НовиниЧеркасиЧеркаські медики розповіли, за скільки швидка повинна доїжджати на...

Черкаські медики розповіли, за скільки швидка повинна доїжджати на виклики (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Для подружжя Олексія та Анастасії кінець 2022-го видався напрочуд складним не лише через війну, їм двічі довелось викликати швидку. Першого разу – через кровотечу. А вдруге – через інсульт. Тоді Олексій відчув дискомфорт в нозі.

«Переляк звісно, тому що ми ще інсультники молоді. Подзвонили в швидку, дружина труситься, перелякалась», – розповідає Олексій.

Медики відразу виїхали на виклик. І вже за 10 хвилин надали чоловіку допомогу. Діагноз «інсульт» підтвердився.

«Олексію вони і тиск поміряли, і кардіограму зробили, і сказали, що треба госпіталізація», – додає Анастасія.

У станції швидкої телефони не змовкають. Семеро диспетчерів без зупину приймають виклики. Щоденно – це до восьмисот дзвінків. Якщо виклик неекстренний, намагаються консультувати по телефону.

«Неекстренні виклики – це підвищення температури тіла, підвищення артеріального тиску. По можливості консультуємо ці виклики, передаємо їх на сімейних лікарів. Ще є у нас лікар-консультант, який також консультує цих пацієнтів», – зазначає старший диспетчер Юлія Губська.

Якщо випадки критичні або екстрені, швидкі виїжджають одразу. Це стани, які загрожують життю і здоров’ю, розповідає лікарка медицини невідкладних станів Ірина Перевертайло: «Захворювання серця, гострі отруєння,  судомні напади. Виїжджаємо обов’язково до маленьких діток або, наприклад, коли температури вище 39 і не піддаються медикаментозно, щоб їх регулювати».

У разі ДТП також часу не гають. Диспетчер швидко дізнається адресу і медиків відразу відправляють на виклик.

«Диспетчер напрямку відправляє бригаду, бригада вже в дорозі, коли дізнаємося решту інформації», – зазначає старший диспетчер Юлія Губська.

Медики працюють навіть під час повітряних тривог. Спускаються до сховищ і продовжують відповідати на дзвінки. Як зазвичай, виїздять на критичні і екстрені ситуації.

Після того, як диспетчери прийняли виклик, вони дізнаються потрібну інформацію і передають її медикам. Якщо хворий не дихає, без свідомості, швидка має доїхати за 10 хвилин. На екстрені ситуації, наприклад на інсульт, за 20.

Час на вагу не лише для медиків, а й для диспетчерів. Головне для них – швидко дізнатися інформацію. Проте від деяких вони чують лайку та скарги. А дехто панікує і неправильно відповідає на питання. Диспетчери кажуть, що так втрачаються важливі хвилини. Тому потрібно, щоб люди швидко і чітко вказували дані.

Трапляється, пацієнти «перестраховуються» й не коректно вказують дані.

Про один з таких випадків розповіла Ірина Перевертайло: «Виїхала доросла, лінійна бригада, а ми уже їхали на допомогу. Дитина задихалась. Привід до виклику – дитина задихається. Коли ми приїхали на виклик, там було зовсім інше: у дитини просто першіло горло і ніяких нападів задишки у дитини не було».

Медики «швидкої» кажуть, що до них телефонують, коли стан погіршився й потрібна негайна допомога. Решта випадків – сімейні лікарі.

«Ми не можемо лікувати, швидка не лікує. Ми надаємо невідкладну допомогу. Вони від нас деколи вимагають виписати антибактеріальні препарати і повноцінне лікування. Цим швидка не займається», – каже Ірина Перевертайло.

Медики додають: попри різні ситуації, продовжують якісно виконувати свою роботу. Адже найвища цінність для них – здоров‘я та життя кожної людини.

 

Читайте також:

Пішов із життя співробітник Черкаського інституту пожежної безпеки, досвідчений лікар-терапевт, Анатолій Панченко.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Черкаський гідрометцентр попереджає про негоду

На Черкащині тримається прохолодна дощова погода. Чого чекати на вихідних - пише директор Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. За 4 доби...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x