додому Новини Черкащина Черкащани звинувачують місцеву ГЕС у зневодненні річки та посуху в колодязях (ВІДЕО)

Черкащани звинувачують місцеву ГЕС у зневодненні річки та посуху в колодязях (ВІДЕО)

0

Жителі Чорної Кам’янки, що на Черкащині, звинувачують гідроенергетиків у зниженні рівня води в річні Гірський Тікич. Через посуху в своїх колодязях вони навіть готові пікетувати Юрпільську ГЕС, роботу якої поновили три роки тому. Гідроенергетики через маловодність нині й самі простоюють і кивають на зариблені ставки вздовж річки. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

На думку селян, ГЕС безконтрольно качає воду з річки, і тому всі села вздовж Гірського Тікича зневоднились.

Заступник директора товариства-власника Юрпільської ГЕС Михайло Атаманюк зазначає, що вони використовують тільки верхню воду – 10 см, а в позанерестовий період – 25.

Майже два тижні через брак води Юрпільська ГЕС не працює, а минулого місяця вони виробили лише 300 кВт електроенергії. Це приблизно середньомісячне споживання родини з електроплитою.

Зариблені ставки ще можуть бути однією причиною низького рівня води у річці. Подекуди власники ставків не спускають воду і річка не наповнюється. Третина подібних ставків тут функціонує поза законом.

Представник держрибагентства підтверджує відсутність необхідних дозволів у підприємців, які вирощують рибу. Але, каже, власники ставків вимушено не спускають воду до річки, яка ними частково живиться.

Саме риба, на думку представника ГЕС, і каламутить воду навколо підприємства. Бо коли ГЕС скидає воду – рибу важче зловити. Селяни справді нарікають на поганий вилов.

Екологи, які перевіряли діяльність ГЕС, скаржаться, що гідроенергетики їм не звітують щодо кількості забраної води. Представники ГЕС результати перевірки мають намір оскаржувати в суді. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, річка на Черкащині перебуває у критичній ситуації.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version