додому Новини Черкащина Черкаські енергетики готові знову страйкувати через заборгованість зарплат

Черкаські енергетики готові знову страйкувати через заборгованість зарплат

0

Через повторну заборгованість із заробітної плати черкаські енергетики готові до рішучих кроків. Крім поновлення страйкових дій, з підприємства можуть піти останні фахівці. Так, через заборгованість зарплат упродовж п’яти місяців компанія вже втратила понад півтисячі працівників. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Черкасиобленерго".

Наразі залишається невирішеною ситуація щодо розрахунків з енергетичним підприємством основного споживача – ПАТ "Азот". Останнє заборгувало за спожиту електроенергію 1,6 млрд грн. Крім того, щомісяця хімічний гігант споживає енергії ще на суму біля 120-ти млн грн. І якщо влітку Обленерго домоглося встановлення спеціального алгоритму щодо використання надходжень від ПАТ "Азот" за спожиту електроенергію (у попередній період усі надходження перераховуватися автоматично ДП "Енергоринок" через заборгованість перед ним Обленерго у сумі понад 800 млн грн і яка виникла через заборгованість "Азоту" перед "Черкасиобленерго"), то нині склалася критична ситуація. Заробітна плата виплачена, тож знову застосований попередній алгоритм. Кошти спрямовуються до Енергоринку, знову виникає брак обігових коштів на підприємстві, виникає вже нова заборгованість із заробітної плати.

Усе через те, що ПАТ "Азот" не підписало угоду про реструктуризацію заборгованості, яка виникла раніше, і нарощує нову за рахунок поточного споживання. Таким чином, Обленерго знову отримало алгоритм із "щодобовими відрахуваннями" до Енергоринку. Останні передбачають, що кошти, які надходять на рахунок підприємства, спрямовуються на погашення його заборгованості перед Енергоринком. На зарплати і технічне обслуговування мереж знову не лишатиметься нічого. 20 вересня енергетики вже не отримали аванс.

Фонд державного майна, власник 46% акцій товариства, докладає зусиль для активізації переговорного процесу. Проте, нарощену лише упродовж минулого року заборгованість, а це 1,1 млрд грн (загальна сягає 1,6 млрд грн), ПАТ "Азот" готове реструктуризувати на термін, який неприйнятний для ДП "Енергоринок". Зазначимо, це відомство буде ліквідоване 2019-го року. Відповідно, до цього часу всі розрахунки із ним мають відбутися.

"Я спілкуюся з людьми щодня, вислуховую їхні міркування, – говорить голова страйкового комітету Черкаського міського РЕМ Віктор Антонюк. – Люди зараз вже не готові стояти на мітингах. Вони готові до радикальних дій. Це енергетичний колапс, можна сказати. Якщо будуть аварії, а восени через дощі і пориви вітрів вони будуть, то ліквідовувати буде просто нікому: люди або страйкуватимуть, або звільнятимуться".

Голова профкому Олександр Чорний наголосив, що на підприємстві фахівці працюють династіями, тож без зарплат життя таких родин буде просто неможливим.

"На 1 вересня ми розрахувалися із заборгованістю, але на даний час ми відкинуті майже на рік назад, – сказав він. – У нас недостатньо коштів на ведення нормальної господарської діяльності, придбання обладнання, люди, відповідно, не можуть виконувати свої професійні обов’язки. Допустити такого в практично державному підприємстві не можна. Ми маємо ще тиждень до дати зарплати. Вже 6 жовтня ми матимемо заборгованість із заробітної плати за вересень. У разі ненадходження коштів буде ухвалене рішення про адекватні дії".

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанам доведеться платити за світло у тамбурах.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version