Online TV
НовиниБезпекаЯк перевіряють фрукти і ягоди на ринках Черкащини?

Як перевіряють фрукти і ягоди на ринках Черкащини?

- Advertisment -

Які лабораторні дослідження проводять на ринках області, які норми допустимі, аби рослинна продукція потрапила на ринок і зрештою до кошика споживача – на ці запитання відповів начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров. Про це йдеться на сайті установи.

Передусім фрукти, як і овочі, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби перевіряють за органолептичними показниками.

– Звертається увага на зовнішній вигляд продукції, смак, наявність механічних пошкоджень. Обов’язково встановлюється походження продукції, звідки вона до нас приїхала, – пояснює Сергій Гончаров. – Зокрема, цього року не допустили до реалізації на ринках області 55 кг полуниці. Ягода не пройшла перевірку саме за показниками органолептики, тобто вона мала механічні пошкодження. Зазвичай така ягода дуже швидко пліснявіє і псується, тож її не можна допускати до споживача.

Окрім того, у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи періодично проводяться дослідження радіологічного фону продукції. Обов’язковий також контроль щодо забруднюючих речовин, особливо нітратів.

Максимально допустима норма нітратів у сезонних фруктах і деяких овочах – не більше ніж 60 мг на 1 кг. І сезонність тут відіграє свою роль.

«Якщо ми говоримо в цілому про норми нітратів та інших хімічних речовин у фруктах, ягодах і овочах, ми все ж таки зважаємо на сезонність. Адже для ранніх фруктів, овочів та зелені показники кількості нітратів будуть дозволені вищі, якщо ж це сезон і ґрунтові фрукти та овочі, то показники мають бути нижчими», – зазначив Сергій Гончаров.

За його словами, кожна партія рослинної продукції, яка щодня заїжджає на офіційний ринок, досліджується лабораторією, спеціалісти відбирають зразки продукції і відповідно до встановленого порядку проводять дослідження.

Після проведення досліджень лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи видається підтверджувальний документ – експертний висновок на цю партію продукції.

«Будь-який споживач має право запитати у продавця на ринку цей експертний висновок та переконатися, що продукція дійсно проходила ветеринарно-санітарну експертизу», – наголошує Сергій Гончаров.

Тож, щоб убезпечити себе від придбання неякісної продукції, фахівець радить купувати її тільки на офіційних ринках, де вона проходить належну перевірку.

Читайте також: У Гідрометцентрі повідомили, чи заважатимуть дощі жнивній кампанії.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

З Карпат повернулася перша група дітей з Черкас, які відпочивали за кошти міського бюджету

Перша група з 98 дітей з Черкас завершила відпочинок у таборі «Соколята» в Карпатах. Про це повідомляє департамент соціальної...

Медикам із Черкащини вручили відзнаки святителя-хірурга Луки

У День Всіх Святих, який відзначається у першу неділю після П’ятидесятниці, вручили відзнаку святителя-хірурга Луки низці медичних працівників міста...

Цікаве:

Тріщина на екрані не вирок: як відновити смартфон і не втратити нерви

Сенсорний екран — найуразливіший елемент сучасного смартфона. Один невдалий...

Що важливо знати при покупці iPhone 14 БУ: поради експертів

Покупка бу Айфона 14 може бути чудовим вибором для...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас