НовиниЧеркащинаЧеркащани хочуть прибирати Рівне, але місцеві комунальники впираються

Черкащани хочуть прибирати Рівне, але місцеві комунальники впираються

-

- Advertisment -

Управління житлово-комунального господарства Рівного (УЖКГ) з грудня минулого року шукає виконавця робіт із оброблення та утримання в належному стані вулиць, проїздів та майданів міста,і очевидно, зацікавлене, аби перемогу отримало своє комунальне підприємство – Рівненьке ШЕУ. Стартова ціна – 62 мільйони 700 тисяч гривень. Про це повідомляє "Четверта влада".

Цього року, на подив комунальникам, на тендер, який об`єднує велику кількість робіт, для виконання яких треба багато техніки, робочої сили і матеріалів, прийшов бізнес із Черкас.

УЖКГ відхилило пропозиції і, відповідно, не допустило до аукціону черкаське підприємство "Свій Лад" та фізичну особу-підприємця Олену Лисенко. УЖКГ засумнівалося, що в цих учасників вистачить техніки, аби виконувати передбачені роботи. Щоправда управління не вказувало, скільки техніки має бути, а вимагало довідку про її наявність у довільній формі.

Також відхилили пропозицію Рівненського облавтодору, залишивши єдиного учасника – ШЕУ. Таким чином УЖКГ мало б заново оголосити тендер. Втім бізнес вирішив оскаржувати дії тендерного комітету, звернувшись до органу, який може вплинути на ситуацію – Антимонопольного комітету. Подання скарги, між іншим, коштує п`ять тисяч гривень.

Нещодавно Антимонопольний розглянув скарги. Результати наступні: пропозиції обох черкаських учасників відхилили неправомірно. Антимонопольний зобов`язав УЖКГ прийняти їхні пропозиції і скасувати рішення про відміну торгів. Таким чином обидва учасники візьмуть участь в аукціоні і змагатимуться з ШЕУ за понад 62 мільйони. Звісно, якщо УЖКГ не оскаржуватиме в суді таке рішення Антимонопольного.

Юрист ТОВ "Свій Лад" Андрій Бортник каже, що підприємство готує ще одну скаргу із цього тендеру.

"Ми були вимушені заплатити п`ять тисяч гривень за подання скарги. І відповідно рішення тендерного комітету визнали неправильним. Відповідно члени тендерного комітету тепер мають понести персонально відповідальність за це рішення. Сьогодні подамо скаргу", – розповідає Бортник.

Також "Свій лад", зі слів юриста, братиме участь в інших тендерах, які проводить УЖКГ. Він помітив, що у Рівному найдорожчі закупівлі, що стосуються сфери ЖКГ, проводять за застарілими методами, без конкуренції і так, щоб перемогу отримували комунальні підприємства. Андрій Бортник каже, що "Свій лад" має намір брати участь у багатьох із них. 

Ми вже повідомляли, що черкаські учасники, як і їх конкуренти – ШЕУ та Облавтодор, ймовірно, змовилися для участі у тендерах. Принаймні на це вказує регіон, спільна учать у закупівлях і те, що ФОП Лисенко і ТОВ "Свій лад" користуються тим самим сканером для сканування тендерної документації.

Активісти ГІ "За чесний тендер" з`ясували, що Олена Лисенко орендувала техніку у попередніх тендерах у підприємств пов`язаних з Андрієм Бортником. Крім того, за інформацією сайту vikka.ua, юрист "Свій лад" і ФОП Лисенко – та сама особа – Андрій Бортник. Активісти припускають, що черкащани створили ряд суб’єктів господарювання з метою контролю, координації поведінки підконтрольних організацій та узгодження дій для участі у тендерах.

Щоправда Андрій Бортник заперечує цей зв`язок. Каже, що знає ФОП Лисенко, але підприємство не змовилося з нею для участі у рівненському тендері.

Для ШЕУ програш у цьому тендері означатиме звільнення для більшості його працівників – понад 200 з 340-ка. Адже кошти отримані на прибиранню міста – основа бюджету комунального підприємства.

Заступник начальника управління ЖКГ Володимир Лапюк, який одночасно є головою тендерного комітету, поки не каже як управління реагуватиме на рішення Антимонопольного. Втім він, очевидно, з ними ще не ознайомився.

"Поки що говорити про оскарження немає підстав, оскільки рішення Антимонопольного ще не вивішене, ми не знаємо. Давайте не будемо гадати, а дочекаємося рішення. Буде прийняте рішення в суд – будемо в суд подавати, приймемо рішення в суд не подавати – будуть торги. А там вже хто виграє, той буде прибирати", – каже Володимир Лапюк.

Керівник ГІ "За чесний тендер" Святослав Клічук вважає, що у сфері прибирання міста відбуваються  позитивні зміни. 

"Конкуренції на цьому тендері потрібно радіти, потенційно вона може означати мільйони економії коштів платників податків та більш якісне прибирання міста. Як буде насправді, покаже час. Уже зараз можна констатувати, що УЖКГ робило усе, аби не допустити "чужі" фірми, навіть всупереч закону. Але до черкащан теж виникають питання, чи немає змови між ними, чи не узгоджують вони свої дії, у нас виникли такі підозри, коли ми вивчили їхню документацію", – розповідає Святослав Клічук.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Радуцький розповів про скандальний тендер.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах видаватимуть гуманітарну допомогу для тваринок-переселенців

Черкаська обласна організація Українського Червоного Хреста за підтримки Humane Society International (HSI) розпочинає видачу корму для тварин, які зі...

Внаслідок ДТП загинув рятувальник зі Звенигородщини

Сьогодні, 7 травня, попрощалися з рятувальником Віктором Гончаром, який загинув у результаті дорожньо-транспортної пригоди. Про це повідомляє пресслужба ГУ...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x