НовиниЧеркащинаЧеркащани б’ють на сполох через можливу африканську чуму свиней

Черкащани б’ють на сполох через можливу африканську чуму свиней

-

- Advertisment -

На Черкащині вкотре заговорили про поширення африканської чуми свиней. Про це пишуть "Вечірні Черкаси".

Так, жителька Кам’янки Ніна Костенко підраховує збитки. У неї загинуло 17 свиней. Жінка вважає, що всі тварини хворіли на африканську чуму й хоче отримати компенсацію від держави. Натомість ветеринари заперечують такий діагноз.

"У всьому районі масово гинуть свині, – розповідає Ніна Іванівна. – Влітку був випадок, коли в посадці біля села Олянине найшли двох дохлих свиней. Пошуміли, а винуватця не знайшли. Тільки й чути, то тут, то там про здохлих свиней. Сало на базарі вже 170 гривень коштує. Люди, бачачи, що тварина захворіла, можуть дорізати й нести на базар. А м’ясо й сало здохлої від чуми свині отруйне. Його треба спалювати".

Жінка каже, що місцеві ветеринари не хочуть розголосу й приховують факти. Вона розповідає, що наприкінці літа в її сусіда захворіли й подохли свині.

"Я спочатку уваги не звернула. Коли це якогось дня приходжу додому. Бачу в однієї з моїх почервоніли вуха, температура. Викликали ветеринара. Ті взяли аналізи. Ще за кілька днів загинули всі 17 свиней – дві свиноматки і 15 чотиримісячних підсвинків. Потім дохли ще й по сусідах", − стверджує жінка.

Ніна Костенко тримала свиней, бо мріяла назбирати 50 тисяч на лікування сина., оскільки йому потрібна термінова заміна суглоба.

"Залишилася ні з чим. Усім, в кого свині гинуть від чуми, держава компенсує збитки. Відтоді, як Держпродспоживслужба взяла в моїх свиней аналізи минуло три місяці. Я ходжу туди, дзвоню, вимагаю надати довідку, від чого загинули свині. Не надрукували й досі", − зазначає Ніна Іванівна.

Ветеринарний лікар Сергій Кононенко стверджує, що африканську чуму в свиней Ніни Костенко не виявили.

"Ми відразу сказали їй, що тут підозра на харчове отруєння. Розтин туш загиблих свиней це підтвердив. Я їх робив не сам, а з іншими спеціалістами. Сумнівів у нас не було. Якщо вона хотіла більш якісного аналізу, то треба було везти туші до Черкас. Ці аналізи платні. Коштують 5 тисяч гривень. Пропонували їй здати корми на аналізи. Вони теж платні. Однак жінка відмовилася. Ситуація в Кам’янському районі під контролем. Ніхто зі скаргами на чуму свиней до нас не звертається", − стверджує спеціаліст.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині виявлені нові випадки АЧС.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x