НовиниЧеркащинаЧеркащани подають сигнал SOS, аби врятувати цінні об’єкти від...

Черкащани подають сигнал SOS, аби врятувати цінні об’єкти від занепаду та руйнації

-

- Advertisment -

Уже п’ять об’єктів Черкащини з’явилося на інтерактивній карті всеукраїнського проекту #SOSмайбутнє. На ній жителі області позначили цінні об'єкти, які хочуть зберегти. До слова, долучитися до ініціативи та додати власну історію може кожен небайдужий.

Палац Даховських

Палац знаходиться в селі Лесівське, що в кількох кілометрах на схід від міста Монастирище.

Це невизнана, але унікальна пам'ятка архітектури 19 століття. Маєток не віднесений до жодного з реєстрів культурного надбання. Ще в буремні післяреволюційні часи його долею перемайлися місцеві жителі, недозволивши його зруйнувати.

Землі навколо Леськового належали князям Вишневецьким, магнатам Лянцкоронським, Тарлам. Садиба складалася з палацу, службових флігелів, приміщень для слуг. Палац оточував низькострижений живопліт та англійський парк. Навколо палацу тягнулися газони, оздоблені квітковими клумбами.

Здається, що цей палац, який міг би стати неймовірною туристичною принадою, чекає, щоб в нього вдихнули життя.

Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура"

Археологічний заповідник "Трипільська культура" зберігає тисячі артефактів із 49 поселень України. Родзинка його колекції – знахідки з найбільших поселень світу IV тисячоліття до н. е.

Проте нині музейне приміщення заповідника є об’єктом незавершеного будівництва, огляд його експозиції є справою, в принципі, забороненою і проводиться на волонтерських засадах. Брак державного фінансування ставить під загрозу існування надзвичайно цікавого туристичного об’єкта всеукраїнського значення.

Мисливський палац графа Шувалова

Негайної допомоги потребує мисливський палац графа Шувалова в м. Тальному. Цей мініатюрний замок було збудовано в стилі французького Ренесансу ще в кінці ХІХ століття. Навколо палацу розкинувся мальовничий англійський парк.

У різні часи замком володіли родини графів Потоцького, Наришкіна, Шувалова.У радянський час у мисливському замку було розміщено музей хліборобства, що функціонував до 2000-х рр.

На сьогодні палац залишається будівлею, що не має балансоутримувача, а відповідно, і фінансування. Тимчасово справу його охорони взяла на себе новостворена громадська організація "Замкова Вежа".

Будівля земської лікарні

Ініціаторкою будівництва лікарні стала Катерина Балашова, яка успадкувала Мошни і Городище від свого дядька князя Воронцова. У 1890 р. вона замислила збудувати у Мошнах лікарню, а через чотири роки відбулось її урочисте відкриття. 

Донині збереглися дерев’яні будинок лікаря та клініка, спроектовані відомим зодчим Городецьким. У трьох квартирах із чотирьох у будинку живуть сім’ї лікарів, а у лівому крилі лікарні, вцілілому після пожежі, діє рентген-кабінет.

Проте, щоб урятувати ці будівлі від руйнації, потрібно якнайшвидше перетворити їх на музей. Адже це єдині в світі дерев’яні будівля авторства Городецького.

Дитячий спортивний клуб "Спарта"

З 1994 року дитячий спортивний клуб "Спарта" у Каневі існує у відповідних "спартанських" умовах. Приміщення знаходиться в підвалі житлового будинку. Тренери виконують свою роботу на волонтерських засадах.

Утім, юнаки та дівчата віком від 8 років займаються спортом охоче і доводять це власними успіхами: Олег Квітко – став чемпіоном України 2013 та 2013 року (Karate & Godzuero); Інна Плотницька – чемпіонка України з боксу (2012, 2013, 2014) та призерка європейських змагань; Юрій Ющин – володар срібної медалі Federation IFEF (2013).

Нині в клубі тренуються близько ста дітей різного віку, однак приміщення конче потребує сучасного устаткування, спортивного обладнання та ремонту.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Чекасах з’явилися міні-копії архітектурних пам’яток.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині судитимуть водія, який пропонував хабар поліцейським

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти жителя міста Черкаси, який запропонував неправомірну вигоду працівникам поліції. Про це повідомляє...

На Черкащині рятувальники зводять укріплювальні дамби

У зоні підтоплення та на понижених прирічкових територіях Черкаської області рятувальники вживають превентивних заходів для запобігання погіршенню ситуації. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x