НовиниЧеркасиЧеркаси під наглядом: у спеку і мороз вулиці міста...

Черкаси під наглядом: у спеку і мороз вулиці міста охороняють піші патрулі Нацгвардії (Фото)

-

- Advertisment -

1 серпня два роки тому на вулиці українських міст, зокрема і Черкас, вийшли бійці Нацгвардії, які окремо від поліції у піших патрулях взялись охороняти порядок. Заради нашої безпеки вони п’ять днів у тиждень “сканують” усі райони міста. Ходять по троє осіб у надійному екіпіруванні. Не завада цьому ні безжальна спека, ні лютий мороз.

Детальніше про пильну роботу піших патрулів Нацгвардії розповість кореспондент vikka.ua.

Робочий день у піших патрулів Нацгвардії стартує о 16:00. Перед цим вони проходять шикування на плацу, інструктаж та медогляд. У Нацполіції їм визначають розстановку і функціонал. Патрулювання триває до 22-ї години.

“Охорона громадського порядку зазвичай триває 6 годин. Звичайно, спочатку військовослужбовці мають втому від такого навантаження, але згодом вони її не відчувають. Служба не відміняється за будь-яких погодніх умов. Бійці мають плащі-накидки від дощу та пункти обігріву в холодну пору року”, – розповідає заступник командира частини зі служби Богдан Тімон.

На патрулювання виходять рухомі наряди з двох трьох військовослужбовців (начальника патруля, його помічника і патрульного). Зауважує: така кількість необхідна для покращення безпеки патруля та підвищення його ефективності.

Кожен нацгвардієць заступає на чергування у повній бойовій готовності. Обов’язкове екіпірування: радіостанція, нагрудна боді-камера, гумова палка, газовий балончик, 9-мм пістолет Макарова.

“Вогнепальна зброя та транспорті засоби (легкові, бронеавтомобілі тощо) мають бути в повній готовності до застосування. Вони повинні бути повністю укомплектованими, справними та використовуватись тільки за призначенням із дотриманням установлених норм та правил”, – зазначив Богдан Тімон.

За словами командира відділення патрульної роти Артема Шатунова, найчастіше на практиці застосовується профілактична розмова.

“Люди, до яких із зауваженнями підходять патрулі, ставляться з розумінням. Вони бачать, що з ними спілкуються ввічливо, і притихають. Але якщо бесіда не допомагає, доводиться застосовувати металеві наручники та, на крайній випадок, гумову палку. Ще рідше в хід іде вогнепальна зброя. Її використовуємо у напружених ситуаціях, коли необхідно зробити попереджувальний вистріл вгору”, – каже Шатунов.

Так, піші патрулі Нацгвардії мають право перевіряти документи людей та опитувати їх, проводити поверхневу перевірку і огляд, зупиняти транспортнї засоби. Патрульні можуть вимагати покинути місце і обмежити доступ до певної території, та навіть проникати до житла чи до іншого володіння особи.

Лише з початку 2021 року нацгвардійці затримали у Черкасах та передали до поліції 334 осіб, з яких: 36 – за підозрою у скоєнні кримінальних правопорушень, 298 – за адміністративні правопорушення. Також патрулі вилучили у містян 0,074 гр наркотичних речовин, три одиниці холодної зброї та одну вогнепальну.

Окремі важливі бійці Нацгвардії – службові собаки, які допомагають затримувати злочинців. Якщо під час затримання собака поранив втікача, йому надають першу медичну допомогу. Тварину ж заохорочують за вдалу роботу.

У черкаській військовій частині таких чотирилапих помічників 6 (три конвойні і три на охороні громадського порядку). На фото – дресований пес Арчі.

На досвіді черкаських нацгвардійців траплялось чимало “цікавих історій” – від переслідування та затримання правопорушників до знаходження батьків загублених дітей. Попри ризики професії, жоден боєць Нацгвардії не отримав значних пошкоджень під час несення служби.

Начальник служби кадрової роботи, капітан Сергій Олійник розповів, як здійснюється набір до Нацгвардії та які вимоги до кандидатів.

“Набір здійснюється за власним бажанням незадежно від того, чи ви солдат строкової служби Нацгвардії, чи цивільний. Ви проходите співбесіду, здаєте фізичну підготовку і після цього отримуєте направлення на війського-лікарську комісію”, – каже Олійник.

Охочим служити необхідно бути придатними за фізичним розвитком і станом здоров’я. Для цього треба пройти професійно-психологічний відбір.

Яку треба мати освіту?

  • вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту (для громадян призовного віку, які не проходили строкової військової служби);
  • наявність кваліфікації, що споріднена або відповідає військово-обліковій спеціальності за посадою, на яку планується призначення для проходження військової служби за контрактом;
  • наявність отриманої під час проходження строкової військової служби військово-облікової спеціальності, що відповідає профілю службової діяльності за посадою, на яку планується призначення для проходження військової служби за контрактом (для військовозобов’язаних).

Як повідомляв сайт vikka.ua, 25 нацгвардійців долучились до святкування Дня донора та зробили донацію.

1 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вадим
Вадим
2 років тому
Рейтинг статті :
     

проникати до житла чи до іншого володіння особи.???? Если вот эти типы, без постановления суда, проникнут в мое жилье, им светит от 2х до 5ти. (ст. 162 УК “Нарушение неприкосновенности жилища”.) А я имею право применить оружие, для защиты.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x