НовиниЧеркащинаЧеркащани, не панікуйте: рішення про скасування націоналізації ПриватБанку -...

Черкащани, не панікуйте: рішення про скасування націоналізації ПриватБанку – не остаточне

-

- Advertisment -

Сьогодні, 18 квітня, Окружний адміністративний суд Києва під головуванням судді Павла Вовка визнав незаконною і скасував націоналізацію ПриватБанку. Таким чином, він задовольнив позов екс-власника фінустанови Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету міністрів. Про це пише "Обозрєватєль".

Зокрема суд ухвалив рішення, яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку за участі держави такою, що порушує норми чинного законодавства. В НБУ вже заявили про наміри оскаржити відповідний вердикт у апеляційному суді. Громадян же просять не панікувати, адже це судове рішення не остаточне.

"Рішення суду не набуло чинності і буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та ухвалених рішень регулятора у апеляційній інстанції", − повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту регулятора Віктор Григорчук.
 

У Національному банку також відзначили, що регулятор запропонує Раді з фінансової стабільності звернутися до Ради національної безпеки і оборони, а також Кабінету міністрів щодо подібних судових практик, що завдають шкоди міжнародному іміджу України.

За словами першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, міжнародні партнери України неодноразово наголошували на тому, що націоналізація ПриватБанку була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності.

"Рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку за участю держави приймалося відповідно до норм чинного законодавства та було підтримано РНБО і урядом України з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна, і зворотна процедура в цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, ПриватБанк повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком і частиною стабільної і прозорої банківської системи", − зазначила Катерина Рожкова.
 

У свою чергу в Міністерстві фінансів зазначають, що капітал ПриватБанку мав від’ємне значення, і держава стала гарантом виконання усіх зобов’язань перед клієнтами банку та збереження коштів громадян. Прийнявши вимушене рішення про націоналізацію та рекапіталізацію ПриватБанку, держава вклала в нього 155,3 млрд. гривень. Це був складний, але необхідний крок для забезпечення стабільності банківської системи та економіки загалом.

"За останні два роки в банку було впроваджено стандарти корпоративного управління, що відповідають найкращим міжнародним практикам. Рівень покриття зобов'язань високоліквідними активами дозволяє банку забезпечувати стабільний фінансовий стан, високу платіжну дисципліну і своєчасне виконання вимог перед клієнтами. І зараз наше завдання – захистити інвестицію держави, внесок кожного українця", − повідомили у Міністерстві фінансів.
 

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Приватбанк перейшов у держвласність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд. гривень. У кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд. гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора − компанії EY.

Окрім цього міжнародне детективне агентство встановило, що ПриватБанк був об'єктом масштабних шахрайських дій, а це призвело до заподіяння фінустанові збитків щонайменше на 5,5 млрд. доларів.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов у Високий суд Лондона до Коломойського, Боголюбова, а також до компаній "Teamtrend Ltd.", "Trade Point Agro Ltd.", "Collyer Ltd.", "Rossyan Investing Corp.", "Milbert Ventures Inc". та "ZAO Ukrtransitservice Ltd.", які, ймовірно, належать їм.

У цей самий період Високий суд Лондона виніс постанову про арешт активів колишніх акціонерів ПриватБанку в усьому світі. Суд також зобов'язав Коломойського розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи. Відповідне рішення було ухвалене на підставі наданих доказів щодо виведення з українського банку 2 млрд. доларів. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, головний архітектор із Черкащини піймався на хабарі.

Ми не набридаємо. У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x