НовиниЧеркащинаЧеркаська прокуратура стала на захист корчми (ФОТО)

Черкаська прокуратура стала на захист корчми (ФОТО)

-

- Advertisment -

Черкаська обласна прокуратура звернулася до суду, щоб врятувати останню чумацьку корчму в Україні. Власне, сама будівля розташована в селі Роги, Уманського району. Про це повідомляє пресслужба Черкаської обласної прокуратури.

Фото – ГО “Земляки Маньківщини”

Пам’ятка національного значення – чумацька корчма 18 століття перебуває під охороною держави з 1979 року, проте на цей час так і не занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

«Незареєстровані об’єкти культурної спадщини фактично позбавлені належного правового захисту та перебувають під загрозою руйнування або спотворення, що не залишилось поза увагою прокурорського реагування», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Фото – ГО “Земляки Маньківщини”

Тому черкаські прокурори звернулися до суду, щоб Міністерство культури та інформаційної політики внесло цю памятку до реєстру з позначкою «Памятка національного значення».

Остання чумацька корчма в Україні, яка була збудована у другій половині 18 століття, знаходиться в селі Роги на Уманщині. Через неї свого часу пролягав чумацький шлях до Криму. Сама будівля перебуває у вкрай занедбаного стані: вікна і стеля посипалися, від стін мало що залишилося.

Фото – ГО “Земляки Маньківщини”

Раніше це була одноповерхова будівля. Тут малися кімнати, де проживав господар із родиною, стайні, а також приміщення для відвідувачів. Перед будівлею був широкий великий двір. Говорять, що до корчми вів підземний хід, але його ніхто не шукав.

Як писав сайт vikka.ua, архітектурне обличчя Черкас досить куце. Це визнають і історики, і краєзнавці і черкаські архітектори. На сьогодні Черкаси мають 8 пам’яток архітектури та ще три десятка історичних будинків, які зводилися 100 і більше років тому. Більшість із них перебувають у занедбаному стані. Як памятки втрачені, а які існують. Читайте в матеріалі за посиланням.

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні зупинили водія “під кайфом”, у якого не було права кермування 

У Черкасах патрульні виявили водія автомобіля з ознаками наркотичного сп'яніння та без прав кермування. Повідомляє патрульна поліція Черкаської області. Патрулюючи...

Майже 200 черкаських аграріїв залучили кредити на розвиток господарства

З початку року 197 аграріїв Черкаської області отримали понад 805 млн гривень банківських кредитів на розвиток господарств. Про це...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x