НовиниЧеркащинаУ Чигирині харків'янка представила власний «Ляльковий літопис війни»

У Чигирині харків’янка представила власний «Ляльковий літопис війни»

-

- Advertisment -

Сьогодні в музеї ім. Б. Хмельницького відбулося відкриття персональної виставки харківської майстрині Олени Адільбекової  «Ляльковий літопис війни». Про це повідомляють на сторінці Національний історико-культурний заповідник «Чигирин».

Олена Адільбекова – кризовий психолог. Лялки створює з 2014 року. Саме це хобі допомогло витримати перебування в Харкові під час запеклих боїв на околицях міста.

Під впливом побаченого на вулицях Харкова, повідомлень з фронту, в укритті, під обстрілами з’явилися авторські ляльки в техніці текстильної пластики. Композиції різноманітні: «ЗСУ і Батько», «Попасна», «Мадонна з дитиною», «Зі смартфоном» «На підлозі», «Бабуся з гусем», «З котиком», «Щоки впали»та інші. Кожна лялька має свого прототипа. Майстриня веде своєрідний ляльковий літопис війни.

Ляльки передають біль, сум і разом з цим віру та надію в сили харків’ян та українців. Більша частина виробів створена в техніці тканинної пластики. Але є й авторські інтерпретації народних ляльок. Також є роботи з ниток та природних матеріалів.

На виставці представлені ляльки створені за дослідженнями О.Найдена “Княгиня і Молодиця” (Катерини Ляшко з Черкащини). Вони стали доленосними для майстрині, оскільки у неї з’явилася можливість евакуюватися з Харкова саме на Черкащину у село Лихолiти Золотонiського району, де зараз і проживає із своєю родиною. У затишному просторi старовинної покинутої хати-прихистку майстриня символічно та з вдячністю за спокій, тишу, гостинність, відтворила народну ляльку «Княгиню», зафіксовану дослідниками в с. Золотоношка.

Зараз Олена Адільбекова працює над колекцією ляльок у костюмах кримських татар для проекту «Кримськотатарські Студії».

Роботи майстрині супроводжуються авторськими етикетками–анотаціями.

Ляльки-обереги супроводжували й сина майстрині Валерія Адільбекова під час військової служби в зоні АТО-ООС у 2016-2019 роках у складі 93-ї ОМБр «Холодний яр». Разом із воїно вони пройшли бойовий шлях на Бахмутських висотах і повернулися додому фактично неушкодженими.

На відкритті виставки були присутні не лише чигиринці, але й земляки Олени Адільбекової – харків’яни, які зараз мешкають у Чигирині.

Читайте також:

В Умані замість танка хочуть поставити пам’ятник «Борцям за Волю, Свободу та Незалежність України»

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x