НовиниЧеркащина гостинна: правові проблеми ВПО, які можна вирішити безкоштовно

Черкащина гостинна: правові проблеми ВПО, які можна вирішити безкоштовно

-

- Advertisment -

Перерахунок пенсії. Відновлення соціальних виплат. Отримання свідоцтва про народження дитини українського зразка. Розірвання шлюбу з особою, яка проживає на непідконтрольній Україні території. З такими проблемами найчастіше звертаються внутрішньо переміщені особи до системи безоплатної правової допомоги. Правову інформацію з цих та інших питань можна отримати у правничій вікіпедії «WikiLegalAid», а також скориставшись застосунками «Безоплатна правова допомога» та «Твоє право».

Юристи та адвокати для «переселенців»  

З 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто ці категорії можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру. З січня 2017 року до жовтня 2020-го безоплатну вторинну правову допомогу отримали понад 23,3 тис. внутрішньо переміщених осіб.

«Найчастіші питання, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи, – вирішення різного роду спорів у сфері цивільного законодавства, а також з питань соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та пенсійного права», – говорить в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Коли Пенсійний фонд вимагає зайві довідки

Досить проблемним питанням, з яким ВПО звертаються до системи безоплатної правової допомоги, є підтвердження їхнього трудового стажу, що необхідний для призначення пенсії.

«Підприємства, де працювали ці люди, знаходяться на тимчасово окупованій території України. Колишні працівники не можуть надати необхідні довідки, а тому управління Пенсійного фонду відмовляє їм у призначені пенсії. Однак ми в судовому порядку відстоюємо право таких осіб на призначення та нарахування пенсії», –  говорить начальниця Новоушицького бюро правової допомоги, що на Хмельниччині, Анастасія Неборецька.

Один з прикладів – до Новоушицького бюро правової допомоги звернувся чоловік, якому в управлінні Пенсійного фонду відмовили у призначенні пенсії на пільгових умовах за віком. Попри те, що чоловік мав понад 22 роки страхового стажу на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці (працював у Донецьку машиністом бурової установки), а загальна тривалість трудового стажу становила понад 35 років.

Відомостей у трудовій книжці про прийняття та звільнення з роботи управлінню ПФУ виявилося замало. Для підтвердження пільгового стажу від чоловіка вимагали надати довідки, які б уточнювали пільговий характер роботи, та документи про атестацію робочого місця.

«У позовній заяві до суду я зазначила, що клієнт не в змозі надати необхідні довідки, оскільки підприємства, на яких він працював, розташовані в Донецькій області, на непідконтрольній Україні території. А стаття 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачає, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка», – розповідає Анастасія Неборецька.

Суд задовольнив позов та зобов’язав управління Пенсійного фонду призначити чоловікові пенсію за віком на пільгових умовах з грудня 2019 року.

Підтвердження фактичного місця проживання не завжди потрібно

Кожен місцевий центр та бюро правової допомоги має успішні кейси щодо захисту прав ВПО.

Так, до Першотравенського бюро правової допомоги (Дніпропетровщина), звернулась жінка, що вже протягом двох років не може отримати одноразову грошову допомогу при народжені дитини. Спочатку причиною відмови стала, нібито, відсутність жінки за фактичним місцем проживання. Друга спроба отримати допомогу також закінчилася нічим – мовляв, вона запізнилась із заявою, оскільки сплив 12-місячний строк для її подачі.

Фахівчиня Першотравенського бюро правової допомоги Світлана Кобзар була переконана, що необхідно звертатися до окружного адміністративного суду із позовною заяви про оскарження дій управління праці та соціального захисту населення.

«Верховний Суд у постанові від 15 квітня 2019 року у справі № 226/79/17 погодився з тим, що підзаконний нормативно-правовий акт не може змінювати в бік звуження права громадян, які встановлені нормативно-правовими актами вищої юридичної сили. Також Верховний Суд зазначив, що Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» не містить такої підстави для відмови у призначені допомоги, як відсутність особи за фактичним місцем проживання/перебування. Отже, відмова в призначенні державної допомоги при народженні дитини з підстав не підтвердження фактичного місця проживання є необґрунтованою», – зазначає Світлана Кобзар.

Донецький окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі, визнав незаконними та скасував рішення про відмову у виплаті соціальної допомоги при народжені дитини. Окрім того, зобов’язав призначити та виплатити кошти. На сьогодні рішення суду виконано – жінка отримала допомогу при народжені дитини.

Про «WikiLegalAid» та мобільні застосунки

Кожна людина може отримати правову інформацію на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid», що функціонує за принципом вікіпедії та доступна в мережі Інтернет за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/.

На початок листопада платформа налічує 1 886 правових консультацій, у тому числі 42 консультації з питань, з якими найчастіше звертаються внутрішньо переміщені особи. Зокрема, правову консультацію щодо встановлення факту смерті на тимчасово окупованих територіях цьогоріч переглянули понад 3,1 тис. разів, про відновлення втраченого судового провадження, у тому числі на тимчасово окупованій території і в зоні проведення ООС – понад 2,2 тис. разів, щодо пільг та гарантій внутрішньо переміщеної особи – 1,3 тис. разів.

Правову інформацію з широкого кола питань можна також отримати у мобільному застосунку «Твоє право». Завантажити його можна за  посиланням https://bit.ly/3iorbkE. Застосунок має окремий розділ «Права осіб, що постраждали від збройного конфлікту в Україні», де зібрані відповіді на правові запитання ВПО та жителів тимчасово окупованих територій – від отримання довідки ВПО, порядку перетину лінії зіткнення, отримання пенсійних виплат до питань доступу до безоплатної правової допомоги.

Ще один канал комунікації – мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога». Його можна завантажити через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR. У ньому можна замовити адресну правову допомогу або письмову консультацію, дізнатися контакти найближчого офісу безоплатної правової допомоги, перевірити своє право  на  вторинну правову допомогу та зателефонувати на єдиний безкоштовний номер безоплатної правової допомоги 0800 213 103. Також завжди «під рукою»  актуальна правова консультація  в правничій вікіпедії WikiLegalAid.

Довідково.

Як отримати правову допомогу:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103.
  • прочитати правові консультації у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR
  • завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи мають надати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Надати документи можна не лише особисто, звернувшись до одного з місцевих центрів з надання БВПД,  а й через електронні засоби зв’язку.

Джерело: сайт Мініністерства юстиції

Ця публікація була підготовлена в межах проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК «ВІККА» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x