НовиниЧеркащинаЧеркащина готується до Водохреща: історія, традиції й обряди свята

Черкащина готується до Водохреща: історія, традиції й обряди свята

-

- Advertisment -

Водохреща, Водохреще, Хрещення чи Йордан. Черкащани, як і всі українці, готуються відзначати 19 січня народно-релігійне свято, яке є останнім із різдвяно-новорічного циклу.

За традицією, в день Водохреща освячують воду в церквах, річки, стави й озера. Головним святковим обрядом є купання в ополонці. Християни вірять, що опівночі на Водохреща вода має цілющі властивості, і якщо її набрати – вона збереже свої якості впродовж усього року.

Історія Водохреща

Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Коли вийшов на берег – з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята – Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – в голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

Традиції в Україні

Напередодні свята українці традиційно зустрічають другий Святвечір. Впродовж 18 січня віряни тримають піст та нічого не їдять. Сідати за вечерю можна лише після появи першої зірки на небосхилі. До столу подають пісні страви – рибу, вареники з капустою, кутю, узвар.

Вода на Хрещення вважається цілющою, вона символізує початок життя та очищення. Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана, зберігається не псуючись та не засмерджується впродовж року.

У ніч з 18 на 19 січня серед дівчат було прийнято ворожити на нареченого.  Зранку 19 січня у церквах відбуваються святкові богослужіння. Після них народ іде до водойми, несучи дерев’яного хреста та хоругви поперед процесії.

Підійшовши до ополонки, весь натовп зупиняється та стає навколо ополонки. Священик занурює хрест в ополонку під спів церковного хору. Коли воду освячено, віряни набирають з ополонки воду у заздалегідь припасений посуд. Раніше люд, що приїхав кіньми, набирав воду ще й у відра, щоб напувати коней.

Сміливці ще й пірнали у священну ополонку.

Традиції пращурів

Зазвичай після водосвяття всі люди поверталися до своїх хат. Поки мати або старша дочка подавали на стіл обідати, батько брав з-за образу Божої Матері пучок сухих васильків, мочив їх у свяченій воді і кропив все в хаті та в господарстві; потім брав ще крейду і писав хрести на образах, сволоці, дверях і миснику.

Управившися з цим, батько сідає за стіл, а за ним і вся родина. Перед їжею п'ють свячену воду, оскільки вважається, що свячена на Водохреще вода має вживатися натще, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.

По обіді дівчата бігають до річки вмиватися в "йорданській воді" – "щоб були рожеві лиця". На Гуцульщині хлопці водять своїх дівчат до ополонки –"щоб сі умила та красна була".

В місцевостях понад Дніпром було колись чимало вірувань та прикмет, пов'язаних з "Йорданню". Так, коли процесія йшла на річку, то "знаючі" люди придивлялися: якщо перед хоругвами пролетять горобці – нещасливий рік для дітей, граки – для молодих людей, а як пролетять гуси, то старі люди цього року будуть дуже хворіти.

Попіл після Різдвяних Свят не можна зберігати – ні в хаті, ні в дворі, бо "буде пожежа"; ввечері ж на Водохреща його треба винести на річку і висипати на лід.

В той момент, як священик занурює хрест у воду, всі чорти та всяка нечиста сила вистрибує з річки і залишається на землі до того часу, аж поки якась із жінок не прийде на річку прати білизну. Коли брудна білизна опуститься у воду, то разом з нею впірнають у воду і всі чорти, що мерзли на землі. А тому побожні бабусі колись не дозволяли своїм невісткам прати білизну на протязі цілого тижня після Водохреща – "щоб більше вигибло нечистої сили від водосвятських морозів".

Обряди на Водохреще

На добробут і багатство: якщо ви хочете, щоб добробут і багатство стали вашими постійними супутниками, наберіть святу воду, освячену у Водохресний святвечір, і окропіть нею в будинку всі кути. Обряд необхідно провести ближче до півночі. При цьому просіть у Господа позбавити вас збитків, нагородити достатком і добробутом вашу домівку. Частину святої води, що залишилася, залиште на ніч там, де ви зазвичай зберігаєте гроші.

На багатство і щастя: у ємність з водохресною водою опустіть срібну монету, і поставте чашу на підвіконня так, щоб її вночі освітлював місяць. Подумки тричі скажіть своє прохання вищим силам про матеріальне благополуччя і щастя. Потім лягайте спати. На ранок із води дістаньте освячену монету — тепер це ваш надійний талісман, який треба зберігати в таємному місці.

На народження дитини: обряди на Водохреще можуть також допомогти в народженні довгоочікуваної дитини. Адже 19 січня вважається найсвятішою і казковою ніччю в році. Для цього подружжю необхідно вистояти нічну службу в різних церквах, а після зануритися у водохресну ополонку з освяченою водою. Вранці розпочати процес зачаття.

На виконання бажання: у водохресну ніч налийте в чашку освячену воду. Коли на ній з’явиться легка рябизна, вийдіть на вулицю і тричі скажіть своє заповітне бажання, дивлячись на небо. Потім воду поставте вдома під ікону до наступного Водохреще. Однак врахуйте, якщо спочатку рябизна на воді не з’явилася, подальший обряд немає сенсу проводити — бажання не здійсниться.

На вдачу: до цього обряду необхідно ретельно підготуватися: кілька днів до Водохреще дотримуватися суворого посту і ходити на службу до церкви. 19 січня приготуйте свічку з церкви, освячену воду і скибочку чорного хліба. Запаліть свічку, у правій руці тримайте воду, а в лівій — хліб, і промовляйте такі слова: "У вдачі п’ять доріг і всі вони ведуть на мій поріг! Ісус Христос, син Божий, направ до мене щастя і удачу, а зло і біди стороною нехай пройдуть! Амінь". Після цього з’їжте хліб, запивши водою. Моліться про свою вдачу, поки горить свічка.

Інформація та фото взяті з відкритих джерел в Інтернеті

Раніше сайт vikka.ua писав про правила, яких необхідно дотримуватись при здійсненні святкових обрядів. Також відомо місця для купання в Черкасах.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Поліція посилила патрулювання на вулицях Черкас

З метою забезпечення публічної безпеки та правопорядку на вулицях збільшено кількість піших нарядів та автопатрулів поліції. Про це пишуть...

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x