Азоту" так і не оприлюднило.

5 лютого Національний банк України оголосив "Надра Банк", що належить Фірташу, неплатоспроможним, тобто банкротом.

"Банк "Надра" мав потрапити під ліквідацію ще в 2008 році. Він був нежиттєздатний весь цей час. Акціонер намагався його підтримувати, але він просто йому дістався такий. Це банк, який не потрібно було залишати на ринку", – зазначає перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

 Навіщо шукати інший банк, якщо на вищому рівні існує співпраця зі "Сбербанком"?
 

За словами апаратника одного з цехів "Азоту" Сергія, з нового року всім (на заводі працює близько 6 тисяч людей, – vikka.ua) сказали переоформлятися на "Сбербанк Росії", "бо "Надра" лопнув".

"Дуже багато людей проти. Їм образливо, що саме російський банк. Війна йде в країні, хай би там рік тому перейшли, то, може, люди промовчали б, а сьогодні воно прикро. Але що зробиш, якщо власник заводу Фірташ. Він господар, він обирає банк і платить нам зарплату. Ніхто ні в кого не питає", – констатує vikka.ua Сергій.

Каже, що раніше телефонували й опитували, чи бажають співробітники переходити на вказаний банк РФ, однак більшість відмовлялася.

"Люди зараз і так засмучені, що багато їхніх грошей і зарплат залишилися в "Надра Банку". В багатьох там по кілька тисяч позалишалося, а дехто і пенсійні картки завів. Тепер їх можна буде забрати не раніше, ніж через 3 місяці", – пояснює Сергій.

"Усім сказали, що наступну зарплату вже даватимуть на картки "Сбербанку Росії". Цього місяця гроші видавали прямо в цеху готівкою. Але сказали, що таке було востаннє. Тож усім тепер видадуть картки і наступне нарахування зарплати вже буде на них. Не добре з нами вчинили. Поставили до відома і все", – резюмує він.

У прес-службі "Азоту" vikka.ua офіційно підтвердили той факт, що зараз уже все підприємство переходить на обслуговування у "Сбербанку Росії".

"Тому що ми з ним співпрацюємо вже. Навіщо шукати інший банк, якщо на вищому рівні існує співпраця з цим банком", – наголосила речник заводу Євдокія Мацокіна.

Водночас, чому товариство співпрацює з банком держави, яка здійснює відкриту військову агресію проти України, а також чому не врахована думка самих працівників щодо цього питання, на підприємстві пояснювати відмовилися.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Міграційна служба виявила двох нелегалів із США у Черкасах

Міграційники виявили двох нелегалів із США у Черкасах і прийняли рішення про їхнє повернення додому. Про це повідомляють на...

У Черкаській області затопило луги, поля та подвір’я

Підтоплення лугів і полів зафіксували в Черкаському та Золотоніському районах. Також затопило двори і підвали в низці громад. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x