додому Головні новини Черкащани долучаються до збору книг для сільських бібліотек

Черкащани долучаються до збору книг для сільських бібліотек

0

За кілька днів після оголошення старту акції – уже понад пів сотні експонатів. Черкащани почали долучатись до збору книг для сільських бібліотек, ініційованого обласним Управлінням культури та охорони культурної спадщини.

Тут кажуть: радіють кожній новій книзі і очікують ще більшої активності. Про суть акції, її терміни та особливості розповіли журналістам vikka.ua.

Така ідея, кажуть організатори акції, не нова. Цьогоріч же рішення запустити збір виникло після того, як у соціальній мережі одразу декілька містян виявили бажання поділитись уже прочитаним на благо сільських бібліотек. То ж до Дня працівника культури, який відзначають 9 листопада, вирішили провести такий корисний челенж.

Щоправда, пожертвувати на благо сільських читалень можна не будь-яку книгу. Вона повинна відповідати кільком критеріям.

Начальниця Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть

«Ми розуміли, що наша задача – не просто наповнити бібліотеку книгами, а щоб ці книги були корисними для тамтешніх користувачів. Тому вони обов’язково мають бути україномовними, видані за часів Незалежності країни, не містили антиукраїнської позиції та мали належний стан», – розповідає очільниця Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть.

Серед перших до оголошеної акції долучились учасники місцевого бук-кросинг клубу FreeBook. Його очільниця Людмила Солодка зазначає: тут радо підтримують усі активності, пов’язані з популяризацією культури читання та інтересу до літератури.

Людмила Солодка

«Сумна статистика каже, що у 2020 році українці, на жаль, фактично не читають. Але з тих, хто читає, 74%, все-таки, віддають перевагу друкованим книгам. Тому, маючи такий ресурс у вигляді книг, ми радо ділимось ними із бібліотеками у тих селах, де є запит на, але немає пропозиції і немає можливостей поповнити фонди. Адже книги залишаються тим потужним інструментом формування сучасних та обізнаних людей. За такими людьми майбутнє», – каже пані Солодка.

Зібрані книги розподілятимуть, враховуючи, потреби бібліотек і активність самих бібліотекарів.

«Нам дуже важливо, щоб бібліотекар був активним. Такий фахівець буквально гори може звернути! – зазначає Людмила Фіть. – Буквально кілька тижнів тому у Фейсбуці мені розповіли про такого фахівця в селі Чорна Кам’янка. Тамтешня бібліотекарка на кожне свято збирає в стінах своєї бібліотеки багато селян, фактично перетворюючи її на хату-читальню. Але в неї дуже мало книжок. Будь-якій допомозі ця бібліотекарка щиро радіє. То ж тепер ми маємо нашу унікальну бібліотекарку, якій потрібні і яка рада новим надходженням, і є люди, які готові ділитись своїми книгами. То чому б не об’єднати ці два фактори?».

Загальна ж кількість бібліотек у селах Черкащини, які отримають підмогу, залежить від кількості подарованих книг. В Управлінні культури наголошують: важливо передати книжки не в ту бібліотеку, де вже є гарний фонд, а активному бібліотекарю, який має реальну потребу в книгах. А таких, кажуть, в регіоні вистачає.

«Зараз саме йде процес реформи. Існує складна ситуація з передачею бібліотек під час об’єднання районів, об’єднання в ОТГ. Якісь із них продовжать працювати, якісь – ні. З бібліотеками працює Інститут книги. От саме минулого тижня закінчився етап відбору книг, які підуть у бібліотеки, – пояснює очільниця Управління. – І якщо раніше книжки заходили в Черкаську обласну бібліотеку імені Шевченка і вона далі розподіляла їх самостійно – консультуючись, обирали райони для забезпеченян. То зараз Інститут книги з нашою допомогою за певними критеріями визначив 30 кращих бібліотек області, і книжки підуть тільки туди. З рештою ж бібліотек вже ми маємо працювати далі».

Збір книг триватиме ще два тижні: до понеділка, 9 листопада.

Пункт збору – Черкаська обласна державна адміністрація (бульвар Шевченка, 185)

Якщо виникли питання, телефонуйте за номером 37-41-61 або пишіть на пошту.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, будинок музею на Тарасовій Горі внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version