додому Новини Черкаси Черкащанин продовжить футбольну кар’єру у Бразилії

Черкащанин продовжить футбольну кар’єру у Бразилії

0
Нікіта Сініцин
tablo.ck.ua

Черкащанин Микита Сініцин, колишній гравець МСК «Дніпро» готується виїжджати на запрошення бразильського клубу Колатіна. Інформує сайт sportarena.

Нікіта Сініцин
tablo.ck.ua

Якось так історично склалося, що все більше бразильці до нас – Діого Рінкон, Брандао, Луїз Адріано, Вілліан, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Фернандіньо, Даніло Сілва, Клейтон Шав’єр, Марлос, Тайсон, Едмар, Батіста та багато-багато інших грали в нашому чемпіонаті, дехто навіть натуралізувався під все зростаючі потреби збірної України.

А от українців у Бразилії зовсім мало. Ще в ХХ столітті там грали напівлегендарні Пауло «Грінго» Сидельник, Тейя Золотов, Алекс Скоробагати, в 80-ті грав за Курітібу, Парану та Атлетіко Мінейро опорник Елсіо, який, кажуть, мав українське походження. Уже в новітні часи великі перспективи були в Рафаела Собіса, який із Інтернасьоналя переходив у Бетіс і став бронзовим призером пекінської Олімпіади.

Мені не відомо про жодного українського футболіста сучасності, який би грав на більш-менш організованому рівні в Бразилії. Першим таким може стати колишній 23-річний захисник і півзахисник черкаського Дніпра Микита Сініцин. Дмитро Джулай надіслав інформацію про підписання контракту з Сініциним з офіційного акаунту клубу СТЕ Колатіна зі штату Еспіріту-Санту, що на березі Атлантичного океану. До речі, футбольний клуб із повною назвою “Тренувальний Центр Едмілсон Колатіна” належить колишньому півзахиснику Порту, Спортинга та ПСЖ Едмілсону, який свого часу грав у Лізі чемпіонів і встиг пограти в чемпіонатах п’яти країн.

Микита Сініцин, імовірний перший легіонер із незалежної України в бразильському чемпіонаті, дав інтерв’ю Sport Arena.

 

«У Бразилію вирушаю після Нового року»

‒ Вас можна вітати з переходом? Адже футбольний клуб Колатіна вже повідомив про ваш трансфер.

‒ Якщо офіційно повідомлено, напевно, так. Але я поки що в Україні, в Бразилію планую вилітати вже після Нового року. Вже тоді, напевно, буду повноправно вважатися гравцем Колатіни.

‒ Рідкісний випадок: за наявною статистикою, ви можете стати першим легіонером із України в організованому бразильському чемпіонаті. Як так вийшло? Як з’явився цей варіант?

‒ Мені запропонував спробувати свої сили за кордоном знайомий зі школи. Спершу я навіть не знав, з якої країни мною цікавляться. Агенти знайшли мені клуб, замість мене провели переговори, тепер мені залишається самому приїхати туди та взяти участь у церемонії підписання контракту та представлення.

‒ Колатіна повідомляє – контракт до кінця 2022 року.

‒ Так і є.

‒ Як збираєтеся добиратися до Бразилії?

‒ Літаком до міста Віторія, найбільшого в штаті Еспіріту-Санту. А звідти вже буду добиратися до міста Колатіна.

 

«Колатіна спеціалізується на підготовці гравців з подальшим продажом у зарубіжні клуби»

‒ Ви в Україні ще не дуже відомий гравець: виступали не вище чемпіонату України серед аматорів, а коли черкаський Дніпро переходив у Другу лігу, не залишилися в його складі…

‒ На той момент у мене було кілька варіантів пограти в Другій лізі, проте за ті гроші, які пропонувалися, виявилося краще грати в місцевих аматорських командах. Трішки, звичайно, прикро, що в резюме в мене нема виступів на професіональному рівні, проте ті, хто в Україні грав серед любителів, погодиться зі мною, що чемпіонат ААФУ – це хороший рівень, а я можу впевнено сказати, що й у змаганнях Черкащини отримав хороший досвід.

‒ Умови в клубі Колатіна, який грає в змаганнях на першість штату, відповідають тому, що в Україні платять у Другій лізі?

‒ Я не за грошима ганяюся, а за спортивною перспективою. Грав би і в Другій лізі, якби не той найменший обмаль, який пропонувався в цих клубах. У Бразилії умови трішки кращі, а головне – Колатіна, як мені пояснили, спеціалізується на підготовці гравців з подальшим продажом у зарубіжні клуби. Паралельно зі мною, до речі, запросили кількох інших іноземних молодих футболістів.

‒ Навіть одного новозеландця! А вам уже відомо, на якій позиції вас будуть використовувати? Адже ваш попередній тренер по черкаському Дніпру Євген Тарасенко розповів, що ви можете зіграти на кількох позиціях.

‒ Так, мене в Дніпрі ставили центральним захисником і півзахисником і навіть під нападниками. В Бразилії мене хочуть бачити в якості центрального оборонця. Мені це подобається, це дійсно моя основна позиція.

‒ Ви – захисник більше бразильського чи українського стилю?

‒ Важко сказати, стараюся грати так, як зручно команді. У мене є перший пас, можу на 60 метрів точно віддати на товаришів по команді. Стараюся із захисту завжди брати участь у перших фазах атак. Відпрацьовую хорошу обробку та відбір м’яча. Загалом, сподіваюся, що в бразильському футболі суттєво додам у всіх компонентах.

«У Бразилії стежив за Сантосом часів Неймара»

‒ Що для вас ‒ бразильський футбол?

‒ З дитинства стежу за збірною Бразилії. Коли Неймар грав за Сантос, багато дивився матчів і нарізок ігор цієї команди.

‒ В УПЛ багато легіонерів. Топ для вас?

‒ Дійсно, важко когось одного вибрати. Як захисник, завжди звертав увагу, як діяли в Шахтарі Вілліан і Дуглас Коста. Дуже технічні, розумні гравці, проти яких, напевно, важко грати.

‒ А із бразильських захисників хто вам найбільше запам’ятався?

‒ В дитинстві, безперечно, Роберто Карлос. Зараз – Маркіньос, Тьяго Сілва.

‒ Ваші друзі та рідні в курсі, що ви стали гравцем бразильського клубу?

‒ Ні, для більшості це буде сюрпризом. Я ріс без батьків із 14 років, з рідних людей – брат і дівчина. От вони знають. Інші, напевно, дізнаються з цього інтерв’ю.

‒ З яким настроєм будете їхати в Бразилію?

‒ Розумію, що це шанс, який треба використати. Хотів би пробитися в великий футбол, як це виходить у багатьох бразильських легіонерів.

‒ Якщо все вийде, і постане вибір – збірна України чи Бразилії, яку виберете?

‒ України, тут без варіантів. Для того, щоб про це думати, треба багато-багато працювати.

Як повідомляла раніше vikka.ua, черкаський баскетболіст – у трійці найрезультативніших українців в історії НБА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version