НовиниЧеркащинаЧеркаські посадовці вимивали бюджетні кошти, направлені на дитяче харчування

Черкаські посадовці вимивали бюджетні кошти, направлені на дитяче харчування

-

- Advertisment -

Черкаська поліція виявила схему вимивання бюджетних коштів, в організації якої підозрює посадових осіб департаменту освіти та гуманітарної політики, а також підприємців товариства "Каштан-Плюс". Зловживання пов’язані з постачанням харчів у дошкільні навчальні заклади. За підрахунками правоохоронців, шляхом завищення цін, проведення безтоварних операцій та уникнення конкуренції на торгах згадані особи завдали міському бюджету збитків на 12 мільйонів гривень.

Згадується в матеріалах досудового слідства і депутат Юрій Тренкін, який ще не так давно "воював" із харчовими схемами, а нині, знову ж таки за версією поліції, вже перебуває в дружніх стосунках із "Каштан-Плюс". Про це пише "Інфоміст".

Кримінальне провадження відкрито в травні цього року за ознаками правопорушення ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Перше судове засідання по справі відбулося 30 липня.

"Службові особи ТОВ "Каштан Плюс" за попередньою змовою з посадовими особами Департаменту освіти та гуманітарної політики організували незаконну схему з привласнення бюджетних коштів під час постачання продуктів харчування до ДНЗ м. Черкаси по значно завищеним цінам шляхом проведення безтоварних операцій та конвертації грошових коштів у готівку, уникаючи процедуру проведення відкритих торгів", – йдеться в судовій ухвалі.

Зазначається, що лише у 2017 році "Каштан Плюс" освоїло понад 40 мільйонів гривень на придбання та поставку продуктів харчування в дитячі садочки.

Вже протягом лютого цього року освітяни уклали з товариством 28 прямих угод (всі вартістю близько 199 тис грн) на майже 6 мільйонів гривень. Були закуплені соки, масло, макарони, хліб, какао тощо.

У судовій ухвалі зазначається, що товариство у свою чергу закупляє продукти в ТОВ "Хлібний Дім – Україна". М’ясо яловиче закупляється за ціною – 65,83 грн/кг, а реалізовується до департаменту по 74 грн/кг, печінка яловича (39 грн/кг – 62,5 грн/кг).

Старший слідчий ГУНП Валентин Мельник в судовому засіданні також повідомив про те, що депутат міськради Юрій Тренкін, родині якого якраз і належить "Хлібний Дім – Україна", нібито перебуває у дружніх відносинах із керівництвом "Каштан Плюс". Також Тренкін має вплив на екс-директора міської освіти, а нині відстороненого заступника мера Ігоря Волошина.

Поліція проаналізувала видаткові накладні та встановила ймовірне їх підроблення, оскільки в графах "здав" та "прийняв" містяться однакові підписи.

Внаслідок "схеми" за підрахунками правоохоронців бюджету завдано збитків на більш ніж 12 мільйонів гривень.

Слідчий Мельник клопотав до суду надати дозвіл на доступ до роздруківки руху коштів по розрахунковому рахунку товариства "Каштан-Плюс". Суддя Юлія Михальченко задовольнила клопотання.

Історія стосунків Черкаської міської ради та товариства "Каштан-Плюс" доволі давня та насичена.

Справа в тім, що фірма вже не один рік є переможцем тендерів та постачає продукти до міських дошкільних закладів. Лише з вересня 2015 року вона отримало від Департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР 105 млн гривень за продукти для вихованців дитячих садочків.

У липні 2016 року, у переддень переходу всіх закупівель в електронну форму, Єдиний тендерний комітет навіть спробував укласти з постачальником угоду відразу на 3 роки вартістю в 205 мільйонів гривень.

Через цей тендер у вересні 2016 року фірма стала фігурантом скандалу. Одним з борців "монополії" "Каштан-Плюс" в сфері харчування тоді виступив якраз Юрій Тренкін, який навіть назвав дії товариства "очевидною корупцією". Правда, тоді вже згаданий вище "Хлібний Дім – Україна", що нині поставляє продукти "Каштан-Плюс", був його конкурентом на торгах разом із афільованим до депутата підприємцем Щербиною.

На численних прес-конференціях було повідомлено про суттєве завищення цін на продукцію, несвоєчасні поставки та поставки недоброякісної продукцію. Згодом закупівлю таки відмінили.

Проте вже зараз "Каштан-Плюс" продовжує брати участь в тендерах від департаменту освіти і в складі тендерною документації надає позитивні відгуки від освітян на період з 2014 до 2018 року.

Сьогодні на сайті "Прозорро" опубліковано прямий договір, який укладений між департаментом освіти та ТОВ "Каштан-Плюс" на постачання овочів, фруктів та горіхів вартістю 6,12 млн грн. Повідомлено про намір укласти договір з цим же товариством на молочні продукти (3,9 млн) та сирні продукти (4,62).

ТОВ "Каштан-Плюс" зареєстроване в Черкасах з 2000-го року. Товариство належить Ганні Олексенко, Валентині Гладун та Дмитру Олексенку.

У березні цього року правоохоронці обшукали ТОВ "Хлібний дім – Україна", яке належить сестрі Тренкіна. Тоді "батьківщинівці" зібрали прес-конференцію в міськраді і заявили про репресії.

У червні Придніпровський суд відсторонив від посади заступника міського голови Ігоря Волошина. Нині він фігурує в кримінальному провадженню щодо розтрати чужого майна. Міський голова Черкас назвав це "політичними репресіями".

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський депутат роздавав чужі подарунки.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x