НовиниЧеркащина«Україна залишає за собою право на самооборону», – Зеленський

«Україна залишає за собою право на самооборону», – Зеленський

-

- Advertisment -

Міжнародно визнані кордони України залишаться такими попри будь-які заяви та дії Російської Федерації. Про це у відеозверненні заявив президент Володимир Зеленський.

Президент виступив зі зверненням до українців після засідання Ради нацбезпеки й оборони та перемовин із кількома світовими лідерами. Такі дії зумовлені учорашніми рішеннями російської влади, яка визнала «незалежність» окупованих територій Донецької та Луганської областей.

– Україна однозначно кваліфікує останні дії Росії як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Уся відповідальність за наслідки у зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії. Визнання «незалежності» окупованих території Донецької і Луганської областей може означати односторонній вихід Росії із Мінських домовленостей та ігнорування рішень у рамках Нормандії. Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати. Сьогоднішніми та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, що фактично перебувають в окупованих районах Донбасу з 2014 року, – повідомив Зеленський.

Президент заявив, що Росія, яка 8 років підтримує війну, не може «підтримувати мир», як вона сама про це заявляє. Він обговорив ситуацію з президентом Франції Еманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем і повідомив, що говоритиме з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Що відбуватиметься далі? Як зазначає Володимир Зеленський, Україна хоче миру й послідовна у своїх діях. Тому МЗС уже звернулося до держав-членів Ради безпеки ООН із запитом на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести відповідні консультації. Президент також ініціював скликання засідання Радбезу ООН і проведення спеціального засідання ОБСЄ. Також ініційоване екстрене скликання Нормандської четвірки.

Президент запевнив, що кордони України надійно захищені, створено систему територіальної оборони, а від партнерів очікують чітких і дієвих кроків підтримки.

За словами Зеленського, віповідно до статті 51 статуту ООН, Україна залишає за собою право на індивідуальну і колективну самооборону. Ми добре розрізняємо провокації та наступ дій агресора. За нами правда, і її ми ніколи не будемо приховувати. Як тільки ми побачимо зміну ситуації, зростання ризиків, ви будете про все це знати.

– Ми на своїй землі, ми нічого і нікого не боїмося. Ми нічого і нікому не винні. Ми нічого і нікому не віддамо і в цьому впевнені, – насамкінець зауважив президент.

Повне звернення Володимира Зеленського:

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x