НовиниБезпекаЯк перевіряють фрукти і ягоди на ринках Черкащини?

Як перевіряють фрукти і ягоди на ринках Черкащини?

-

- Advertisment -

Які лабораторні дослідження проводять на ринках області, які норми допустимі, аби рослинна продукція потрапила на ринок і зрештою до кошика споживача – на ці запитання відповів начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров. Про це йдеться на сайті установи.

Передусім фрукти, як і овочі, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби перевіряють за органолептичними показниками.

– Звертається увага на зовнішній вигляд продукції, смак, наявність механічних пошкоджень. Обов’язково встановлюється походження продукції, звідки вона до нас приїхала, – пояснює Сергій Гончаров. – Зокрема, цього року не допустили до реалізації на ринках області 55 кг полуниці. Ягода не пройшла перевірку саме за показниками органолептики, тобто вона мала механічні пошкодження. Зазвичай така ягода дуже швидко пліснявіє і псується, тож її не можна допускати до споживача.

Окрім того, у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи періодично проводяться дослідження радіологічного фону продукції. Обов’язковий також контроль щодо забруднюючих речовин, особливо нітратів.

Максимально допустима норма нітратів у сезонних фруктах і деяких овочах – не більше ніж 60 мг на 1 кг. І сезонність тут відіграє свою роль.

«Якщо ми говоримо в цілому про норми нітратів та інших хімічних речовин у фруктах, ягодах і овочах, ми все ж таки зважаємо на сезонність. Адже для ранніх фруктів, овочів та зелені показники кількості нітратів будуть дозволені вищі, якщо ж це сезон і ґрунтові фрукти та овочі, то показники мають бути нижчими», – зазначив Сергій Гончаров.

За його словами, кожна партія рослинної продукції, яка щодня заїжджає на офіційний ринок, досліджується лабораторією, спеціалісти відбирають зразки продукції і відповідно до встановленого порядку проводять дослідження.

Після проведення досліджень лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи видається підтверджувальний документ – експертний висновок на цю партію продукції.

«Будь-який споживач має право запитати у продавця на ринку цей експертний висновок та переконатися, що продукція дійсно проходила ветеринарно-санітарну експертизу», – наголошує Сергій Гончаров.

Тож, щоб убезпечити себе від придбання неякісної продукції, фахівець радить купувати її тільки на офіційних ринках, де вона проходить належну перевірку.

Читайте також: У Гідрометцентрі повідомили, чи заважатимуть дощі жнивній кампанії.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x