НовиниЧеркащинаЧеркаські кардіохірурги обмінювалися досвідом зі столичним колегою

Черкаські кардіохірурги обмінювалися досвідом зі столичним колегою

-

- Advertisment -

Сучасне обладнання, сотні операцій щорічно та тисячі вдячних пацієнтів. Черкаський обласний кардіологічний центр посів четверте місце в країні у рейтингу хірургічного лікування ішемічної хвороби серця за кількістю виконаних оперативних втручань. Сьогодні, 14 лютого, його вперше відвідав директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Василь Лазоришинець. Медик прибув до Черкас із робочим візитом та провів лекцію для хірургів кардіоцентру.

Про це повідомляє кореспондент сайту vikka.ua.

Під час зустрічі із головним лікарем кардіоцентру Світланою Журбою та завідувачем операційного відділення, головним позаштатним кардіохірургом УОЗ Черкаської ОДА Олегом Журбою директор національного інституту дізнався більше про специфіку роботи закладу та його статистичні показники.

Наразі в черкаському кардіоцентру 110 ліжок, із них 85 кардіологічних та 25 кардіохірургічних.

"В рік ми лікуємо більше ніж 4500 пацієнтів у стаціонарі. Середній ліжкодень становить 7,4 і кожного року він зменшується. 22 500 хворих проходять амбулаторно-поліклінічне лікування", – повідомила головний лікар Світлана Журба.

Операційні в центрі працюють у цілодобовому режимі. Усіх хворих доставляють "швидкою" і це значно економить час лікарів, оскільки не потрібно виїжджати на місце виклику. Також в операційних чергують двоє анестезіологів, вони виконують обов’язки і перфузіологів. Працюють почергово.

За словами Олега Журби, незабаром до їхнього колективу приєднається ще один анестезіолог. Він зараз завершує навчання в інтернатурі і його також кваліфікуватимуть як перфузіолога.

У центрі здебільшого виконують операції з мінінвазивним втручанням – коли виконується мінірозріз і операція проходить з мінімальним втручанням в організм. Однак дуже часто пацієнти звертаються вже в тяжкому стані, коли цю процедуру виконати не можна.

"Минулого року ми виконали 318 оперативних втручання, позаминулого – 335, основна маса це зовсім різні пацієнти. Чим раніше до нас звертається пацієнт, тим є більша вірогідність мінінвазивного втручання. Кожного року ми намагаємося робити якісь нові операції, щоб бути сучасними, їздимо навчатися закордон, зокрема до Німеччини, Польщі", – повідомив завідувач операційного відділення Олег Журба.

Окрім цього, за словами медиків, черкаський кардіоцентр – єдиний в області медзаклад, де роблять стентування при інфаркті міокарда. Усі стенти державного постачання і виготовлені здебільшого в американських лабораторіях.

Завідувачка відділенням гострої коронарної недостатності та порушення ритму Ольга Прошак зазначає, що у відділенні розміщено 25 ліжок, з 1 квітня їх кількість збільшиться до 50. Лікарка повідомила, що пацієнтів до них привозять з усього регіону. Тому час, за який хворий потрапляє до центру, коливається від 30 хвилин до кількох годин.

"Все залежить від віддаленості населеного пункту. У нашому центрі є свій власний реєстр, а не лише всеукраїнський, де зазначають перше звернення хворого до лікаря, коли був доставлений у перший центр, коли потрапив до нас, скільки часу витратили від вхідних дверей до палати", – повідомила Ольга Прошак.

Окрім сучасних операційних у закладі є обладнана лабораторія, апаратура якої дозволяє протягом 30 хвилин визначити, чи є в людини інфаркт чи діагноз хибний.

"В лабораторії за добу виконують близько тисячі досліджень. Це всі клінічні, загальноклінічні та біохімічні аналізи. Щойно доставляють хворого із підозрою на інфаркт ми беремо проби на тропонін і за 30 хвилин маємо результат та можемо впевнено підтвердити чи спростувати діагноз", – зауважила завідувачка лабораторним відділенням Тетяна Пархоменко.

Після обходу кардіоцентру Василь Лазоришинець провів лекцію для кардіохірургів медзакладу, розповів про специфіку роботи та незвичні випадки, які лікували в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова.

Також він повідомив, що в травні цього року до Черкаського обласного кардіоцентру приїдуть близько 300 кардіохірургів з усієї України, щоб обмінятися досвідом.

"Асоціація серцево-судинних хірургів прийняла рішення провести черговий 27 з’їзд серцево-судинних хірургів у Черкасах. Тому що ваш центр розвивається, росте та має гарні показники. Тому вся кардіохірургічна спільнота України повинна вас підтримати", – зазначив Василь Лазоришинець.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаських медиків збираються заохотити щомісячними преміями.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

В Умані “на гарячому” затримали збувача вогнепальної зброї

За процесуального керівництва прокурорів Уманської окружної прокуратури повідомили про підозру 42-річному чоловіку за фактом незаконного придбання, зберігання, носіння та...

На Черкащині судитимуть водія, який пропонував хабар поліцейським

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти жителя міста Черкаси, який запропонував неправомірну вигоду працівникам поліції. Про це повідомляє...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x