додому Новини Черкащина На Черкащині прогнозують вітер, похолодання і сніг

На Черкащині прогнозують вітер, похолодання і сніг

1
gk-press.if.ua

Теплий березень уже в ці вихідні перестане бути теплим. На Черкащину насувається похолодання, опади і різкий вітер. Про це пише керівник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань

gk-press.if.ua

На цьому тижні березень 2023 порадував справжнім весняним теплом. Середньодобова температура повітря вже становить 8-11º тепла, перевищує норму на 6-8º та відповідає середині квітня.

У суботу утримається ще тепла та без істотних опадів погода. Лише хмарність та посилений вітер вказуватимуть на наближення активного атмосферного фронту із заходу. Температура вночі 3-8º тепла, вдень 12-17º тепла.

У неділю холодний атмосферний фронт принесе дощі, грози і пориви вітру до 15-20 м/с. Температурний фон знизиться на 3-5º: вночі до 2-7º тепла, вдень до 10-15º тепла.

У ніч із суботи на неділю, о 3 годині стрілки годинників в Україні переведуть на годину вперед – доведеться прокидатися раніше. Переведення годинників здійснюється для того, щоб людина могла працювати довше та використовувати при цьому менше штучного освітлення. 

За попередніми розрахунками, у понеділок, 27 березня ненадовго стихне вітер, температура вночі 2-7º тепла, вдень проглядатиме сонце, яке підтримає температуру на рівні 9-14º тепла.

У вівторок, 28 березня, імовірні опади у вигляді снігу та мокрого снігу, рвучкий північний вітер небезпечних значень 15-20 м/с. Місцями по області можливе утворення тимчасового снігового покриву, висотою 2-3 см.Денна температура знизиться до 0-2º тепла. Тож, не поспішаємо ховати у шафи теплий одяг.

29 березня відкриється доступ арктичному повітрю, похолодає до 0-5º морозу вночі та 1-6º тепла вдень.

За прогнозом синоптиків, морози не завдадуть шкоди вегетуючим культурам, адже теплолюбні культури ще не сіяли, а ті, що продовжують розвиватися, перебуваютьу фазах невразливих до таких температур. Зниження температури лише затримає фазовий розвиток і змістить строки цвітіння, зокрема плодових на більш пізні. Згадаємо беззимний 2020 рік, коли в 20 числах березня вже цвіли абрикоси і померзли. Температура грунту після 8-10º на глибині 10 см у період потепління хоч  і знизиться, однак дозволятимке продовжувати сівбу ранньої ярини, сходи якої не бояться морозів і витримують до -8..-9º. Опади навесні зайві не бувають, адже ґрунтова волога верхніх шарів має властивість швидко випаровуватися.

Читайте також:

Через загорання сухої трави в Черкаському районі постраждала жінка

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version