НовиниЧеркащинаНа Черкащині пропонують повернути місту історичну назву

На Черкащині пропонують повернути місту історичну назву

-

- Advertisment -

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Михайло Наєнко, уродженець Гуляйполя, що на Черкащині, закликає перейменувати Катеринопіль, який нині належить до Звенигородського району, на Калниболота. Він пропонує повернути місту історичну назву, інформує сайт «Вісті Черкащини».

Таку думку Наєнко відстоює давно. Зі слів професора, селище назване на честь російської імператриці Катерини ІІ.

«Від імені «Екатерины» смт Катеринопіль повинне відмовитись якнайшвидше, – зауважує Михайло Кузьмович. – Йому, в установленому порядку, слід повернути його історичну назву «Калниболота».

Подає Михайло Наєнко й етимологію цього топоніма. З його слів, походження назви «Калниболота» науковцями достеменно встановлене. Вона суто слов’янська. «Калничити» відповідає часто вживаному сьогодні слову «штукатурити», а «болото» – це рідка речовина, якою «штукатурять» («укалничують») будь-яку поверхню. Такою речовиною могло бути не тільки всім відоме «болото», а й, наприклад, «шліхта» – клейкий розчин з житнього борошна, крохмалю та мила, яким просочують основу тканини майбутнього полотна для надання їй міцності й гладкості. Такою ж «шліхтою» ще донедавна «укалничували» верхню частину солом’яної покрів­лі хат, яка внаслідок цього ставала більш стійкою під час дощів та іншої негоди.

Нагадаємо, що нині триває проецс перейменування міста Ватутіно. У Ватутіному на Черкащині тривають дискусії щодо обрання нової назви міста. Чим більше триває обговорення, тим більше містяни заходять у глухий кут.

Місто на Черкащині пропонують назвати на честь Джонсона

2 2 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
11 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Sasha
Sasha
1 рік тому
Рейтинг статті :
     

Трохи назва стара дивна, а Катеринів по Україні повно, ось у чому фокус, це не обов’язково як символ Катерини 2

Олександра
Олександра
1 рік тому

Справа в тому, що недалеко від Катеринополя у Кіровоградській області вже є село Калниболото.

Тот парень
Тот парень
1 рік тому

Правильно и выделить на переименование лямов 50 гривен и проффесору за рацуху накинуть пятерку лямов, вперёд больше занята не чем,подумаешь война идёт да ради бога она уже 8 лет идёт а это вопрос надо решить немедленно !!!! Таким людям которым делать нечего надо в голову гвоздь вбить !!!!

Тот парень
Тот парень
Відповісти  Тот парень
1 рік тому

Чим закынчилвсь ысторыя “таво парня”? Катастрофою його літака… Справа не в тому, що “немедленно”. А в тому, щоб переконати совкову вату: жити в ярмі агресора можна до пори до часу. Цей агресор сьогодні вбиває від 50-ти до 100 українців, а снаряди подає Екатерина Вторая і її “Екатеринополь”. А ви говорите про якісь 50 гривень. Якби у вас у дворі чи й на печі розірвалась рашистська ракета, ви б заговорили інакше. А такі ракети й снаряди щодня рвуться на половині України. “Это нужно не мервым, это нужно живым”, З бібліотек, зі шкіл, зі свідомості вимітають усе імперсько-російське, а ви тримаєтесь за спідницю Екатерини. Поставте їй пам’ятник у Екатеринополє і сторожуйте біля нього…..
… .

Ніна
Ніна
Відповісти  Тот парень
1 рік тому

Взагалі то сказано було не за 50 грн., а за 50 млн. грн. (читайте уважніше). А ці кошти я думаю зараз важніше витратити для потреб ЗСУ, аніж на перейменування. Прийдемо до перемоги, тоді буде і все інше вирішуватися.

Натаха
Натаха
Відповісти  Тот парень
1 рік тому

А що? Коли переіменують назву Катеринополя, тоді перестануть ракети рватися??? Кажуть: коли собаці робить нічого, вона яйця лиже! От зараз цим наша недо..влада і займається!🤬🤬 І ще, хотіла запитати- а що таке “совкова вата”??🤔

Виктор
Виктор
1 рік тому

Автор, хоть i прохвесор-но дебiл.

Валентина
Валентина
1 рік тому

Кацапё ещё пока недогадывается, какую участь им устроил ихний ху..о. Гнид будут и после войны истреблять,теперь уже на ихней рашке.Будут мрази ходить и оглядеватся.Наш долг перед убитыми украинцами,зделать всё чтобы кацапы на тысячу лет помнили свой гнусный позор и зверства которые они творили в Украине.

Сергій
Сергій
1 рік тому
Рейтинг статті :
     

Не надо перейменовувати
Ця назва краща яка є

Оксана
Оксана
1 рік тому

Нема чим зайнятися?Нема куди бюджет всунути?Верніть райони на місце і сільради.Приберіть реформу медичну з сімейної медицини.Европейська медицина відстоюй.До лікаря через місяці попасти можна.

Тетяна
Тетяна
1 рік тому

Як змінювати то вже на якусь гарну назву, а то пропонує назву таку собі, поки вимовиш, язик зломиш.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні повернули додому дівчину, яка загубилася

Нещодавно на лінію екстреного виклику 102 звернулася занепокоєна мати, повідомивши, що її донька пішла з дому й не повернулася....

“Не потрібно їхати в Японію”: красою черкаських сакур захоплюються навіть іноземці (ВІДЕО)

У Черкасах в Долині троянд цвітуть сакури. Білі та рожеві квіти приваблюють сотні черкащан та гостей міста. Інформує власний...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

11
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x