НовиниЧеркащинаЧеркаські політики розповіли, що дала незалежність Україні (Опитування)

Черкаські політики розповіли, що дала незалежність Україні (Опитування)

-

- Advertisment -

Як змінилася Україна та її народ за 30 років незалежності? Якою уявляють нашу державу у майбутньому? Владці, депутати та бізнесмени Черкащини поділилися своїми роздумами про найріднішу та наймилішу із корреспондентами сайту vikka.ua. А ще – зізналися, від чого вони самі залежні найбільше.

Валерія Бандурко, очільниця Черкаської РДА:

Валерія Бандурко

30 років тому здійснилася головна мрія багатьох поколінь українців – жити в незалежній країні та бути вільним народом, господарем на своїй землі. Незалежна Україна – це здійснена мрія, це доля, яка усміхнулася нам. Проте за неї нам і досі доводиться боротися.

З моменту проголошення незалежності України кожен з нас здобув свободу і водночас величезну відповідальність. Наша країна 30-річна. Це ще досить молодий вік і остаточне становлення України, як держави, ще попереду. Бажання українців жити у вільній та незалежній державі пройшло крізь віки. Це вся наша історія, яка створила той фундамент, на якому ми зараз міцно стоїмо. Проте боротьба за незалежну Україну продовжується. І конфлікт на Сході, і війна, і мова, і культура – це все досі доводиться відвойовувати.

Головне, що за ці 30 років світогляд українців кардинально змінився. До нас прийшло усвідомлення того, що незалежність – це відповідальність за себе, народ, державу. Зараз ми маємо розуміти, що основна задача – виграти боротьбу за незалежність та цілісність нашої держави, щоб кожен українець зміг пишатися своєю батьківщиною, президентом, рідним містом чи селом. Щоб будь-хто, хто народився тут, міг з гордістю сказати «Я – українець, я пишаюся цим».

Поняття незалежності для самої людини є досить риторичним. Оскільки кожен із нас певною мірою від чогось залежить.

Роман Сущенко, перший заступник голови Черкаскьої облради, депутат Черкаської обласної ради:

Роман Сущенко

Незалежність України для мене полягає у свіжому повітрі, у вирі ідей, у кількості та якості талановитих людей, в умінні цінувати стосунки, усвідомлювати стан речей та в успішних, і не дуже, спробах критично мислити, в отриманні шансу помилятися, ухвалювати сміливі рішення та безкінечно мріяти про краще життя.

За часи незалежності наша країна дала мені більшість з того, про що я мріяв і до чого прагнув. Родину, друзів, освіту, навички, знання, випробування, досвід, можливості. Проживаючи в Україні я можу відчувати себе абсолютно вільним та незалежним. І я радію з того, що так само почуваються і решта українців. Вийшовши з-під гніту радянської влади наш народ зміг яскраво еволюціонувати.

Я вірю в те, що надалі нашу Україну чекає яскраве, наповнене мрій, віри, надій, насичене помилками і випробуваннями майбутнє. Однозначно, європейське, особливе. Україна є і буде суверенною, незалежною і соборною.

Дмитро Кухарчук, керівник обласного осередку «Національний корпус»:

Дмитро Кухарчук

Україна незалежна, на жаль, сьогодні лише на папері. По факту ми маємо зовнішнє управління, яке й управлінням складно назвати. Різні групи впливу зі сходу і заходу диктують умови українській владі, які та радісно сприймає. Між тим, у 2013 році українці підтвердили наміри 1991 року створити незалежну державу.

Тому сьогодні я би говорив не про те, що дала незалежність, а про те, що дали наміри про незалежність, адже фактичної незалежності ми не маємо. Проте, ми маємо можливість для створення її плацдарму, який дасть економічну стабільність, культурний розвиток і злагоду в суспільстві. Чи станеться це завтра – залежить від наших дій сьогодні, від того, чи готові ми діяти, щоб прибрати з влади клоунів і наркоманів, і здобути фактичну незалежність.

За 30 років українці змінилися, але справжні зміни ще попереду, коли ці зміни з психології рабів на господарів стануть не випадковим, а масовим явищем. У майбутньому бачу Україну центральною державою в складі Балто-Чорномоського союзу, повноцінного світового геополітичного гравця, який здатен забезпечити мир на своїй землі, зберегти національно-культурну спадщину і сприяти економічному зростанню кожної родини.

Вважаю себе незалежною людиною рівно на стільки, на скільки це можливо у світі ХХІ сторіччя. Найбільше залежу від любові до міста. Якби так його не любив – давно б жив у Києві і займався серйозним бізнесом, але дух Черкас тримає.

Сергій Нагорняк, народний депутат України:

Сергій Нагорняк

Із незалежністю ми, як країна в цілому, так і громадяни зокрема, отримали право самостійно ухвалювати рішення. В Україні реалізовуються основні принципи демократії, ми успішно та послідовно відстоюємо свою позицію на міжнародній арені. У складний момент українці змогли згуртуватися, дати відсіч ворогу і зберегти свою свободу та державу.

Як член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг я працюю над енергонезалежністю нашої держави. Чим менше ми купуватимемо енергоносіїв за кордоном, тим важче буде іншим країнам нав’язувати нам свою позицію. За моїм авторством прийнято у першому читанні закон про енергоефективність, що дозволить нам зменшити енерговитрати. Зараз я працюю над створенням законодавчої бази для збільшення вітчизняного газовидобутку, аби опалювати наші оселі газом власного виробництва. Як політик роблю і буду робити все, аби наша Україна була незалежною і успішною.

За ці 30 років країна і громадяни пройшли складний і стрімкий шлях. Ми зробили швидкий стрибок від тоталітаризму до демократії, проте із наслідками того режиму ми боремось і дотепер. Ми стали більше любити Україну, дедалі більше зростає кількість людей, які асоціюють своє майбутнє із нашою державою. Також ми перестали довіряти усім своїм сусідам. Адже, як виявилося, ніяких братніх народів не існує і країни, які оточують нас, лише чекають нашої слабкості аби зазіхнути на наші території та свободу громадян.

Надалі, я бачу нашу країну самодостатньою та єдиною. Із мирним небом над головою, потужною економікою, усміхненими дітьми, завзятою молоддю, успішним середнім класом та пенсіонерами, які радіють життю. Для цього і працюю.

Олександр Радуцький, депутат Черкаської обласної ради:

Олександр Радуцький

Наша країна, як лебідь. Вона така ж вірна, неймовірна, вільна та незалежна. Я виріс та пішов до армії ще за часів Радянського Союзу, а повернувся на початку створення незалежної України. Я бачив людей, які прагнули розвиватися, відчувати себе у безпеці та уникати переслідувань з боку влади. Вони хотіли йти на рівні інших вільних держав.

Незалежність України дала можливість нашому суспільству розвиватися великими темпами в соціальному та економічному напрямках. З незалежною Україною і всі ми стали незалежними. Ми можемо вільно висловлювати свою думку, розуміючи, що з боку держави не буде ніяких репресій. Особисто я в період незалежності країни зміг, як і більшість, успішно займатися підприємницькою діяльністю та заробити ті кошти, про які за свого часу мої батьки і мріяти не могли.

Основною гордістю нашої країни є мова. Вона дійсно неповторна та наймилозвучніша. Для кожної країни головним стимулом та знаком успіху є мова і сильна армія. Сподіваюся, що у наступні 30 років наша незалежна Україна зможе повністю позбутися ще й корупційної гідри, яка багато років розвивалася при владі. А народ матиме сили та бажання рухатися далі в тому напрямку, що обрав, і Україна стане на 100% європейською.

Себе я вважаю абсолютно незалежним. Я маю повну свободу у висвітленні своєї депутатської позиції, я вільно відстоюю своє бачення сьогодення і майбутнього та знаю, що не матиму переслідувань і пригнічення з боку влади.

Юрій Тренкін, секретар Черкаської міської ради:

Юрій Тренкін

Наша країна за період вільного існування повністю позбулася політичної, фінансової, економічної, мовної та релігійної залежності. Незалежна країна дала нам право вільно спілкуватися рідною мовою, відкрити справжніх героїв та патріотів України, яких свого часу не визнавала радянська влада. Незалежність дала нам можливість гордитися державною символікою, літературою, поезією.

Українці за ці 30 років справді змогли стати вільною нацією, і я пишаюся тим, що є невід’ємною частиною нашого народу.

Я сподіваюся, що надалі наша країна матиме у складі Крим, Донецьк, Луганськ, Кубань, Ростов та інші чисельні територій, які є історично українськими.

Себе я не вважаю незалежним. Я одружена людина, залежна від коханої дружини. Всі ми залежні у певних фактах.

Антон Яценко, народний депутат України:

Антон Яценко

Наша Україна за всі 30 років стала повністю незалежною. Вона має як внутрішню, так і зовнішню політику. Народ має можливість самостійно обирати владу, яка представляє його інтереси на міжнародній арені. Незважаючи на всі негаразди ми поступово йдемо вперед і держава зміцнюється та мужніє.

Я народився ще за радянських часів. Проте все своє свідоме життя я пам’ятаю батьківщину незалежною. Я вчився, працював, став чотири рази народним депутатом вже у вільній державі. Тому я дуже вдячний за те, що вона мені дала. Я просто обожнюю Україну і вважаю, що кожен із нас має її любити, як це колись писав Шевченко.

Українці – сильний народ. Ми змогли подолати шлях від прокомуністичного Радянського Союзу до європейських цінностей. Я розумію, що багато проблем економічного та політичного характеру. Проте, якщо спостерігати за еволюцією, в тому числі і політичною, можу сказати, що життя в Україні стає кращим, ніж, наприклад, у 90-х.

Я б дуже хотів, щоб Україна залишалася незалежною. Вона повинна розвиватися та потрапити до Євросоюзу, бути в НАТО. Без сумнівів Україна має повернути собі Донбас і Крим, які сьогодні окупувала Росія.

Геннадій Бобов, президент групи компаній «Панда»:

Геннадій Бобов

Напевно головний вияв незалежності України – у самоідентифікації та бажанні багатьох людей спільно будувати майбутнє нашої держави. На жаль, до економічної незалежності нам ще дуже і дуже далеко. Ну а, відповідно, від цього йде наша залежність у зовнішньополітичних питаннях. Нам потрібно будувати самодостатню економіку із багатим суспільством. Це зміцнить позиції України в усьому.

Ніколи не сприймав незалежність своєї Батьківщини з позиції отримання якогось блага. Завжди ставлю питання по-іншому: «Чим я, особисто, можу допомогти своїй країні?». Вважаю, що так має діяти кожен громадянин та патріот.

Я все ж вірю в те, що надалі наша Україна буде багатою та сильною державою з високим рівнем доходів населення. Вона матиме розвинуту промисловість та науку і гарний рівнь народжуваності. Але для цього потрібно зупинити масову міграцію молодих людей. Це сьогодні першочергове завдання, з яким поки що не справляється жодна влада.

Вважаю себе незалежним, але тільки в контексті «жити за чіткими принципами, дослухатися до совісті і самостійно приймати рішення в своєму житті». Але абсолютної свободи чи незалежності немає: ми всі живемо в суспільстві, платимо податки, взаємодіємо між собою. Всі ми від чогось залежимо: від рідних, держави, ситуації в світі, стану здоров’я, врешті-решт від плину часу.

Надія Івашкова, депутатка Черкаської міськради:

Надія Івашкова

Україна незалежна в своєму історичному виборі демократичних європейських цінностей, векторі свого розвитку. Попри зовнішні геополітичній обставини, продовження неоголошеної війни з Росією та внутрішні проблеми в державі – кожного дня Україна підтверджує свій вибір.

Не думаю, що незалежність – це можливість робити абсолютно все, що хочеться. Це не визначення незалежності, це визначення авторитарної влади. Для мене незалежність – це здатність самостійно обирати рішення в межах можливостей, які надає реальність. Повністю незалежних людей не буває. Ми всі залежимо в тому чи іншому ступені від власних звичок, родини, суспільної думки тощо. Впевнена, що оптимальною є формула: «моя свобода закінчується там, де починається свобода іншої людини». Я вважаю себе достатньо незалежною людиною, бо у важливих випадках вмію сказати «ні» і людям, і обставинам, попри зовнішній тиск.

Незалежність України дала нам можливість обирати свій шлях, віру у власні сили. Саме від нас залежить, якою буде Україна в майбутньому, через 10 або 30 років. Я сподіваюсь і докладаю зусилля до того, щоб Україна стала не тільки незалежною і демократичною, а також і правовою, і економічно розвиненою державою. Саме на впевненості громадян у непохитності їхніх прав, довірі до державних інституцій та економічному процвітанні базується успіх західних демократій. У майбутньому я бачу Україну успішною європейською державою.

Українці сплатили за свою незалежність високу ціну і досі продовжують сплачувати її. Але й цінувати свою незалежність стали значно більше. За часи незалежності люди стали більш вільними, відповідальними, ініціативними. Все більше українців розуміють, що ніхто не побудує «світле майбутнє» на нашій землі, окрім нас самих.

Сергій Кудактін, депутат Черкаської міської ради:

Сергій Кудактін

Якщо відкинути усі правничі визначення, то, на мою думку, Україна насамперед незалежна духом, єдністю свого народу, який, як ми вже бачили, у різні часи умів згуртуватися у боротьбі за мирне європейське життя. Так, без сумніву, нам є над чим працювати, щоби зберегти та зміцнити незалежність. Зате ми маємо цей багатолітній фундамент незалежності душі, який ніколи не зрушить із місця.

Що нам дала незалежність України? Здійснення багатовікових мрій попередніх поколінь: бути господарями на власній землі. А ще свободу вибору та самоідентифікації.

В цілому, я вважаю себе незалежною людиною, але на 100% незалежних людей, як на мене, не існує. Найбільше я залежу від бажання робити щасливими близьких. А ще – від відповідальності за розбудову європейської України. Українці за останні 30 років стали впевненішими в собі, у своїх можливостях. Тому вірю, що дуже скоро Україна стане сильною, процвітаючою, успішною державою, з якою рахується світова спільнота.

Володимир Друмашко, депутат Черкаської міської ради:

Володимир Друмашко

За 30 років в Україні стало набагато більше людей, яким незнайома рабська психологія, що нав’язувалась українцям за часів радянської влади. Незалежність держави дала нам нові можливості і в той же час більше відповідальності за свою долю. Що я також вважаю перевагою.

За період незалежності українці стали більш ініціативними та вільними у своїх вчинках. Почали більше покладатись на себе і менше на державу. Це ознака дорослішання та формування зрілого українського суспільства. Зціпивши зуби, ми маємо рухатись вперед. Буде важко, але я вірю, що в українських людей шалений потенціал для розвитку! Головне – ставити чіткі цілі, шукати однодумців і багато працювати на результат. Тільки за таких умов Україна матиме можливість повернути свої тимчасово втрачені території, тільки за таких умов ми зможемо повернути українців додому розвивати свою, а не чужу економіку.

Немає нічого поганого в тому, щоб бути взаємозалежними один від одного. Так і будується здорове суспільство. Погано бути повністю від когось залежним. На противагу бути повністю незалежним – це по суті, не мати нічого спільного з людьми, які знаходяться поруч. А я хочу мати багато спільного з іншими українцями. Тому вважаю, що все має бути в міру і залежність, і незалежність.

Як повідомляла vikka.ua, черкаські депутати – найактивніші в Україні.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x