додому Новини Черкаський адвокат відчув на собі, що таке американське правосуддя

Черкаський адвокат відчув на собі, що таке американське правосуддя

0

Із США повернулась група молодих українських юристів, що у рамках програми "Відкритий світ" отримали можливість дізнатися більше про систему американського правосуддя. Програма "Відкритий світ" заснована  Конгресом США для можливості обміну досвідом перспективних лідерів у різних сферах, що, попри молодий вік, уже встигли виявити себе справжніми професіоналами своєї справи. Одним із п’яти українських учасників програми став саме черкаський адвокат — кандидат юридичних наук, викладач ЧНУ та тренер-модератор системи безоплатної правової допомоги Олексій Кузьмінський.

Наш візит до США тривав 10 днів – і за цей час ми отримали унікальну можливість обміну досвідом здійснення захисту та представництва у судах, особливості роботи адвокатів, прокурорів та суддів та надання безоплатної правової допомоги в Україні та США, — розповідає Олексій Кузьмінський. — Ми  зустрічались із прокурорами, суддями та  адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, представниками місцевого самоврядування та правозахисних громадських організацій. Ми відвідали три міста – Вашингтон (Округ Колумбія), Сан-Франциско та Санта Круз (Каліфорнія), побувавши  у мерії міста Санта Круз, місцевій в’язниці та університеті, де саме проходило заняття із кримінального права. Також, українській делегації адвокатів надали можливість спостерігати судові засідання з розгляду кримінальної справи за участю присяжних та цивільної справи  — у місцевому суді. Хочу зазначити, що участь у таких програмах неабияк стимулює ставати кращим, вдосконалювати свої навички – після побаченої професійності у діях наших американських колег – вони надзвичайно професійно готуються до кожної справи, майстерно презентують їх у суді, вдаються до блискучої риторики…

Безперечно, у нас з ними різні системи правосуддя, але нам необхідно перейняти їх головний принцип — забезпечення однакового доступу до правосуддя, рівних можливостей для всіх і кожного. Переконаний, що більш широке застосування суду присяжних в Україні також було би вкрай корисним для української системи правосуддя – це зняло би всі скарги на продажність і упередженість наших суддів. Адже присяжних там обирають звичайні люди – отже, відповідальність за вирішення долі підсудних поділяє усе суспільство.

Увесь час перебування у США мене постійно розпитували про Україну – від політики до того, як влаштовано наш побут. До речі, із того, що мене найбільше вразило у США – то це високий рівень самоорганізації людей і їх над-відповідальність. Це стосується як участі у місцевому самоврядуванні або у суді присяжних (до чого там ставляться вкрай серйозно), так і того ж побуту – незалежно від рівня доходів людей, вони намагаються перейматись збереженням довкілля – на будинках повсюдно встановлено сонячні батареї, вулицями масово їздять електромобілі…

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський інженер встановлює закордонні відносини в Європі не гірше за українських дипломатів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version