НовиниЧеркащинаЧеркаський нардеп вимагає від Генпрокурора поновити "хабарну справу" Вельбівця

Черкаський нардеп вимагає від Генпрокурора поновити "хабарну справу" Вельбівця

-

- Advertisment -

Народний депутат України Віктор Вовк, який закріплений парламентською фракцією Радикальної партії Олега Ляшка за Черкащиною, звернувся до Генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою відновити розслідування щодо "хабарної історії", пов’язаної з нинішнім очільником облради Олександром Вельбівцем. Зокрема, нардеп-радикал нагадав, що обласні ЗМІ опублікували ряд матеріалів про скандальну історію кількарічної давності, в якій пан Вельбівець фігурував, як "герой-хабарник".

Так, у липні 2010 року майбутній голова облради був затриманий за підозрою в отриманні хабара, перебуваючи на посаді селищного голови Лисянки. Як повідомляли місцеві ЗМІ, за даними слідства Олександр Вельбівець 14 липня 2010 року близько 7.30 ранку у власному кабінеті отримав неправомірну вигоду у розмірі 4 тисячі доларів за передачу у довгострокову оренду громадянину земельної ділянки розміром 0,21 га у центральній частині Лисянки під комерційну забудову.

Під час допиту підозрюваний дав визнавальні свідчення та підтвердив, що вимагав хабара за сприяння у виділенні земельної ділянки, щиро розкаювався. Як пояснював затриманий, в нього був хворий батько, "така спокуса була, взяв ці гроші, так як вони були необхідні на лікування та операцію батькові". А вже у квітні 2012 року Жашківський районний суд виніс вирок, яким засудив Олександра Вельбівця до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади на державній службі.

Зрозуміло, що сідати за ґрати засуджений майбутній голова облради не збирався і на рішення суду першої інстанції було подано апеляцію. У липні того ж 2012 року відбувся апеляційний розгляд справи по суті. Державний обвинувач спочатку не заперечував фактичних обставин справи та доведеності вини підсудного і кваліфікації дій винного. Однак згодом змінив свою позицію і в змінах до апеляції вже просив скасувати вирок суду першої інстанції через порушення судом кримінально-процесуального закону. Прокурор просив після скасування вироку направити справу до суду на повторний розгляд. В результаті, Апеляційний суд ухвалив рішення скасувати вирок суду першої інстанції, а справу направити прокурору Черкаської області для організації та проведення додаткового розслідування. Як проводилося і чи проводилося взагалі додаткове досудове розслідування по даній справі та чим воно завершилося журналістам поки що з’ясувати не вдалося…

У своєму депутатському зверненні до Генпрокурора Віктор Вовк також вказує, що аналогічне звернення щодо зазначеного корупційного злочину, вчиненого Вельбівцем, він отримував у жовтні 2015 року від в.о. голови Правозахисної громадської організації "ЗАХИСТ-АДВОКАТ" пана Мовчана, коли ще Олександр Вельбівець займав посаду голови Лисянської райадміністрації. На думку автора звернення "всупереч очевидному і доведеному факту отримання хабара, за формальних підстав кримінальна справа була направлена Апеляційним судом на дослідування, а прокуратура Черкаської області протиправно (ймовірно за хабар) закрила кримінальну справу". А на численні скарги та звернення громадськості прокуратура Черкаської області дає "безглузді відписки".

У своєму зверненні народний депутат наголошує, що Генеральний прокурор неодноразово заявляв про те, що закон має бути однаковий для всіх, зокрема для нинішніх високопосадовців від президентської партії (нагадаємо, Олександр Вельбівець обраний депутатом облради саме від БПП).

"Лише належне і неупереджене проведення, без вибіркового ставлення, розслідувань щодо корупційних злочинів, в т. ч. вчинених нинішніми представниками влади у минулому, та притягнення їх до відповідальності згідно Закону буде свідчити про реальну боротьбу з корупцією в Україні, а не імітацію такої боротьби та використання правоохоронних органів для політичного переслідування опонентів влади", – підкреслює Віктор Вовк.

Підсумовуючи викладені аргументи та факти, народний депутат просить надати офіційне роз’яснення щодо причин та обставин зміни позиції прокуратури Черкаської області під час розгляду апеляційної скарги Вельбівця та подальшого незавершеного розслідування кримінальної справи; провести ретельне службове розслідування щодо дій відповідальних осіб прокуратури Черкаської області на предмет можливої корупції, що могло спричинити нерозслідування зазначеної кримінальної справи, а також відновити розслідування справи Вельбівця.

Як повідомляв сайт vikka.ua, завідувачку відділення Черкаської обласної лікарні позбавлять волі за хабарництво.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x