додому Новини Черкащанам відкрили секрети найсмачнішого шашлику

Черкащанам відкрили секрети найсмачнішого шашлику

0

Природа, шашлик, багаття і компанія. Якщо навколо вас все частіше лунають ці слова, значить травневі свята не за горами. У найближчі дні черкащан очікує сприятлива погодадля відпочинку на природі. Щоб вікенд пройшов якнайкраще, спланувати все треба заздалегідь. Особливо це стосується м’яса, яке перед смаженням на вугіллі треба ретельно підготувати. Секретами приготування смачного шашлику з сайтом vikka.ua поділилися професіонали цієї справи.

Шашлик – це не результат, а процес. Можна навіть сказати традиція, в якій чи не найголовнішу роль відіграє досвід, – говорять знавці кулінарії.

"У приготуванні шашлика ми завжди використовуємо свіжий свинячий ошийок. Не треба брати м’ясо темного кольору. На свіжість його можна перевірити, притиснувши пальцем: виїмка має швидко вирівнятися", – ділиться досвідом директор кафе-бару "Дюжина" Андрій Гончар.

Фото dujina.com.ua

Він застерігає від використання оцету при маринуванні м’яса. "Ми додаємо спеції: базилік, різні перці, суху аджику. Використовуємо зелень, але не петрушку. Маринуємо, як правило, зранку, щоб вже увечері можна було готувати. Соус до шашлику готуємо самі. Його невід’ємним інгредієнтом є болгарський перець", – зазначає директор закладу.

Фото dujina.com.ua

Дрова для шашлику у кафе-барі теж заготовляють самотужки. "Найкраще для шашлику використовувати фруктові дерева: дику грушу, яблуню. По-справжньому хороші для приготування м’яса на вогні дубові дрова. Акація дає гарний аромат, а ще непогано підходить липа. Не раджу брати хвойні дерева", – розповідає Андрій Гончар та запрошує усіх охочих скуштувати еталонного шашлику у кафе-барі "Дюжина", що розташований у Черкасах по вулиці Дахнівській 50/2. Телефон закладу (047) 236-04-51, а сайт dujina.com.ua.

У свою чергу шеф-повар гриль-бару "Добряк" Галина Ломтадзе радить брати для шашлику вирізку та ошийок. Це має бути найсвіжіше м’ясо.

Фото гриль-бару "Добряк"

Вона також підкреслила роль спецій у приготуванні шашлику. "Ми для себе вже давно визначились: використовуємо німецькі спеції і соуси", – поділилася досвідом шеф-повар.

Вона переконана, що зіпсувати страву може настрій. "Я раджу готувати з любов’ю та натхненням. Тоді страви вдаються найкращі, як, наприклад, у нашому закладі. У нас завжди смачно та ситно", – зазначила вона. Переконатися у цьому можете, завітавши до гриль-бару "Добряк", що розташований  у місті Черкаси по вулиці Гайдара. Телефон закладу: (0472) 38-29-92, (073) 481-22-57. Більш детальну інформацію можна переглянути за посиланням vk.com/dobro_ck.

Пропонуємо читачам ТОП-10 рецептів маринаду, які допоможуть приготувати смачний шашлик:

1. Відмінним маринадом для будь-якого не надто жорсткого м'яса послужить простий сік цибулі. Найкраще підійде біла, найбільш гірка цибуля. Наріжте її кружечками, присипте крупною сіллю і вашими улюбленими спеціями, а потім ретельно розминайте руками до виділення соку. Добре розім'яту цибулю змішайте з м'ясом і, сильно натискаючи пальцями, розімніть все разом.

2. З особливою обережністю використовуйте оцет при приготуванні маринаду. Зайва кількість оцту, так само як і недостатній час витримки м'яса, може зробити ваш шашлик сухим і жорстким. Найкраще звичайним столовим оцтом не користуватися зовсім, а замінити його хорошим фруктовим або винним оцтом.

3. Маринад готують з лимона та цибулі. Три великих цибулини наріжте кільцями, злегка розімніть з крупною сіллю і перемішайте з м'ясом. У склянку вичавте півлимона і долийте водою до верху. Додайте ваші улюблені спеції, добре перемішайте, влийте в м'ясо з цибулею. Залиште маринуватися на 5-10 годин.

4. Для свинини або телятини можна приготувати медовий маринад, який додасть вашому шашлику яскравий східний аромат. Злегка підігрійте на водяній бані 1 ст. ложку меду. Коли мед стане рідким, додайте до нього 3 ст. ложки соєвого соусу, 1 ч. ложку кунжутного масла, 1 ч. ложку свіжого або сухого імбиру, 1/2 ч. ложки насіння кумина, 2 розтертих зубчики часнику, червоний перець за смаком. Маринуйте м'ясо 5-8 годин.

5. Для жорсткого м'яса (яловичина, дичина) відмінно підійде маринад на основі червоного вина. Один стакан сухого червоного вина змішайте з 2 ст. ложками лимонного соку, додайте 1/4 ч. ложки сухої гірчиці і цукор за смаком. Головку ріпчастої цибулі наріжте кільцями, складіть в глибокий посуд, залийте підготовленою сумішшю і додайте ваші улюблені спеції, наприклад гвоздику, лавровий лист і розмарин. Доведіть маринад до кипіння і остудіть. Маринуйте м'ясо 10-12 годин.

6. Для того, щоб швидко пом'якшити навіть найжорсткіше м'ясо, вам знадобиться маринад з ківі. Половину стиглого ківі очистіть, а м'якоть розімніть до отримання однорідного пюре. Змішайте пюре з ківі з однією склянкою рослинного масла, додайте 1/2 ч. ложки меленого кумина, 1 ч. ложку меленого коріандру і 20 гр. дрібно посіченої зелені петрушки. Маринуйте м'ясо 1-3 години в прохолодному місці.

7. Зберегти в повній мірі соковитість вашого м'яса допоможе оригінальний маринад з крохмалем. Два великих помідори натріть на тертці або подрібніть в блендері. За допомогою марлі відіжміть прозорий сік з томатної маси. Додайте 5 ст. ложок соєвого соусу, 1 ст. ложку меду, 1 ч. ложку крохмалю, 1 ч. ложку меленої паприки, 1 ч. ложку кунжутного масла, сіль і червоний перець за смаком. Дрібно нарубати 50 гр. цибулі порею і 4 зубчики часнику. Додайте овочі до маринаду і ретельно перемішайте. Маринуйте м'ясо 5-6 годин.

8. Рибі і курячому філе сподобається маринад із зеленню. Дві головки ріпчастої цибулі наріжте кільцями, присипте крупною сіллю. Дрібно нарубати по 50 гр. зелені м'яти і кінзи. Роздушіть один зубчик часнику. Змішайте всі інгредієнти, додайте 150 мл. оливкової олії і 2 ст. ложки лимонного соку. Час маринування в такому маринаді становить 2-4 години.

9. Ще один прекрасний маринад для шашлику з риби готують на основі йогурту. Три столові ложки натурального йогурту змішайте з 3 ст. ложками томатної пасти, додайте 1 ст. ложку соєвого соусу, 1 ст. ложку оливкової олії, 4 подрібнених зубчики часнику, 2 ст. ложки натертого свіжого імбиру, 1/2 ч. ложки меленого кардамону, 1 ч. ложку меленої паприки, сіль і червоний перець за смаком. Все ретельно перемішайте. Маринують 4-6 годин у прохолодному місці.

10. Для шашлику з овочів вдалим буде масляний маринад. 4 ст. ложки оливкової олії з'єднайте з 1 дрібно посіченою головкою цибулі, 2 подрібненими зубчиками часнику, 1 ст. ложкою дрібно посіченої зелені. Додайте трохи ваших улюблених спецій і ретельно перемішайте. Поливайте овочі таким маринадом під час обсмажування на шампурах і перед подачею до столу.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині подорожчає м’ясо та трохи подешевшає молочна продукція. 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version