НовиниЧеркащинаЦерковні свята й вихідні дні у жовтні 2022: що...

Церковні свята й вихідні дні у жовтні 2022: що та коли відзначатимуть українці

-

- Advertisment -

Головним православним святом у жовтні є Покров Пресвятої Богородиці, який в нашій державі об’єднаний із Днем захисників та захисниць України. OBOZREVATEL розповідає, які ще церковні свята будуть у жовтні та коли вірянам необхідно дотримуватись посту.

2 жовтня – день пам’яті благовірного Ігоря, князя Київського і Чернігівського

Свято присвячене подвигу правнука князя Ярослава Мудрого, який прагнув примирити нащадків легендарного правителя, які вели міжусобні війни за його спадок. Але зрештою він мученицьки загинув від рук своїх противників.

3 жовтня – мученика і сповідника Михайла, князя Чернігівського і боярина його Федора

Православного князя та його боярина церква шанує за відмову перейти у язичництво на вимогу хана Батия, за що обидвоє були страчені.

4 жовтня – Святителя Дмитра Ростовського

Святитель Дмитрій прислужився церкві, склавши Житія святих на весь рік. Після його смерті у митрополита не знайшли ніяких багатств окрім книг та рукописів. Майже за півстоліття після його смерті на місці поховання були віднайдені нетлінні мощі Дмитра Ростовського. На честь цього і встановлене церковне свято.

7 жовтня – першомучениці Фекли

Православна свята народилась на території сучасної Туреччини у сім’ї язичників, але захопилася проповідями апостола Павла і перейшла у християнство. За це її мали стратити через спалення, але вогнище загасив раптовий дощ. Фекла проповідувала на Близькому Сході до глибокої старості і є вельми шанованою святою.

9 жовтня – Преставлення Іоанна Богослова

У цей день церква шанує євангеліста, автора Книги одкровення Іоанна Богослова, який помер у глибокій старості і вважався останнім живим апостолом, який бачив Ісуса Христа.

11 жовтня – Собор преподобних отців Києво-Печерських

У цей день вшановуються усі святі монахи Києво-Печерсько лаври, які поховані у Ближніх (Антонієвих) печерах

14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці

Свято Покрови пов’язано із дивом, коли приблизно у 910 році мешканці Царгорода (Константинополя) під час облоги міста руським військом у молитві попросили Богородицю про заступництво. І вона явилась їм і вкрила людей своїм омофором – ритуальним полотном. Після цього люди стали невидимими для ворогів. Також цей день є Днем українського козацтва, яке вважало Богородицю своєю заступницею, а в сучасні часи 14 жовтня також святкується День захисників та захисниць України.

19 жовтня – апостола Фоми

Фому, одного з 12 учнів Христа називають Невіруючим за те, що він висловив сумнів у воскресінні свого учителя. Втім, у своєму служінні він зайшов далі за своїх побратимів, опинившись із проповіддю аж в Індії.

21 жовтня – преподобної Пелагії Антіохійської

Свята Пелагія була блудницею та танцівницею в місті Антиохія на території сучасної Туреччини. Але, почувши проповідь єпископа Нонна кардинально змінила своє життя, віддала власне майно на допомогу нужденним, перебралась до Єрусалиму і прожила решту життя як чернець-чоловік. Лише після смерті брата Пелагія з’ясувалось, що він насправді був жінкою.

23 жовтня – Собор Волинських святих

Свято встановлене на згадку про про визволення Почаївської лаври з уніатського полону та повернення в православ’я 10 жовтня 1831 року.

26 жовтня – Іверської ікони Божої Матері

За легендою, на ікону, яка зберігається на горі Афон, полювали іконоборці, тому, щоби захистити святиню, одна жінка опустила її у море. Два століття потому монахи віднайшли її, побачивши, як образ посеред вод підтримує вогняний стовп. Забрати її зміг преподобний Гавриїл Святогорець, який дійшов до ікони по воді. Вважається, що чудотворна ікона стане провісницею кінця світу, зникнувши з Афону.

27 жовтня – преподобного Миколая

Микола Святоша, князь Луцький і Чернігівський, правнук Ярослава Мудрого першим із руських князів прийняв чернецтво. Його коштом був збудований надбрамний храм на честь Святої Троїці в Києво-Печерській Лаврі – всі гроші, які він отримував, Микола спрямовував на розбудову храмів. Увійшов в історію як миротворець, адже мирив між собою своїх братів, що воювали за владу.

30 жовтня – пророка божого Осії, Андрія Критського

Пророк Осія жив майже за тисячу років до Христа і віщував падіння ідолопоклонства і встановлення християнства по всьому світу. Також пророкував народження Спасителя. Андрій Критський же жив у 8 столітті нашої ери, в часи імператора Константина Копроніма, який боровся з іконами. Правитель наказав катувати і стратити святого, але той помер по дорозі до місця страти.

31 жовтня – апостола і євангеліста Луки

Лука був одним з 12 учнів Христа, мав добру освіту, тож увійшов до кола канонічних авторів Євангелія, створивши свою версію життєпису Ісуса. Цей текст він створював спеціально для неюдеїв, щоби поширювати Слово Боже за межі єврейського народу. Вважається першим іконописцем і святим покровителем лікарів, адже сам практикував медицину.

Церковні пости в жовтні 2022 року

Усі пости цього місяця будуть одноденними. Вони випадають на 1, 6, 8, 15, 20, 22, 27 і 29 число. У ці дні віряни мають бути стриманими в їжі і не споживати продуктів тваринного походження.

Чи будуть у жовтні 2022 додаткові вихідні

Оскільки в Україні продовжується дія воєнного стану, додаткові вихідні та скорочені робочі дні працівникам не надаються.

Як раніше писав OBOZREVATEL, на Покрову незаміжні дівчата можуть звертатись до Богородиці з проханням про заміжжя – існує спеціальна молитва для цього.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x