НовиниЧеркащинаДоторкнутися до історії: на Черкащині дітей вчили пекти пиріжки

Доторкнутися до історії: на Черкащині дітей вчили пекти пиріжки

-

- Advertisment -

Духмяна випічка і ароматні сливи. У Бабусиній хатці сьогодні кулінарний майстер- клас. В межах культурного проєкту дітей з Ліпляви навчають таїнству випікання пиріжків.

Тісто замішувала бабуся Рая. За таким рецептом іще у 19 столітті пекла хліб та пиріжки її бабуся. Такий рецепт тіста обрали недарма. Організатори Благодійного фонду МХП- громаді впевнені, країну і її історію можна пізнати і через їжу. І куди цікавіше спробувати приготувати самому, аніж читати у підручниках. Тому й подарували дітям таку можливість.

Під керівництвом бабусі Раї всі гуртом заходилися ліпити пиріжки.

Для Аліни готувати щось із  тіста – звична справа.  У родині  часто готують  вареники, печуть хліб та пиріжки. Але атмосфера у Бабусиній хатці зробила цей ритуал особливим.

Готували смаколик , дотримуючись усіх технологій наших пращурів. Перед тим як відправити тісто  до печі,  вигребли зайвий жар ,а пиріжки змастили збитим яйцем.

Буквально за  півгодини хатинку заполонив духмяний аромат  випічки. Пиріжки зі сливами за рецептом наших пращурів – готові.

Опанувавши роботу з тістом,взялися за ще один український символ – ляльку мотанку.

Науково- технічний прогрес віддаляє сучасних дітей від  історії і культури,яку творили наші діди – порадіти,впевнена організаторка культурного проєкту «Бабусина хата» Анна Сухобрус. Тому й вирішила долучити молодь до цього таїнства.

Ана Сухобрус, організатор культурного проекту «Бабусина хатка»:

«Одного разу коли сюди зайшли діти із села, побачили піч і запитали мене що це. Одна справа, коли ти їси хліб, який ти придбав і не знаєш, яка праця за ним  стоїть. Інша справа коли ти бачиш яким чином наші бабусі пекли той хліб“.

Оргіназатори  таких заходів – агрохолдинг МХП- якраз і роблять ставку на вивчення молоддю  української історії та культури. Прагнуть показати їй  багатство і розмаїття  нашої національної  спадщини. Мріють, щоб українці шукали свою долю на батьківщині і тут жили заможно.

Віталій Очеретяний, представник БФ «МХП- громаді»:

«Керівництво фонду виділяє ресурси щоб ці проекти реалізувати. Для того, щоб людям дати можливість відчути, що вони можуть щось зробити. І зараз все більше і більше іде подібних ініціатив, іде від громад, просто від ініціативних людей

І ці ініціативи у БФ «МХП- громаді» готові радо підтримати, бо хочуть  відкрити людям яскравий і багатогранний  світ української самобутньої культури та історії.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні зупинили водія “під кайфом”, у якого не було права кермування 

У Черкасах патрульні виявили водія автомобіля з ознаками наркотичного сп'яніння та без прав кермування. Повідомляє патрульна поліція Черкаської області. Патрулюючи...

Майже 200 черкаських аграріїв залучили кредити на розвиток господарства

З початку року 197 аграріїв Черкаської області отримали понад 805 млн гривень банківських кредитів на розвиток господарств. Про це...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x