НовиниЧеркаські пам’ятки – серед чудес архітектури Центральної України (ФОТО)

Черкаські пам’ятки – серед чудес архітектури Центральної України (ФОТО)

-

- Advertisment -

Центральна Україна багата дивовижною архітектурою. І Черкащина – не виняток! Доказом тому є добірка чудес архітектури від порталу weloveua. До неї потрапили одразу дві прекрасні архітектурні пам’ятки Черкаської області.

Палац Грохольських у Вороновиці

Село Вороновиця (нині селище міського типу) на Вінничині відійшло у володіння сім’ї Грохольських в середині XVIII століття. У 1770 -1777 роках польський магнат Михайло Грохольський побудував тут одну зі своїх садиб.

Спорудження виконано в стилі раннього класицизму. Бічні крила будівлі вигнуті, що показує запозичення цього архітектурного прийому з епохи італійської школи Палладіо (XVI ст.). Центральна частина особняка триповерхова і зведена на найвищій точці місцевості.

У палаці було 43 кімнати. Особливо розкішною обробкою відрізнялися Овальний і Круглий зали другого поверху. Частина ліпного декору інтер’єрів збереглася до наших днів.

Будівлю оточував парк французького типу. Зараз його немає.

За радянських часів тут розміщувалася школа, а з 1971 року і донині – музей історії авіації та космонавтики, якому в 1998-му було присвоєно звання державного.

 

Миколаївський костьол у Дніпродзержинську

Костел святого Миколая у Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) – один з нечисленних католицьких храмів, які збереглися на лівобережній Україні.

Своїй появі костел зобов’язаний Дніпровському заводу, а точніше його робітникам, прибулим з Польщі. Спочатку поляки для своїх релігійних потреб взяли в оренду молитовний будинок, але незабаром він став тісним. Тоді з ініціативи директора підприємства Ігнатія Ясюковича в 1895-1897 році в місті був побудований Миколаївський костел.

Храм був розрахований на 500 чоловік, хоча вже через 15 років число католиків у місті становило близько 7000.

За радянських часів храм був закритий. Останнього настоятеля заслали в Сибір і розстріляли. У самому храмовому приміщенні, спершу, знаходився польський клуб, потім конюшня, пункт військкомату, планетарій, склади і багато іншого.

Процес повернення костелу релігійній громаді почався в 1990 році. У 1997 році, до 100-річного ювілею храму, костел був знову освячений, хоча реставраційний роботи тривали ще багато років.

 

Будівля Златопільській гімназії

Златопільська гімназія веде початок від чотирикласної класичної прогімназії, заснованої замість повітового дворянського училища в містечку Златопіль (нині приєднаний до міста Новомиргород, Кіровоградської області).

У 1885 році прогімназія була реорганізована в гімназію, а в 1891 році було завершено будівництво будівлі. Меценатами виступили уродженець Златополя відомий промисловець і магнат Лазар Бродський і поміщик Митрофан Цвєтков.

Корпус гімназії виконаний в еклектичному стилі з елементами архітектури ренесансу. Це яскравий приклад естетичного виконання споруд навчальних закладів кін. XIX століття.

Варто відзначити, що Златопольська гімназія конкурувала з київськими навчальними установами – чимало знатних киян віддавали сюди вчитися своїх дітей.

Сьогодні будівля гімназії є пам’ятником архітектури Кіровоградської області та однієї з нечисленних пам’яток регіону. Однак більш 20 років воно стоїть порожньою і продовжує руйнуватися, вимагаючи капітальної реставрації.

 

Садиба Даховських в селі Леськове

Кілька поколінь польських поміщиків Даховських володіли селом Леськове разом з сусідніми селами на Черкащині більше двох століть – з 1770 до 1917 року.

Нинішній садибний комплекс побудувало друге покоління поміщиків – подружжя Олександр і Гонората. Заробивши великі статки, вони вирішили побудувати залишити своїм дітям розкішний маєток з парком на подобі знаменитої "Софіївки".

Проте здійснити задумку батьків судилось їх дітям – Карлу і Казимиру. У 1880-х роках вони перебудували наявну споруду на триповерховий палац. Так як один з господарів захоплювався англійською культурою, то і палац був зведений в стилі англійського замку. Парадний вхід знаходиться у високій квадратній вежі, оточеній декількома круглими, що надає пишності будові.

Син Казимира Тадеуш захоплювався верховою їздою і розведенням коней, так що в маєтку відкрив навіть кінний завод, де, до слова, перебувало близько сотні англійських скакунів і пологове відділення. Крім цього, був свій іподром та манежі. Сам Тадеуш часто брав участь у змаганнях і отримував нагороди. А Леськовскі скакуни користувалися попитом в Росії і Європі.

На Двірцевій території господарями був посаджений парк з рідкісних дерев, а на іншому березі річки – хвойний парк. На тій же річці пізніше була споруджена гребля і створено водосховище, в центрі якого знаходиться "острів кохання".

З приходом радянської влади маєток було націоналізовано. У ньому розміщувалися то бази відпочинку, то відомі санаторії. Сьогодні територія залишається закритою і охороняється, проте садибу можна відвідати, попередньо домовившись.

 

Копія Ялтинської церкви в селі Мошни

Мальовниче село Мошни розташоване в 30 км від Черкас. Унікальний рельєф цієї місцевості посприяв тому, що в XIX столітті представники роду Воронцових, які володіли територіями, посадили тут великий шикарний парк в англійському стилі.

Крім парку, розпорядженням Михайла Воронцова в селі в 1830-1840-х роках була побудована церква Преображення Господнього.

Автором проекту був архітектор з Одеси Джорджо Торрічеллі, а сам храм побудований в стилі еклектизму, який в даному випадку поєднав стиль романтизму і елементи тюдоровскої готики. Домінантою цієї споруди, безумовно, є 50-метрова чотирикутна готична дзвіниця.

Варто сказати, мошнінский храм є копією ялтинської Іоанно-Златоустівської церкви на Полікуровському пагорбі. Крім цього, ті ж архітектурні риси виразно простежуються в знаменитому Воронцовському палаці в Алупці. І не дивно, адже всі ці споруди були побудовані за проектами одного архітектора – Джорджо Торрічеллі і за замовленням однієї людини – графа Михайла Воронцова.

 

Будівля Дворянського та Сільського банку в Полтаві

Полтава багата на архітектурні пам’ятники – її візитними картками є ряд церков і міських будівель. Одним з таких яскравих, незважаючи на колір, споруд, безумовно, є будівля Дворянського і Сільського банку.

Це споруда була зведена в 1906-1909 роках після аграрної реформи Петра Столипіна, в результаті якої в центрах губерній відкривалися банківські організації, що регулювали попит і пропозиції на землю. На Полтавщині ці функції виконував Дворянський і Сільський банк.

Двоповерхова цегляна будівля банку була побудована за проектом київського архітектора Олександра Кобелєва у стилі модерн з елементами давньоруської архітектури. В оформленні фасаду використані мозаїчні панно і різнокольорові керамічні вставки. У ніші над головним входом знаходяться фігури птаха-фенікс.

За радянських часів тут розташовувався відділення КДБ, а зараз – СБУ.

У 2008 році колишня будівля Банку була включена в список пам’ятків архітектури національного значення.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаська пам’ятка – у ТОП-10 архітектурних шедеврів країни.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах змагалися юні дружини рятувальників-пожежників (ВІДЕО)

Гасили пожежу, проходили естафету та в'язали вузли. В одній з черкаських шкіл відбувся захід з пожежної підготовки. 9 команд...

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x