НовиниЧеркащинаЧеркаський волонтер увіковічнив пам’ять "гіркого" Сходу у власному музеї...

Черкаський волонтер увіковічнив пам’ять "гіркого" Сходу у власному музеї (ФОТО)

-

- Advertisment -

Маленька "зона АТО" в Черкасах: гранатомети, частини мін, тубуси й навіть автомобіль із легендарно тяжким минулим. Музей, який передає сумні події українського Сходу, створив кілька років тому "українець, в душі якого бушує кров справжнього патріота". Так впевнено себе називає 37-річний Олексій Святенко. На екскурсію до його святині завітав кореспондент vikka.ua і, як виявилось, не даремно. Днями для відвідувачів музею, особливо найменших, з’явився приємний й ексклюзивний "сюрприз".

Ідею породило добро

Олексій – успішний бізнесмен, який вже понад 5 років допомагає бійцям у зоні АТО. Разом із однодумцями він щотижня відвозить на передову найнеобхідніші хлопцям речі. Добре пам’ятає людину, яка надихнула його на добрі вчинки.

"Олександр Мусієнко, в народі "Полковник", – людина, яка підштовхнула мене і навчила всьому. На жаль, на сьогодні Олександр Федорович має проблеми зі здоров’ям, пов’язані з віком. Тому в цьому році на Схід не їздив. Довелося взяти ініціативу керування волонтерською групою на себе", – розповідає Олексій.

Із діагнозом "цукровий діабет", який турбує чоловіка вже 27 років, Олексій долає по півтори тисячі кілометрів, аби доставити нашим захисникам домашнє і корисне. Допомагають йому в цьому добрі люди зі всієї області, але найбільше відзначає Чорнобаївщину, де його постачають паливом і консервацією.

У знак подяки за благодійність, бійці підписали і подарували Олексію Святенку тубус від протитанкового гранатомету, який і наштовхнув волонтера на створення музею.

Від купки гільз до легендарного "бронітечика"

Спочатку музей АТО в Черкасах функціонував як виставка у фойє підприємства. Там була купка гільз, шматки снарядів від "Граду", тубусів. "Найпершим був тубус до фаготу з Донецького аеропорту, протитанковий гранатомет", – уточнює Олексій.

З експозицією музей працює більше двох років. На його полицях представлені експонати з Донецького аеропорту, Авдіїївки, Щастя, Слов’янська, Первомайська. Також знаходяться особисті речі бійців, елементи снарядів, гільз, тубуси від ручних гранатометів, Фагот, частини освітлювальних мін, осколки від системи "Град", тубуси від протитанкових керуючих реактивних снарядів.

Стелю музею прикрашає маскувальна сітка, яку виготовили черкаські жінки.

Біля входу у приміщення гостей зустрічає перероблений Т4 під "бронітечик", історія якого унікальна й моторошна. Він брав бойову участь на найзапекліших територіях війни Донбасу та околицях Донецького аеропорту з квітня 2014 року. Під бронею автівки було врятовано чимало поранених бійців Правого Сектору.

6 листопада 2014 року опівночі на "бронітечику" з Донецького аеропорту евакуювали тіло загиблого кіборга, 18-річного Сергія Табали (позивний Сєвєр), в якого влучив ворожий снаряд, в той час як хлопець відважно корегував вогонь на диспетчерській вежі аеропорту.

"Коли я подарував автомобіль снайперській роті, хлопці пригнали мені цей "бронітечик". Сказали, що він у них стоїть і гниє вже. Я трішки "підшаманив", і тепер автівка на ходу, все працює", – розповідає Святенко.

Завжди доводити справу до кінця

Олексій зізнається, що робота в музеї забирає дуже багато вільного часу.

"Для створення вивісок, підписів треба залучати якогось фахівця. Деяким експонатам ми по три рази перероблювали вивіски, тому що приходять якісь експерти – кажуть одне. Приходять хлопці з передової і кажуть інше. Бувало, що якийсь елемент належав не до того снаряду. Хоч це і не впливає ні на що, але я людина, яка завжди доводить справу до кінця", – зізнається чоловік.

Так, нещодавно Олексій реалізував одну зі своїх мрій – створив блокпост. Добудував стіни, облаштував тканиною для фотозони і щодня додає до інтер’єру якісь експонати, тож тепер навіть найменшим гостям музею буде ще цікавіше відвідувати його.

Фото з Facebook

Зараз Олексій Святенко не збирається зупинятися на зробленому і вже знає, що бажає бачити у своїй колекції.

"Хочеться, аби зараз музей поповнювався експонатами особисто від хлопців. Хочеться зробити куточок героїв із Черкащини, яких вже, на жаль, немає з нами. На будівлі хочеться зробити дошку пошани", – каже чоловік.

Зазначимо, Патріотичний музей АТО в Черкасах працює за адресою Благовісна 2/3, чекає гостей у будні з 9:00 до 17:00.

Як повідомляв сайт vikka.ua, атовці Черкас зможуть пройти психологічну реабілітацію.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські легкоатлети вибороли медалі на літній Універсіаді України

Черкаські студенти та випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Черкаського національного університету взяли участь на ХIX літній Універсіаді...

Черкасець убив сусіда ударом кулака в голову

Чоловіка з Черкас будуть судити за тяжке тілесне ушкодження, що призвело до смерті сусіда. Про це повідомляє пресслужба Черкаської...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x