НовиниЧеркащинаЧеркаську продукцію знають у Європі

Черкаську продукцію знають у Європі

-

- Advertisment -

Черкаські курятину, олію, мед, масло, сухе молоко, бублики та ще багато іншого експортують до європейського споживача. Таке знайомство з нашими продуктами у європейців відбувається не час від часу, а системно, ще й з наростанням показників співпраці та збуту. Відтак, як стверджують обласні статистики, у порівнянні з 2017 роком експорт черкаських товарів виріс на 35%. У січні – лютому 2018 року область експортувала готових харчових продуктів на суму 15881,8 млн. грн. Про секрети європейської якості – далі у викладі vikka.ua.

Завод з виробництва меду "Біхайв" з моменту створення був орієнтований саме на європейський ринок.

"Тому з нашими партнерами намагаємося будувати довготривалі стосунки, – розповідає керівник заводу Людмила Радько. – Зразки продукції для підтвердження якості та безпечності віддаємо в незалежні лабораторії Німеччини. Завжди отримували позитивні результати, тож впевнені в якості продукції, розширюємо ринки збуту".

beehive.ua

Нині на підприємстві виготовляють більше 16 тисяч тонн меду на рік. Завод " Біхайв" розташований в селі Чорнявка Черкаського району.

Не менш успішно на європейському ринку працює ПАТ "Золотоніський маслоробний комбінат", що входить до групи компаній "Молочний альянс". Підприємство експортує до Європи вершкове масло та сухе молоко.

"З кожним роком вимоги стають більш високими, – стверджує голова правління Владислав Кулініч. – Щороку корпорація інвестує в модернізацію виробництва. Щоб не відставати від європейських і світових тенденцій маємо тримати планку".

В реорганізацію "Золотоніського маслоробного комбінату" впродовж 5 років інвестували більше 100 млн грн.

ukraine.web2ua.com

Згідно інформації Національного Банку України, в цілому по Україні позитивна динаміка щодо експорту теж зберігається. Експорт товарів з України до Європейського Союзу в першому кварталі 2018 року, порівняно з першим кварталом 2017 року, зріс на 26,5% і склав 4,058 мільярди доларів.

Про процес лібералізації торгівлі з західними партнерами говорять на різних рівнях українського суспільства. Нещодавно під час навчального візиту до Брюсселю журналісти телеканалу "ВІККА" мали можливість поспілкуватись з Надзвичайним і повноважним послом, Представником України при ЄС Миколою Точицьким. Він зазначив, що кількість українських компаній, які здійснюють експорт товарів до Євросоюзу, постійно зростає.

Микола Точицький на зустрічі з журналістами у Брюсселі

Минулоріч експорт до ЄС здійснили понад 14 тис. компаній. Утім, прикро, але поки що експорт до ЄС – це більше прерогатива великих підприємств. Середній та малий бізнес не є активними в цьому напрямку. Основна причина – відсутність інформації щодо виходу на ринок Євросоюзу. Часто підприємці, навіть, не здогадуються про існування програми ЄС, завдяки якій можна знайти іноземних партнерів для співпраці. При Представництві України при ЄС створено так званий Центр підтримки експортерів. Він спрямований саме на допомогу нашому малому і середньому бізнесу. В Центрі працюють дипломати торговельно-економічного відділу, які надають базову інформацію, яка стосується виходу на Європейський ринок.

В рамках навчального візиту до Брюселлю тему експорту вдалося обговорити з керівником Групи підтримки України в Європейській комісії Петером Вагнером. Питання просування реформ в Україні він визначає одним з пріоритетних у своїй роботі.

Петер Вагнер. Фото – kmu.gov.ua

"Особливо актуальними є питання що стосуються якості та безпечності харчових продуктів відповідно до європейських вимог,– зазначає Вагнер. – В Євросоюзі наявність відповідного сертифікату – це норма. Відсутність такого документу може спричинити бар’єри в торгівлі. Відтак, все законодавство в ЄС базується на принципах ХААСП. Тож українським виробникам, які мають на меті виходити на європейський ринок, доведеться переглянути свою систему якості та безпеки".

ISO22000 ( ХААСП) – це система управління безпекою харчових продуктів, яка визначається та приймається в усіх країнах Європи. Для покупця – це гарантія безпеки харчової продукції на всіх етапах, від виробництва до доставки кінцевому споживачу. В Україні Закон "Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів" набув чинності 20 вересня 2015 року. Він передбачає впровадження системи ХААСП на всіх підприємствах харчової галузі.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині розпочались перевірки продуктів харчування.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x