НовиниЧеркасцям загрожують інфекційні хвороби: чому і хто в цьому...

Черкасцям загрожують інфекційні хвороби: чому і хто в цьому винен

-

- Advertisment -

За 2014 рік у Черкаській області та обласному центрі значно зросла кількість інфекційних захворювань. Що стало причиною, які тенденції прослідковуються, до чого це може призвести в майбутньому, з'ясовував кореспондент vikka.ua.

У 2014 році в Черкасах та області спостерігалося зростання випадків захворюваності на низку інфекційних та вірусних хвороб. Про це свідчать статистично-довідкові дані санітарно-епідеміологічної служби міста, які є в розпорядженні нашого видання.

На що хворіли

 

Згідно з документом, зафіксовано зростання захворюваності на гастроентероколіти визначеної етіології по області на 3,9 %, ротавірусної етіології – на 39 % по області і 29 % по місту, протозойні хвороби зросли по області на 18,8 %, а по місту – на 22 %.

Кількість хворих на лептоспіроз в Україні зросла на 37 %, по Черкаській області на 5 %, а по Черкасах – на 3 %.

Також, за даними СЕС, зростання захворюваності на кашлюк (коклюш) в Україні за минулий рік спостерігається в 2,2 рази, на території області – на 35 випадків. У Черкасах у позаминулому році не було жодного випадку, а торік уже з'явився 21 випадок хворих на кашлюк.

В Україні, в Черкаській області та місті, згідно з документом, зростає захворюваність на вірусні гепатити, зокрема на вірусний гепатит А, який передається елементарним шляхом: через брудні руки, забруднені предмети тощо. В Україні захворюваність на цю інфекцію зросла вже на 49 % торік, по області – в 4,9 рази, у Черкасах – у 4 рази.

Якщо говорити про вірусний гепатит С, який передається з нестерильними медичними інструментами й інструментами, що використовуються для бриття, педікюру, манікюру тощо, то ця захворюваність теж зросла: в області на 16 випадків, а в місті – на 6 випадків.

До того ж, у Черкасах завошивленість за минулий рік виросла на 28 %.

Крім того, на території України вже зареєстровано 2 випадки "лихоманки Ку", 3 випадки кліщового вірусного енцефаліту і 1 випадок геморагічної гарячки.

Удвічі зросла кількість хворих із відкритим туберкульозом

 

"Захворюваність на туберкульоз органів дихання, якщо дивитися в цілому, то нібито зменшується, – коментує статистичні дані головний державний санітарний лікар Черкас Василь Загородній. – Але кількість хворих, виявлених із відкритою формою туберкульозу, тобто ті, які вже заражають інших, невпинно зростає. Якщо по області, то на 22 %, а по місту – на 58 %".

Василь Загородній. Фото Анатолія Бабака

За його словами, це тому, що на ранніх стадіях не виявляють хворих на туберкульоз.

"Бо ніхто не контролює проходження медичних оглядів, як це робила санітарно-епідеміологічна служба. І робітники працюють до тих пір, доки не починають уже випльовувати з кров'ю збудника, і бачать, що щось не те. Тоді вже звертаються за медичною допомогою", – пояснив він.

Як показує статистика, хворі з відкритою формою туберкульозу в загальній кількості хворих становлять понад 50 %.

Торік у Черкасах на туберкульоз захворіло 116 осіб, 65 із них – з відкритою формою. По області загалом 651 хворий, а 343 із них – з відкритою формою. Якщо брати по Україні (за 11 місяців 2014 року), то приблизно 22 тисячі – загальна кількість хворих на туберкульоз, а близько 12 тисяч хворих – із відкритою формою.

Загородній також прокоментував ріст захворюваності на інші інфекційні та вірусні хвороби.

"Є чітка тенденція по всій Україні зростання захворюваності на лептоспіроз. Це через те, що поліквідовували дезінфекційні відділи і цілі станції. У результаті з гризунами борються приватні структури, роботу яких можна по-різному оцінювати", – підкреслив керівник черкаської СЕС.

"Підняв голову" кашлюк. Хоча це інфекція керована специфічними засобами профілактики – вакцинацією. Але, враховуючи те, що в Україні торік вакциновано менше 40 % від тих, хто підлягає вакцинації проти всіх інфекцій, проти яких є вакцини, тому ми вже маємо ріст захворюваності на кашлюк. І ця кількість буде зростати, тому що з'являється великий шар неімунізованих, незахищених дітей проти цієї інфекції", – спрогнозував Загородній.

Збільшення кількості захворюваності на вірусний гепатит С, на його думку, свідчить про недотримання протиепідемічного режиму на об’єктах, де можуть пошкодити шкіру і внести інфекцію, а вірусний гепатит С – це хвороба, яка призводить до інвалідізації людини з послідуючою смертю: цироз або рак печінки.

У СЕС знають причини росту інфекційних хвороб

 

У Черкаській міській СЕС зростання кількості таких захворювань пов'язують із введенням мораторію на проведення будь-яких перевірок санітарно-епідеміологічною службою об’єктів господарювання з середини минулого року.

Нагадаємо, на початку серпня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік", яким було введено мораторій на проведення перевірок будь-якими контролерами, крім податкової та митниці.

Стаття 31 цього закону передбачає, що перевірки дозволяються лише у двох випадках: дозволу уряду та власного прохання суб’єкта господарювання. А заборона була чинною протягом серпня – грудня 2014 року.

Однак наприкінці грудня парламент продовжив цей мораторій до 1 липня 2015 року, ухваливши Закон України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28.12.2014 р. №76-VIII.

За словами глави Черкаської СЕС, у 2012 році в Україні було зареєстровано 28 спалахів масових гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь, у 2013 році – 48, а в 2014-му, коли вже фактично заборонили перевірки, в Україні зареєстровано 67 спалахів гострих кишкових інфекцій та масових харчових отруєнь (сальмонельоз, гастроентероколіти тощо).

Загалом захворіло 1215 осіб, серед яких 570 дітей. Витрати на лікування цих хворих становили торік понад 3 мільйони гривень.

"Практично щодня нам телефонують, що то в тому дитячому садку, то в іншому, то в одній школі, то в іншій завошивленість дітей, які потім дома заражають своїх батьків тощо, – говорить Загородній. – Одна мама телефонує і каже, що витратила вже 700 грн на боротьбу з педикульозом, а тільки поведе дитину в садок, і там знову така ситуація. Але, згідно з чинним законодавством, ми не маємо права перевіряти ці дитячі заклади".

Також у СЕС мають неодноразові випадки, коли виявляється хворий із відкритою формою туберкульозу.

"Нам надходить екстрене повідомлення, починаємо розслідувати, де він працює, в яких умовах, кого він міг ще заразити тощо. Приходимо, а він уже на роботі, і продовжує заражати інших і ту продукцію, із якою працює", – зізнався головний санлікар Черкас.

Він також пов'язує з цим мораторієм і передепідемічний стан захворюваності на грип і ГРВІ в Черкасах, який сьогодні має місце в обласному центрі.

"Тільки за зверненням підприємців і з дозволу Кабінету міністрів ми можемо проводити перевірки. Однак ми скільки не писали в уряд, але жодного такого дозволу так і не отримали", – сказав Загородній.

"Я бачу, що ситуація стає некерованою. Те, що вона вже неконтрольована, то однозначно, бо ми не контролюємо. А тепер вона стає ще й некерованою", – резюмував він.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Прокуратура вимагає стягнути з підприємств на Черкащині понад 4 млн грн за забруднення повітря

Після виявлення грубих порушень норм законодавства про охорону атмосферного повітря на Черкащині, прокуратура звернулася до суду. Про це повідомляє...

У Черкасах фіксували підвищену концентрацію шкідливих речовин упродовж тижня

Протягом минулого тижня в місті Черкаси спостерігалася перевищена концентрація формальдегіду, аміаку та оксиду азоту, що перевищувало гранично допустимі норми....

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x