НовиниЧеркащинаЧеркащина святкує 65-річчя із дня утворення

Черкащина святкує 65-річчя із дня утворення

-

- Advertisment -

У січні 65 років тому, в далекому 1954, було створено Черкаську область. Про це пише "Рідна Черкащина".

Ідею про утворення нової області у складі Української РСР на офіційному рівні вперше було розглянуто 28 грудня 1953 року на засіданні найвищого політичного органу республіки – президії ЦК Компартії України. Головним мотивом доцільності утворення Черкаської області було "розукрупнення Київської області, наближення керівництва і обслуговування віддалених районів".

Київська область на той час була найбільшою в Україні, займаючи територію в 41тис. кв. км. Протяжність її з півночі на південь складала 350 км. До її складу входило 53 райони. Віддаленість південних районів Київської області :Христинівського, Уманського, Звенигородського, Шполянського, Смілянського та інших, від обласного центру по залізниці складала 200–325 км, що значно ускладнювало управління та обслуговування сільського господарства і промисловості цих районів.

Тому було вирішено найбільш віддалені 20 південних районів Київщини виділити в окрему область – Черкаську, доповнивши її 6 районами Полтавської, 2 – Кіровоградської і одним – Вінницької області.

Пропозиції політичного керівництва республіки були сформульовані у поданні Президії Верховної Ради УРСР. На основі цього подання 7 січня 1954 року було видано Указ Президії Верховної Ради СРСР "Про утворення у складі Української РСР Черкаської області".

Так, до складу Черкаської області включалися три міста обласного підпорядкування – Черкаси, Умань, Сміла та такі райони в тодішніх адміністративних межах: Бабанський, Буцький, Вільшанський, Городищенський, Жашківський, Звенигородський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Ладиженський, Лисянський, Маньківський, Мокро-Калигірський, Ротмистрівський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський і Шполянський. Із Полтавської області приєднали Гельмязівський, Драбівський, Золотоніський, Іркліївський, Шрамківський і Чорнобаївський райони, з Кіровоградської області: Златопільський та Кам’янський, а з Вінницької області: Монастирищенський район. Згодом, 12 лютого, до складу новоутвореної області з Кіровоградської області було передано Чигиринський район. 

У складі області тоді було 12 міст, 19 селищ міського типу, а всього – 815 населених пунктів, підпорядкованих 453 міським, селищним і сільським радам. Загальна площа області на той час становила 21,1 тис. кв. км. Чисельність населення – 1 млн. 497 тис. осіб, з них переважна більшість проживала в сільській місцевості – 1 млн. 236 тис. (82,6 відсотків). Серед населення новоутвореної області українці становили 93,9 відсотків, росіяни – 4,5, євреї – 0,9, білоруси – 0,3, поляки – 0,1 відсотка. Усього на Черкащині тоді проживали представники 49 національностей.

Як повідомляв сайт vikka.ua, маленькі черкащани зустріли Різдво з копами.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x