НовиниЧеркащинаЧеркащанка розвиває у Канаді новий напрям мистецтва

Черкащанка розвиває у Канаді новий напрям мистецтва

-

- Advertisment -

Аліна Сенченко живе та працює у Ванкувері, куди її привела мрія – займатися мистецтвом та вчитися у найкращих. Черкащанка займається фотографією у нестандартному стилі. Крім того, дівчина намагається донести канадцям незаангажований політикою погляд на події в Україні. З талановитою черкащанкою спілкувався кореспондент сайту vikka.ua.

Аліна з чоловіком відвідують місцеву галерею у Ванкувері / Фото з архіву Аліни Сенченко

У своїх роботах 26-річна художниця використовує різні матеріали, зокрема і живопис, відео, інсталяції. Наразі вона працює над картинами маслом. Виставляється у невеличких галереях у Ванкувері. Їх називають Artist-Run centres. Це означає, що цю галерею ведуть такі самі митці чи куратори.

Facebook / Steven Tong

З України черкащанка поїхала у 19 років. Вона з самого дитинства знала, що хоче стати митцем. Аліна глибоко переконана, що ці люди є очами суспільства. На початку ж свого шляху дівчина намагалася отримати більш практичну та традиційну професію.

"У Черкасах я навчалася в коледжі на менеджера. Розуміла, що це не моє та потрібно щось змінювати. Я почала ходити до художньої школи імені Данила Нарбута, відвідувати фотогурток. Тоді й почалося моє захоплення фотографією", – пригадує Аліна Сенченко.

Facebook / Alina Flame Senchenko

Каже, що найбільше досягнення у її житті – мати можливість бути митцем, як би то важко не було. Аби навчатися сучасній фотографії, дівчина спочатку відправилася до Каліфорнії, а вже потім у омріяне місто Ванкувер.

"Це через те, що мені не вистачило балів при здачі тесту на англійську мову. Я його 4 рази здавала. Тут я навчалася у коледжі в Силіконовій долині. Це був дуже важкий рік. Після року навчання на фотографа я перевелася до Канади. Обирала між Торонто та Ванкувером, але зупинилась на Ванкувері. Там живуть та працюють всесвітньовідомі фотографи: Джеф Вал, Родні Грам, Іан Валес, Стан Доглас", – розповіла черкащанка.

Окрім кумирів, Аліна також була зацікавлена в Університеті мистецтва і дизайну імені Емілі Карр.

"Надихнула на ці кроки мама. Батькам щиро дякую за підтримку та допомогу. Також вдячна агенції, яка зі мною працювала, за поради і кваліфіковану допомогу. На шляху я зустріла дуже багато людей, які підтримували і яким я дуже вдячна", – каже черкащанка.

Facebook / Alina Flame Senchenko

Вона порівнює життя у Канаді та Україні, менталітет, соціально-політичний курс. Каже, що деякі речі її дуже вразили.

"Певно, на першому місці – як люди ставляться один до одного: з повагою, посмішкою, доброзичливістю. І в цьому різниця з Україною. Тут немає значення, багатий ти чи бідний. Ти, насамперед, – людина і тебе ніхто не засуджує. А ще тут не простежується нахабна корупція, яка, на жаль, в Україні на всіх рівнях життя. Жінці у Канаді набагато легше реалізуватися. Також вразило те, що люди тут також працелюбні і сплачують високі податки, але ці сплати можна побачити у структурі міста. Прості речі, як дороги, зупинки, спортивні комплекси, чистота на вулицях – це норма життя, яка повинна бути і в Україні", – переконана фотограф.

При цьому вона зазначає, що з кожним роком Ванкувер стає все дорожчим містом для життя. Там розбудова елітного житла відсовує та руйнує багато районів, що також свідчить про свої підводні камені в галузі управління містом.

Свою мистецьку практику вона називає концептуальною, тобто, ідея в ній на першому місці.

Інталяція Precarium у галереї,групова виставка. Фото з архіву Аліни Сенченко

Інталяція Precarium у галереї, групова виставка. Фото з архіву Аліни Сенченко

Facebook / Alina Flame Senchenko

"Фотографую я різні речі, в залежності від ідеї, яку маю. Для прикладу, у 2014-му – в той час, коли в Україні була Революція Гідності, я робила проект про "кольорову революцію". Мені хотілося показати, що всі ті люди, які прийшли на Майдан, стояли там зі своїм болем та надіями – це не просто натовп, це індивідууми. Я роблю свої проекти про Україну, бо мене це турбує. При цьому я можу висловлювати свої ідеї лише з тієї позиції, з якої про це знаю", – розповідає Аліна Сенченко.

Інсталяція Аліни під назвою Everything moves, everything turn and there is no end у галереї. Фото з архіву Аліни Сенченко

Вона зізнається, що їй важко відділити себе від того місця, де народилася та виросла. Її виставка тоді складалася з кількох компонентів: банерів, колажів, вирізаних фотографій, портретів. 

Інсталяція Аліни під назвою Everything moves, everything turn and there is no end у галереї. Фото з архіву Аліни Сенченко

"Я використовувала знайдені з архівних відео зображення на довгому кольоровому сувої з текстом, який слугував майже як банер. Зображення звисали зі стелі і відвідувачі могли відчути себе так, наче перебувають у натовпі. Також частиною цієї виставки були 4 колажі, вирізані та склеєні докупи з облич сучасних та минулих тиранів. Я працюю з фотографією у нестандартному стилі і намагаюсь кинути виклик стандартному уявленню про фотографію", – зазначає фотограф.

А на питання, кому спрямована її творчість, відповідає по-філософськи.

"Чи пише поет свої вірші для когось? Я насамперед роблю це, бо я не можу це не робити, бо мені життєво необхідно це робити, бо в мене є ідея і я можу показати її візуально", –  пояснює митець.

Виставка-колабація Human in my bed з письмеником з Естонії. Фото з архіву Аліни Сенченко

Черкащанка каже, що художники займаються творчістю не завжди з наміром отримати прибуток. Інколи у проекти доводиться вкладати свої гроші.

"Такі, як я, працюють на трьох роботах, а потім із зароблених коштів платять за друк та свою майстерню. Знову ж тут постає більш важливе питання: чи робить художник, фотограф, поет свої роботи тільки для того, щоб їх продати? Скільки заробляв Ван Гог чи Тарас Шевченко?", – говорить Аліна Сенченко.

Нещодавно черкащанка вийшла заміж. Її чоловік також мешкає у Канаді і також стосується до мистецтва.

Аліна, її чоловік та подруга готуються підвішувати її фотографію. Фото з архіву Аліни Сенченко

"Мій чоловік – арт-куратор та професійний арт-інсталер. Займається цим уже майже 20 років і зараз готується до відеоінсталяції у галереї Ванкувера R-Space", – розповідає Аліна.

Facebook / Alina Flame Senchenko

У планах молодят відвідати Україну та здійснити подорож батьківщиною черкащанки.

Крім того, Аліна Сенченко поділилася особистими планами та мріями.

"Хотілося б менше працювати та більше часу проводити у майстерні. Також я хочу продовжити навчання і закінчити магістратуру, викладати в університетах. Мрію бачити більше митців з України у всесвітніх галереях. Підстави для цього є: ми маємо багато талановитих людей і нам є що сказати", – зазначила мисткиня із Черкас.

Як повідомляв сайт vikka.ua, епатажний черкаський художник робить свою "революцію".

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x