НовиниСпортЧеркаська спортсменка у Копенгагені тренує данців та винаймає українських...

Черкаська спортсменка у Копенгагені тренує данців та винаймає українських айтішників на роботу

-

- Advertisment -

У силі та витривалості вона може дати фору чоловікам. А у легкості на підйом – багато кому. Аби заробити гроші на платне навчання у Черкасах, Марина Меркулова поїхала до Данії. З’ясувалося, що там черкащанці можна навчатися безкоштовно. Тепер вона живе у Копенгагені, де співзаснувала фірму, що винаймає українських ІТ-фахівців для данських компаній. А паралельно з цим працює тренером із кросфіту та бере участь у змаганнях. З українсько-данською спортсменкою спілкувався сайт vikka.ua.

У 2004 році черкащанка закінчила перший курс факультету романо-германської філології ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Грошей на наступний курс не вистачало, її мамі було важко утримувати двох дітей на одну зарплату. У Черкасах 19-річній дівчині заробити гроші на два семестри було нереально.

"Доводилося платити за навчання, оскільки я не була одним з найбільш здібних чи заможних студентів. Вирішила, що потрібно їхати за кордон заробляти. По радіо почула рекламу черкаського агентства з набору персоналу, що можна працювати au-pair (нянею) у Скандинавії. Звернулася до них і обрала Данію. Адже якось, після перегляду передачі "Навколо світу", закохалася у Копенгаген. В його маленькі і затишні вулиці, де нереальна кількість велосипедів", – пригадує черкащанка.

Сім'я, яка обрала Марину працювати у них нянею, жила саме у Копенгагені.

"Ми спілкувалися по телефону. Я дуже переживала, розмовляючи вперше англійською поза університетом. Вони ж виявилися дуже приємними і дбайливими людьми. Хоча я і не підтримую зв'язок з ними, вони залишили найтепліші спогади. Зробили перший рік мого перебування у Данії чудовим", – розповідає спортсменка.

У Данії всі говорять англійською. Телебачення теж є англомовне. Данську мову черкащанка пішла вчити після кількох місяців перебування в Копенгагені.

"Було досить цікаво вчити нову мову і потім нарешті розуміти, про що говорять люди навколо тебе. Данська за вимовою важка мова, але граматика нескладна. Загалом, заговорити данською було не так важко. Грошей, які мені платили, було достатньо, щоб відправити мамі і відкласти на навчання. Сім'я, у якої я жила, давала гроші на проїзд (у Данії транспорт дорогий), за їжу і житло мені платити не треба було", – пригадує Марина.

Перший рік за кордоном черкащанка сумувала за домівкою і після року праці планувала їхати додому. Студентка приватно телефонувала до України, щоб поділитися враженнями з мамою. Рахунок за телефон тоді її хост-родині довелося заплатити чималий. І вони були не дуже цьому раді.

"Майже весь рік провела з думками, як я приїду додому, і як все буде добре. І ось настав цей момент. Я прилітаю додому і картинка про Україну в моїй юній тоді голові змінилася у корені. Мене забрали на машині з аеропорту і я упродовж двох годин не вимовила жодного слова, хоча поряд були друзі з мільйонами запитань. Я тільки дивилася у вікно, розуміючи, що я вже не належу цій країні", – зазначає спортсменка.

Саме в той момент вона вирішила, що хоче залишитися у Данії.

"До того ж я дізналася, що після двох років перебування в Копенгагені як au-pair я можу вчитися там безкоштовно. Як же тут не залишитися? Навчалася я в інтернаціональному середовищі. Тепер є друзі по всьому світу. Все навчання проходило англійською. Було дуже весело. Студентські дні згадую з ностальгією",– каже черкащанка.

Вона отримала освіту за спеціальністю маркетинг у сфері інформаційних технологій. Зараз Марина Меркулова займається IT-рекрутингом­ – набором українських IT-фахівців для данських компаній у фірмі Talent Partner. Вона заснувала її кілька років тому із данцем.

"Також працюю тренером або, як кажуть у кросфіті, – coach. Час між своїми роботами ділю приблизно 50 на 50. 4 роки тому я займалася крос-тренінгом (CrossTraining), що в певній мірі трохи нагадував кросфіт – теж функціональний фітнес. Тоді мене здивувало наскільки витривале людське тіло, якщо правильно налаштувати мислення. З кожним тренуванням мені було цікаво дізнатися, як далеко я можу підштовхнути себе, як швидко я можу зробити певний комплекс", – розповідає про спортивний азарт черкащанка.

Результат себе чекати не змусив. Після цього вона вирішила спробувати "справжній" кросфіт. CrossFit – це кругове тренування (тобто, вправи постійно повторюються, немов замикаючись в ланцюжок). Передбачає виконання певного комплексу вправ за мінімальний час. За словами спортсменки, кросфіт тренує кілька метаболічних систем, на відміну від інших видів спорту.

"Було трохи страшно, боялася, а виявилося, що мій рівень був навіть краще середнього. Кросфіт – не тільки фітнес напрямок, а й ком'юніті – співтовариство. Мене зустріли з посмішкою, з бажанням допомогти знайти відповіді на будь-які питання, що мене цікавили", – зазначає Марина Меркулова.

Завзята спортсменка та тренер каже: "CrossFit prepares you for anything", що означає "Кросфіт готує до всього". Цей спорт та підготовка виручають її не тільки на тренуваннях, а й у побуті.

"Сумки з супермаркету донести, добігти до автобуса, доїхати на велосипеді до роботи швидше, ніж інші. Якщо подруга переїжджає, я допоможу носити важкі речі. Адже, як і штангу, піднімаючи вагу з правильною технікою, можна з меблями впоратися. Кросфіт тренує все, покращуючи працездатність у будь-яких наших діях. А значить, коли я зустріну ведмедя, у мене буде вибір: взяти його силою, боротися з ним, доки він не виб'ється з сил чи спритно втекти від нього", – жартує тренер.

Після року тренувань черкащанка вирішила взяти участь у конкурсі Wodstock Copenhagen (на той момент це був новий і найбільший кросфіт-конкурс у Скандинавії). Зі своєю командою, що складалася з двох дівчат та двох хлопців, Марина Меркулова посіла третє місце.

"Мене захопило. Вирішила спробувати й інші конкурси, а згодом і вищі категорії. Найуспішніше змагання було в парі з хлопцем у грудні 2017-го – Norce Team Showdown. Отримали перше місце і тепер у мене є свій власних гриф (штанга). Щороку беру участь у CrossFit Open (всесвітній конкурс). Найбільш незабутнім завданням на одному з конкурсів було штовхання джипа. На той момент була в парі з дівчиною. Ніколи не забуду. І ось вже не за горами у Данії починається новий сезон конкурсів", – ділиться враженнями та планами черкащанка.

Її не бентежить, коли інколи її тіло називають "перекачаним". Навпаки, сприймає це за комплімент.

"Більше м'язової маси – більше сили. До того ж я не хочу бути такою, як всі. Моя бабуся постійно критикує мене, нагадує, якою повинна бути жінка. На що я їй відповідаю, що жінка повинна бути такою, якою вона хоче бути сама! Насправді, люди, які мене оточують, швидше захоплюються моїми досягненнями. Мій хлопець Пітер (колишній професійний плавець) завжди приходить до мене на змагання, і друзі теж", – каже Марина Меркулова.

Усі фото надала героїня публікації

Вона наразі проводить у Данії групові тренування – по 15-20 осіб. Декому спочатку здається, що вона – суровий тренер. Але Марина швидко налаштовує підопічних на правильний лад, вчить концентруватися. У Данії кросфіт наразі дуже популярний, черги на тренування стоять чималі.

"Черкаси – мій дім. Я завжди радію, як дитина, коли повертаюся додому, до мами. Рада бачитися зі шкільними друзями. У нас був дуже дружний клас. Завжди біжу до тренажерного залу поспілкуватися і отримати пораду від заслужених майстрів спорту. Наприклад, таких, як Сергій Гречкосій. Подобається, що наші люди все ще знають, як насолоджуватися життям, незважаючи на нестачу коштів. А щодо мінусів, то на все є своя причина", – ділиться черкащанка.

Як повідомляв сайт vikka.ua, найкращою футболісткою України стала черкаська спортсменка.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x