НовиниЧеркащинаЧеркащанам нагадали правила безпечного використання димових та вентиляційних каналів...

Черкащанам нагадали правила безпечного використання димових та вентиляційних каналів у спеку

-

- Advertisment -

У період підвищеної температури повітря тяга в димових та вентиляційних каналах (далі – ДВК) суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися зворотна тяга. Управління Держпраці у Черкаській області попереджає, що особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом.

Як перевірити тягу самостійно

Чи є тяга, кожний споживач може перевірити самостійно, за допомогою легкої смужки паперу Її. слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно звернутися до балансоутримувача для виклику спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Хто відповідальний за стан та перевірку димових та вентиляційних каналів

Відповідно до глави 6 Правил безпеки систем газопостачання, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів покладається:

– у житлових будинках на балансоутримувачів чи голову ОСББ;

– у приватних будинках – на власників (орендарів). Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій (які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт);

– власники приватних будинків також мають право самостійно перевіряти та прочищати ДВК, але тільки після одержання інструктажу і пам'ятки.

Результати перевірки ДВК спеціалізованими організаціями оформляються актом. У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, а також направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану ДВК для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

Періодичність обстеження

Димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно перевіряються один раз на рік, перед початком опалювального сезону.

Якщо такі прилади працюють цілий рік – двічі на рік (навесні і восени).

Димові канали опалювально-варильних печей – не рідше одного разу на 6 місяців (навесні і восени). Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу мають обслуговуватись щонайменше кожні 2 місяці.

У зимовий період, не рідше одного разу на місяць, домовласник повинен проводити огляд оголовків димоходів, щоб вчасно запобігти їх обмерзанню і закупорці.

Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими.

Як повідомляв сайт vikka.ua, негода на Черкащині повалила дерева.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на Великдень посилено патрулюватиме поліція

Правоохоронці будуть забезпечувати безпеку під час богослужінь та зібрань вірян, а також координувати евакуацію у разі повітряної тривоги. Про...

Обережно, ботулізм: на Уманщині подружжя отруїлося рибою

На Черкащині продовжують реєструватися випадки захворювань на ботулізм. У лікарні перебувають чоловік та дружина із Жашківської громади. Повідомляє Черкаський...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x