НовиниЧеркащинаЧеркаські рятувальники розповіли, як правильно ховатися від грози

Черкаські рятувальники розповіли, як правильно ховатися від грози

-

- Advertisment -

Те, що під деревами під час грози ховатися не можна, начебто знають всі. Однак часто люди нехтують простими правилами, що призводить до непоправних наслідків.

Днями Черкащину шокувала страшна новина: на полі поряд із селом Кузьмина Гребля Христинівського району під час грози блискавка вбила цілу родину із Вінниччини – батька, матір та сина, які заховалися від негоди під деревом.

Рятувальники пропонують черкащанам кілька порад стосовно того, як вберегтися від непередбачуваної стихії.

Отже, щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості, не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі, – радять в управлінні ДСНС у Черкаській області. Найбільш небезпечні з них – дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі. На відкритому просторі краще присісти в суху канаву чи траншею.

Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, тому не лягайте на неї, бо тим самим збільшуєте ймовірну площу враження розрядом. Краще сісти, трохи нахиливши голову, щоб вона не була вище за предмети, розміщені поряд.

Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев. Не біжіть.

Якщо вас двоє, троє чи більше, – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, а не широко розставленими – тим самим ви звузите площу можливого ураження розрядом.

Не забудьте негайно вимкнути мобільний телефон. При цьому слід швидко позбутись усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники – покладіть їх у захищеному місці подалі від себе.

Під час грози припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні – велосипед поставте якнайдалі від себе, а коня прив’яжіть, бажано до невисокого дерева, а не до паркану.

Під час грози рятувальники не радять купатися. Проте якщо вже гроза застала вас під час купання, повільно, спокійно, не вимахуючи руками доберіться до берега. Якщо ж гроза почалася в той час, коли ви знаходитесь у човні, то слід вибратися на берег, а коли це зробити неможливо – сидіти нерухомо, витягши з води весла.

У горах слід уникати різних виступів і підвищень. Небезпечними можуть бути й металеві предмети, отже, не варто перебувати поряд із ними.

Якщо ви знаходитеся в приміщенні, негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них. Також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі від будь-якого металевого начиння, не користуйтеся водопроводом. Не слід під час грози приймати ванну, утримайтеся від дзвінків по телефону. При великій потребі телефонуйте швидко, одразу після чергового грозового розряду.

Як повідомляв сайт vikka.ua, рятувальники допомогли відновити будинок багатодітної родини після буревію на Черкащині.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x