НовиниЧеркаси«Черкасиобленерго»: чому варто поставити тарифні лічильники

«Черкасиобленерго»: чому варто поставити тарифні лічильники

-

- Advertisment -

З метою раціонального використання електричної енергії та зменшення навантаження на енергосистему країни ПАТ «Черкасиобленерго» рекомендує споживачам встановлювати двозонні лічильники.

Які переваги тарифних лічильників та які дії необхідно виконати для їх встановлення пояснює начальник центральної служби приладів обліку та метрології ПАТ «Черкасиобленерго» Максим Ворона.

  1. Що таке двозонні лічильники та який їх принцип роботи?

Багатотарифні лічильники електричної енергії являють собою засоби обліку електричної енергії, параметри яких змінюються в різний час доби.

Однією з основних особливостей таких лічильників є ведення окремого обліку відразу в декількох часових відрізках.

Вони бувають:
двотарифними – програмуються на два режими – нічний і денний;
тритарифними – мають кілька програм для роботи в нічний час, періоди пікових і напівпікових навантажень на електромережу. Тризонний тариф є не завжди вигідним для споживачів, так як потребує щільної уваги до увімкнення приладів у пікові години навантаження, коли вартість електричної енергії на 50% дорожча.

При двозонному тарифі з 23.00 до 7.00 вводиться коефіцієнт 0,5, тобто споживач платить за спожиту вночі електричну енергію вдвічі менше, а в інший час він дорівнює одиниці.

  1. Яка процедура встановлення двозонного лічильника?

Кожен споживач, за бажанням, може встановити собі багатотарифний лічильник, для цього йому необхідно придбати відповідний лічильник, який забезпечує облік електричної енергії по декільком тарифам. Перелік рекомендованих лічильників оприлюднений на сайті ПАТ “Черкасиобленерго” (посилання), а також можна звернутись у відповідний структурний підрозділ ПАТ “Черкасиобленерго”, з яким укладений договір на розподіл електричної енергії, для отримання інформації щодо рекомендованих лічильників.

Після придбання лічильника споживач звертається із заявою на улаштування багатотарифного обліку до структурного підрозділу ПАТ “Черкасиобленерго”, з яким у нього укладений договір на розподіл, оплачує рахунок за улаштування багатотарифного обліку, віддає лічильник на параметризацію і в подальшому споживачу назначають день для виконання робіт з улаштування багатотарифного обліку.

  1. Яка категорія споживачів має право встановлювати двозонні лічильники?

З 1 січня 2019 року втратила чинність Постанова про тарифи, диференційовані за періодами часу для не побутових споживачів. Тому
на даний час улаштувати багатотарифний облік можуть виключно побутові споживачі (населення).

  1. Яка вартість послуги зі встановлення двозонного лічильника?

Вартість послуги із облаштування багатотарифного обліку можна дізнатись безпосередньо у відокремленому структурному підрозділі, що буде виконувати дану роботу. Ціна може коливатись від багатьох факторів: віддаленість об’єкту, складність робіт, необхідні матеріали, обладнання та механізми. Первинна параметризація лічильників безкоштовна.

  1. Як правильно передавати покази двозонних лічильників?

Так як виробників багатотарифних лічильників дуже багато, то у кожного типу лічильника показники можуть відображатись по-різному. Тому для цього рекомендуємо ознайомитись з розділом «Зняття показів лічильника» на сайті ПАТ “Черкасиобленерго” (посилання).

Також дану інформацію можна отримати при встановленні багатотарифного обліку безпосередньо у працівників ПАТ “Чекрасиобленерго”

  1. Які переваги роботи двозонного лічильника для споживача і загалом для енергосистеми країни?

Основною перевагою двозонного лічильника є те, що в період з 23-00 до 07-00 години ранку споживач платить вдвічі менше за спожиту електричну енергію.

Для забезпечення більшої економії рекомендуємо включати в нічний час пристрої з автоматизованим процесом роботи, які не потребують втручання людини: пральні, посудомийні і сушильні машини, електроопалення, теплі підлоги та інше.

Використання електроенергії у нічний час знизить завантаженість енергосистеми країни в моменти пікових навантажень. Це в свою чергу сприятиме стабільній роботі електромереж.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Вандали в Черкасах пошкодили лавку на бульварі Шевченка

Сьогодні, 26 квітня, комунальники повідомили про пошкоджену лавку на бульварі Шевченка в Черкасах. Про це йдеться на фейсбук-сторінці КП...

В Умані “на гарячому” затримали збувача вогнепальної зброї

За процесуального керівництва прокурорів Уманської окружної прокуратури повідомили про підозру 42-річному чоловіку за фактом незаконного придбання, зберігання, носіння та...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x