НовиниЧеркащинаЧеркаські медики вчилися рятувати життя у повітрі (ВІДЕО)

Черкаські медики вчилися рятувати життя у повітрі (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Андрій та Богдан – медики швидкої. Щодня виїжджають на виклики, щоб рятувати черкащан. У їх справі головне – час. Тож збираються швидко і в дорозі не гають ні хвилини.

Нещодавно ж вчилися рятувати життя ще й у повітрі. Таке навчання розпочали у Польщі. На авіаційно-рятувальній базі українські медики переймали досвід у польських колег. Ці тренінги організували з ініціативи перших леді України та Польщі. Підтримало проект й Міністерство охорони здоров’я України.

“У Європі діє структура Hemps. Вона є і в Норвегії, і в Польщі, і в Німеччині, по всій Європі. Вона направлена на те, щоб пацієнти в критичному стані якомога швидше доправлялися до профільної лікарні, яка їм потрібна. Так як на автомобілі швидкої допомоги це займає набагато більше часу”, – розповів лікар з медицини невідкладних станів на Черкаській станції екстренної медичної допомоги Андрій Юров.

Порятунок пацієнтів на гелікоптерах має особливості. У швидкій на дорозі медики у будь-який момент можуть допомогти хворому. У критичних ситуаціях мають змогу зупинити швидку. На борту гелікоптера рухатися неможливо. Тому медики наперед готуються до непердбачених ситуацій.

Фельдшер медицини невідкладних станів на Черкаській станції екстренної медичної допомоги Богдан Афонасьєв пояснює: “Ти пацієнта пакуєш в гелікоптер з розрахунком тим, що він вже повинен бути готовий до будь-яких сценаріїв, які можуть бути в дорозі. Тобто якщо буде зупинка дихання, раптова зупинка серця, потрібно щоб все вже було на ньому, тобто шиллер, підключений ШВЛ, щоб все було наготові”

Головна перевага повітряної допомоги – це час. Гелікоптери піднімаються у повітря більше ніж на 300 метрів. Навіть у віддалені місця можуть долетіти за лічені хвилини. До прикладу, відстань, яку швидкою долають за півтори години, гелікоптер облітає за 15 хвилин.

“Скорочує час потрапляння пацієнта в профільну лікарню, в яку йому потрібно. Наприклад, якщо ми будемо розмовляти про інфаркти. За 15 хв долетіти, наприклад, від Шполи в кардіоцентр – це дуже швидко. Це покращує прогноз пацієнта в майбутньому”, – зазначив Андрій Юров.

Медики навчалися порятунку в повітрі близько 10 днів. Спочатку теорія та тактична медицина. Потім реальне чергування на базах авіаційно-рятувальної служби.

“Була ситуація, що пацієнту була надана допомога швидкою, але госпіталізація швидкою до місця госпіталізації займала близько 2 годин, тому нам було швидше. Ми за 10 хвилин долітали і 10 хвилин нам був дольот до лікарні”, – розповів Богдан Афонасьєв.

На навчанні Богдан та Андрій зустрілися і з першою леді Польщі. Агата Дуда особисто приїжджала на заняття українських медиків, ораганізувала і зустрічі з ними.

Андрій Юров зазначив: “Дуже співчуває Україні і хоче допомогти. Запитувала чи нам щось потрібно. Запитувала чи щось потребують наші лікарні. якщо так, будь ласка, список, щоб ми подивилися чим ми можемо допомогти”.

Та не лише черкаські медики навчалися рятувати життя у повітрі. До Польщі приїхали лікарі та фельдшери зі всієї України. Проте ще в 2021 році аеромедична евакуація вже запрацювала у пілотних регіонах нашої країни: Києві та Львові. Медики ж зазначають: перевезення хворих гелікоптерами буде значним кроком уперед. Тому сподіваються, що зовсім скоро лікарі з всієї України зможуть рятувати хворих у повітрі.

“Хотілося б, щоб наша країна після перемоги стала такою самою. Я думаю, що ми до цього прийдемо. Головне – перемогти в цій війні”, – зазначив Андрій Юров.

 

 

Читайте також:

Цього тижня у області буде тепліше, але черкащан попереджають про рвучкий вітер, різкі коливання температури та атмосферного тиску.

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x