додому Новини Освіта Черкаські археологи показали, що було під Замковою горою

Черкаські археологи показали, що було під Замковою горою

0

У підніжжя Замкової гори, де планується зведення житлового комплексу від компанії «Надія»,  у XVIII – на початку XIX знаходилася церква. Про це розповів черкаський археолог Дмитро Куштан.

«Знаходилася Троїцька церква в межах нижнього посаду між двох замків: «литовського» на Дзеленьгорі та «польського» на місці сучасного Пагорба Слави. На розі нинішніх узв. Замкового та вул. Гагаріна розташовувався тодішній торгівельно-економічний осередок Черкас – базарна площа (звідси стара назва Замкового увозу – вул. Старобазарна). Неподалік неї, якраз у межах ділянки, яка зараз планується під забудову, знаходилася єдина на тогочасному Черкаському Подолі культова споруда – Свято-Троїцька церква», – розповів археолог.

Свято-Троїцька церква була збудована у 1671 році. Її фундацію благословив митрополит Йосип Нелюбович-Тукальський, соратник гетьмана Петра Дорошенка. На той час це був другий православний храм на території міста.

Обидві церкви були дерев’яні. Троїцький храм позначений на старовинних планах міста, датованих кінцем XVIII – початком XIX століть. Єдине його зображення збереглося на гравюрі польського художника Казимира Костянтина Пжишиховського, створеній у 1861 році. Через два роки (у 1863 р.) церкву було розібрано і перенесено на нове місце. Новозведену (вже цегляну) культову споруду звели поруч, на території бувшого «польського» замку (сучасний Пагорбі Слави). Тут Троїцька церква простояла до 1950-х років…

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах виставляють на торги ще одну історичну будівлю

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version