НовиниЧеркасиЧеркаські медики розповіли, за скільки швидка повинна доїжджати на...

Черкаські медики розповіли, за скільки швидка повинна доїжджати на виклики (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Для подружжя Олексія та Анастасії кінець 2022-го видався напрочуд складним не лише через війну, їм двічі довелось викликати швидку. Першого разу – через кровотечу. А вдруге – через інсульт. Тоді Олексій відчув дискомфорт в нозі.

«Переляк звісно, тому що ми ще інсультники молоді. Подзвонили в швидку, дружина труситься, перелякалась», – розповідає Олексій.

Медики відразу виїхали на виклик. І вже за 10 хвилин надали чоловіку допомогу. Діагноз «інсульт» підтвердився.

«Олексію вони і тиск поміряли, і кардіограму зробили, і сказали, що треба госпіталізація», – додає Анастасія.

У станції швидкої телефони не змовкають. Семеро диспетчерів без зупину приймають виклики. Щоденно – це до восьмисот дзвінків. Якщо виклик неекстренний, намагаються консультувати по телефону.

«Неекстренні виклики – це підвищення температури тіла, підвищення артеріального тиску. По можливості консультуємо ці виклики, передаємо їх на сімейних лікарів. Ще є у нас лікар-консультант, який також консультує цих пацієнтів», – зазначає старший диспетчер Юлія Губська.

Якщо випадки критичні або екстрені, швидкі виїжджають одразу. Це стани, які загрожують життю і здоров’ю, розповідає лікарка медицини невідкладних станів Ірина Перевертайло: «Захворювання серця, гострі отруєння,  судомні напади. Виїжджаємо обов’язково до маленьких діток або, наприклад, коли температури вище 39 і не піддаються медикаментозно, щоб їх регулювати».

У разі ДТП також часу не гають. Диспетчер швидко дізнається адресу і медиків відразу відправляють на виклик.

«Диспетчер напрямку відправляє бригаду, бригада вже в дорозі, коли дізнаємося решту інформації», – зазначає старший диспетчер Юлія Губська.

Медики працюють навіть під час повітряних тривог. Спускаються до сховищ і продовжують відповідати на дзвінки. Як зазвичай, виїздять на критичні і екстрені ситуації.

Після того, як диспетчери прийняли виклик, вони дізнаються потрібну інформацію і передають її медикам. Якщо хворий не дихає, без свідомості, швидка має доїхати за 10 хвилин. На екстрені ситуації, наприклад на інсульт, за 20.

Час на вагу не лише для медиків, а й для диспетчерів. Головне для них – швидко дізнатися інформацію. Проте від деяких вони чують лайку та скарги. А дехто панікує і неправильно відповідає на питання. Диспетчери кажуть, що так втрачаються важливі хвилини. Тому потрібно, щоб люди швидко і чітко вказували дані.

Трапляється, пацієнти «перестраховуються» й не коректно вказують дані.

Про один з таких випадків розповіла Ірина Перевертайло: «Виїхала доросла, лінійна бригада, а ми уже їхали на допомогу. Дитина задихалась. Привід до виклику – дитина задихається. Коли ми приїхали на виклик, там було зовсім інше: у дитини просто першіло горло і ніяких нападів задишки у дитини не було».

Медики «швидкої» кажуть, що до них телефонують, коли стан погіршився й потрібна негайна допомога. Решта випадків – сімейні лікарі.

«Ми не можемо лікувати, швидка не лікує. Ми надаємо невідкладну допомогу. Вони від нас деколи вимагають виписати антибактеріальні препарати і повноцінне лікування. Цим швидка не займається», – каже Ірина Перевертайло.

Медики додають: попри різні ситуації, продовжують якісно виконувати свою роботу. Адже найвища цінність для них – здоров‘я та життя кожної людини.

 

Читайте також:

Пішов із життя співробітник Черкаського інституту пожежної безпеки, досвідчений лікар-терапевт, Анатолій Панченко.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x