НовиниБезпека«Чи правильно я зробила?» – черкаська психологиня пояснила, як...

«Чи правильно я зробила?» – черкаська психологиня пояснила, як упоратися з почуттям провини

-

- Advertisment -

Війна – це важке випробування, в якому неможливо визначити, яке рішення правильне, а яке неправильне. Тому аналізувати правильність уже зробленого вчинку немає сенсу. Про це говорить психолог Інна Лук’янець в ефірі програми «Жінки говорять про…» на телеканалі ВІККА.

Інна Лук’янець пояснює: якщо в певний момент жінка вирішила вивезти дітей за кордон, значить уже в той момент немає сенсу повертатися подумки. Отже, на ту мить саме таке рішення було для неї правильним.

Лук'янець

«Не треба повертатися в той момент і думати «А може, я неправильно зробила», «А може я зрадила батьківщину», «А може…». Якщо ви тоді прийняли таке рішення, значить інакше ви не могли. Значить з огляду на ті переживання, які у вас були, це було єдино правильне рішення. Те саме стосується і тих жінок, які залишилися. Значить, на той момент ви не могли витримати важку дорогу, біженство. І ви обрали для себе ховатися в укриттях чи ховатися вдома за принципом двох стін» – говорить психолог.

За словами спеціалістки, почуття провини нині поглинає багатьох українців: і тих, хто лишився в Україні, і тих, хто виїхав, і тих, хто застав початок війни, перебуваючи за кордоном. Навіть тим, хто на фронті, іноді здається, що вони роблять замало.

Також Інна Лук’янець відзначає тенденцію: у період війни люди, які раніше потерпали від надмірної тривожності, відчувають силу і сконцентрованість. Вони набагато сильніші за тих, хто раніше здавалися сильними. Бо все найгірше, чого можна було боятися, вже трапилося.

Психологиня радить: перш ніж ухвалювати якесь важливе рішення, важливо певний час не дивитися новин та соцмереж та уникати людей, які нагнітають паніку. Так буде легше дослухатися до своїх відчуттів.

«Не давайте нікому себе збивати, прислухайтеся до себе. Тому що коли довкола паніка, мало хто може проаналізувати, сконцентруватися і вирішити, як правильно зробити. Кожна клітинка вашого організму у цей період працює на вас, і вона підкаже, як вижити» – зазначає Інна Лук’янець.

Читайте також: Табурець пояснив, чому на Черкащині були порожні полиці в магазинах (ВІДЕО)

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x