додому Новини Черкащина Черкаські активісти вийшли на протест проти рішення у справі Сергієнка (ФОТО)

Черкаські активісти вийшли на протест проти рішення у справі Сергієнка (ФОТО)

0

У Черкасах 19 листопада у залі Соснівського районного суду відбувся брифінг щодо погрому, влаштованого після оголошення ухвали під час слухання справи про вбивство журналіста Сергієнка. Саме рішення суду обурило громадськість, тому активісти прийшли до представників Феміди із плакатами, передає кореспондент vikka.ua.

Нагадаємо, що у п’ятницю 16 листопада Феміда призначила ймовірному організатору викрадення та вбивства журналіста Вадиму Мельнику заставу у 2 млн. гривень. Віктору Горбенку, якого підозрюють у викраденні, побитті та катуванні, оголосили 800 тисяч гривень застави.

Після оголошення такого рішення присутні в залі спробували не допустити негайного його виконання, адже підозрюваних правоохоронці розшукували по кілька років, тож, на думку активістів, звільнення під заставу може дати їм можливість утекти. Почалися жорсткі сутички, внаслідок яких постраждало й кілька депутатів мвської ради. Поліцією була розтрощена зала суду. Сума зитків становить близько 20 тисяч гривень.

"Не ми спровокували сутички в п’ятницю в суді, це зробили поліцейські. Вони не дочекалися всього лише 10 хвилин до прибуття прокурора, який би заспокоїв людей і пояснив загальну ситуацію, варіанти, як можна вийти з положення, в яке нас загнала ця безправна система суду", − зазначив під час акції протесту під стінами Будинку правосуддя товариш убитого журналіста Олег Собченко.

Він також зачитав заяву прокуратури про оскарження рішення районного Соснівського суду. Олег Собченко зазначив, що згідно законодавства воно є несвоєчасним. Адже будь-яке рішення про зміну запобіжного заходу, а особливо в такій резонансній справі можна розглядати, лише заслухавши основних свідків, вивчивши всі матеріали справи. Отже суддівська колегія виносила ухвалу без відповідного дослідження справи.

"Вважаємо таке рішення незаконним. Ризики, зазначені статтею 177 КПК, якими прокуратура обґрунтовує неможливість застосування іншого запобіжного заходу окрім тримання під вартою, не зникли. У суду, зважаючи на тяжкість звинувачень, не було законного обов’язку призначати заставу. Отже, суд скористався своїм правом, при цьому допустивши порушення права", − повідомив під час акції товариш загиблого.

Під час самого брифінгу прес-секретар Соснівського районного суду міста Черкаси Інна Попова зазначила, що повне рішення суду оголошене не було. У п’ятницю на засіданні озвучили лише вступну та регулятивну його частину, і проголошені вони були відповідно до всіх норм законодавства. У зв’язку з цим, до повного оголошення рішення суду, з-під варти підозрюваних не випустили.

"Обвинуваченим у справі обрано міру запобіжного заходу тримання під вартою, але двом із них, як альтернативний запобіжний захід, обрали можливість внести заставу. Відповідно до законодавства, це є припустимим. Адже Горбенко, з моменту взяття його під варту і до нинішнього часу, вже відбув той термін. Навіть якщо за вироком суду йому буде застосована покарання у виді позбавлення волі на 10 років, то, відповідно до закону Савченко, він вже відбув цей строк", − повідомила Інна Попова.

Повне рішення суд проголосить у вівторок, 20 листопада, о 14:30.

Як повідомляв сайт vikka.ua, підозрюваних по справі Сергієнка залишили під вартою ще на 60 діб.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version