НовиниЧеркащинаЧи відчувають психологічну втому жителі Черкас та як вони...

Чи відчувають психологічну втому жителі Черкас та як вони з нею справляються? (ОПИТУВАННЯ)

-

- Advertisment -

Втома від війни – про неї часто згадують в особистих розмовах чи у дописах в соцмережах. Чимало черкасців зізнаються: відчувають ознаки стресу, хоч активні бойові дії і не зачепили наш регіон безпосередньо.  Чи вдається їм бути в курсі новин і при цьому відволікатися від тривожних переживань, власний кореспондент ВІККА розпитав детальніше.

Неля Дробот, студентка:

«Звичайно, психологічна втома проявляється і вже не можу читати або дивитися новини, бо ще більше засмучуюсь. Намагаюсь обмежувати себе інформаційними джерелами і відволікати себе якимись фільмами або ж серіалами. І це дійсно допомагає, хоч на годину не думати про страшні події».

Сергій Тихоновський, інженер-проектувальник:

«Я постійно відчуваю депресію від початку війни, а особливо провину, що я роблю мало для цього. Можливо хтось і звик жити у таких умовах, але я ніколи не зможу. Тому щосуботи дозволяю собі випити спиртне, частіше не дозволяє совість. А взагалі, якщо під вечір відчуваю хвилювання, то приймаю заспокійливе і намагаюсь заснути»».

Наталія Головко, студентка:

«Так, психологічна втома є і проявляється вона переважно в стресових ситуаціях. Якщо раніше було легко зібратись з думками і продовжувати щось робити (чи навчатись, чи працювати), то зараз набагато важче сконцентруватись на виконанні певних завдань. Щоб справитись з втомою, намагаюсь більше читати. Після 24 лютого для мене стало складно сконцентруватися на книжці, адже відволікалася на новини. Згодом це реально допомогло перемикатись і відпочивати від новин».

Галина Шевченко, пенсіонерка:

«Дуже важко стало жить, втомились. Ця війна погано вплинула на моє здоров’я. Часто болить серце, а від поганих думок не можу спокійно спати. Іноді не хочеться ні з ким спілкуватися, але мені допомагають діти, внуки та знайомі. З ними маю хоча б можливість відволіктися. Звісно мені не гірше, ніж тим людям, які зараз там відчувають, що таке справжня війна, але в душі все одно болить. Кожного дня вмикаю новини, щоб знати, що коїться в країні, але після цього стає ще гірше».

Аліна Василенко, безробітна:

«У мене втома від війни найбільше проявляється у проблемах зі сном. З’явилися також проблеми з їжею, почала заїдати хвилювання. Для того, щоб розслабитись і не думати про погане, намагаюсь частіше читати книги. Також найкраще відволікає від поганих думок спорт, тому регулярно почала ним займатись».

Марина Матвійчук, фахівчиня з соціальної роботи:

«Скоріше за все, є ця психологічна втома. Я не знаю, що буде завтра і це дуже виснажує. Плюс цього року донька має йти в школу. І існує багато питань, які, на жаль, не мають відповіді зараз (навіть не знаю чи купувати рюкзак). Відчуваю також відсутність глибини емоцій. Здається, за п’ять місяців війни я змогла відчути найбільш трагічні емоції, і зараз важко відчути якийсь великий спектр емоцій. Як фахівчиня я розумію, що це вже включаються захисні механізми психіки. Оскільки психіка не може бути завжди включена в війну і їй потрібні періоди відпочинку.

З психологічною втомою я не борюсь, а працюю. Найперше намагаюсь слідкувати за здоров’ям. Харчування, достатньо сну і води за день. Взяла це за правило. Відпочиваю, коли ж можливість зустрітися родиною чи друзями просто посидіти поговорити. Особливо в періоди, коли емоційно важко, намагаюсь бути в контакті з кимось».

Читайте також:

Як пережити відчуття апатії і «все пропало»

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Міграційна служба виявила двох нелегалів із США у Черкасах

Міграційники виявили двох нелегалів із США у Черкасах і прийняли рішення про їхнє повернення додому. Про це повідомляють на...

У Черкаській області затопило луги, поля та подвір’я

Підтоплення лугів і полів зафіксували в Черкаському та Золотоніському районах. Також затопило двори і підвали в низці громад. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x